Crvena hudika, snježne grude - Viburnum opulus |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | |
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 07 Travanj 2008 u 21:25 |
Prekrasan grm inače znan pod imenom
Hudika Obična - Viburnum Opulus 'Sterile' a nazivaju ih i istočne snježne grude... U Zadru ih ima ispred županije lijepa tri grma...a imala ih je i moja nona... Slike naših članova možete pogledati ovdje: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?FID=36&TID=2425&PN=1 |
|
Sponzorirani linkovi | |
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sjećam se te biljke, nekad je bila puno češća, mislim da privlači uši i da su je se zato ljudi "rješili", a baš je prekrasna.... Još jedna na popisu za nabaviti...
|
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Računaj sa sigurnošću na te uši, brzo unište mlade izboje ako ne reagiraš odmah. Inače, kako reče Donata samo sorta "Opulus" je ono što poznamo pod žganci, treba paziti kad se kupuje jer se češće u rasadnicima prodaju druge sorte koje nisu baš slične po cvijetu.
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nadam se da bum je uspjela nabaviti... Imam dobro sredstvo na bazi buhača protiv uši - dobro djeluje kod invazije (zapravo, samo ga i u takvim slučajevima koristim...)
Jedva čekam nove slike rascvalog grma..... |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Je li zganac kakav "rođak" hortenzije?
|
|
toni
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 03 Veljača 2008 Lokacija: Babotok Status: Offline Bodovi: 13567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja neznam,osim da imaju slican cvijet,zganci su samo u bijeloj boji
|
|
toni
o Babotok,moj Babotok |
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Manči, imaju nešto zajedničko, ali vrlo daleko. Viburnum i Hydrangea su razne vrste koje spadaju u isto kraljevstvo, odjeljak i klasu, ali zato u različit red, porodicu i rod. Ove podatke možete pronaći u Wikipediji.
|
|
suzana29
Nedavno posijan Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 24 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
JA SAM NA SELU SORRY SELENDI I NISAM NIGDJE VIDJELA ŽGANCE GDJE IMA ZA KUPITI ILI IMA NETKO VIŠKA AKO SE LAKO PELCA |
|
žuna
|
|
toni
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 03 Veljača 2008 Lokacija: Babotok Status: Offline Bodovi: 13567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Netrebas se izvinjavati sto si na selu i ja sam a i ne stidimse sela.Pa pogledaj kod pevca nekad je znalo biti.Ja ih razmnozavam povijanjem a ponekad izrastu i mlade biljcice oko grma. |
|
toni
o Babotok,moj Babotok |
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Voljela bi i ja zasaditi jedno, moram se malo raspitati, možda ih ima još na mom području......Znači, dobra je mladica koja udara iz korijena!
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
manči sadnica viburnuma je ranije bilo u Pevecu
viburnum još kod nas zovu i snježna gruda
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Viburnum??!! To me podsjeća na neku biljku.......Bit će da su rođaci....
Nemam Pevec u blizini.
|
|
katruža
Mladi grm Pridružen: 12 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 787 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam na jesen uzela grančice viburnuma (mi to zovemo "labude"), zapiknula u zemlju, stavila na to saklenku i eto lijepo rastu , a ovaj samo što nije pobijelio....
|
|
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Divan!!
Oštrim se za jesen......
|
|
suzana29
Nedavno posijan Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 24 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
i ja bi žgance ali neznam kako tražiti u trgovini POMOĆ
|
|
žuna
|
|
toni
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Najjednostavnije; isprintaj jednog zganca na slici s time odes u cvjecarnu i to ti je to.Tako i ja radim ako trebam neki dijel ili sta drudgo jednostavno uslikam i pokazem sta trebam.
|
|
toni
o Babotok,moj Babotok |
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja sam ove godine donijela povaljenicu i za sada je u tegli, ali vec na jesen je mislim presaditi u vrt
jedva cekam da naraste i bude ovako krasan grm |
|
toni
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nadam se da ti uspije
|
|
toni
o Babotok,moj Babotok |
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mislim da sam otkrila kako se žganci zovu:
Viburnum opulus "Compactum" - Udikovina |
|
toni
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Izgleda da nije jako jako su slicni.Pise tamo da cvate od Lipnja do Rujna a zganci su vec ocvali.I ovi imaju dosta dugu petlju na kojoj se nalazi cvijet a dok kod zganca su kratke.
|
|
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |