Srebrenka, dukati - Lunaria biennis |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | |
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 16 Ožujak 2008 u 23:18 |
Lunnaria biennis je dvogodišnja biljka, često poznata i pod nazivom dukati, a nazivaju ju i "Money plant", što proizlazi iz izgleda čahura s sjemenjem.To što je dvogodišnja biljka znači da prve godine razvija samo lišće, a cvate druge godine nakon sijanja, na proljeće, i to ljubičastim cvjetovima.
Nakon cvatnje nastaju čahure s sjemenjem, koje su u početku zelene, i zatim se počni sušiti. Kad se potpuno osuše, tad se odvajaju vanjske ljuske i rasipaju se okrugle plosnate sjemenke, a ostaju prozirne ljuske. Nakon toga biljka odumire. Najbolje uspijeva u sjenovitom i vlažnom području, pa ako raste na takvom mjestu, jako se uspješno nadalje i sama rasijava. |
|
Budi promjena koju želiš vidjeti.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Naš naziv za ovu biljku je Srebrenka, a latinski Lunaria. Dukati su u našem kraju bapski naziv i nisam baš sigurna da bi u ostalim djelovima znali po tom nazivu o kojoj se biljci radi.
|
|
nbjelovu
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E, sad me zbuniste!
Na livadama oko moje kuce raste nesto slicno, ali kao divlja varijante ove lunarie ciju si sliku stavio. Cvjetici nisu tako skupljeni u ruzice, vec su jedan po jedan. I listici su nesto drugaciji.
Sjeme formira u onim staklastim "dukatima", koji su sada zeleni, kasnije ce biti bijelo-srebrni.
Je li to neka divlja varijanta lunarie? Ili sta?
|
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
a kod nas se zove i svabski jorgovan
naravno narodski |
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
bergenia
Trajnica DONATOR Pridružen: 17 Veljača 2008 Status: Offline Bodovi: 2776 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Čini mi se da upravo ovaj cvijet ima moja svekrva. Neki dan sam ju pitala kako se zove, ali mi nije znala odgovoriti! Hvala!
Upravo je u cvatu sada, jel tako?
|
|
nbjelovu
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 30 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1582 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod mene je, i vec pomalo formira i sjemenke.
|
|
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/ |
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
a moji stari su ovaj cvijet zvali lustrica
sjecam se da je baba uvijek stavljala suhe grancice u vaze |
|
toni
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 03 Veljača 2008 Lokacija: Babotok Status: Offline Bodovi: 13567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jako su ljepi dok sazriju.Ljepo ih je vidjet i u vrtu i u vazi.Ovako osusene dugo traju u vazi.
|
|
toni
o Babotok,moj Babotok |
|
toni
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 03 Veljača 2008 Lokacija: Babotok Status: Offline Bodovi: 13567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
javi se na jesen
|
|
toni
o Babotok,moj Babotok |
|
Dalmax22
Mladi grm Pridružen: 17 Siječanj 2008 Status: Offline Bodovi: 665 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ma ne-imam sjeme ali ako ga sad posijem kad ce to procvjetati?
|
|
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako ih sada posiješ i niknu ti, iduće godine će cvasti.
|
|
Plantlover
Mladi grm Pridružen: 02 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 544 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mislim da to kod mene raste samoniklo.Ne znam da li je to ili nesto slicno,ali znam da lijepo mirise
|
|
toni
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja ih ne sijem vec same niknu,sjeme dok dozrije padne na zemlju i u proljece niknu nove biljcice
|
|
toni
o Babotok,moj Babotok |
|
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mogu li sad sijati lunariu?
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Možeš probati, ona se sad prirodno sama zasijava, pa zašto ne.
|
|
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja lunaria otcvala, baš su joj "dukati" predivni! Znam da je sad prerano sjemenke brati, ali me zanima kad će one stići? Jeli krajem srpnja bi mogla razmišljati o berbi sjemena ili ne?
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
krasna je
kad se taj dukat skroz posuši - promjeni boju u prozirno/bijelo tada je vrijeme za berbu sjemenke budu smeđe, a dukat šuštav pod prstima ako ih i ne stigneš pobrati ona se sama rasijava pa će te dogodine sigurno dočekati nove biljčice |
|
SilveK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja se je prošle godine zasijala i na jesen niknula, ali ove godine ne cvate, još su malecke biljčice, tako da ću cvijet morati čekati do druge godine.
|
|
alisa
Trajnica Pridružen: 07 Prosinac 2007 Lokacija: Sarajevo Status: Offline Bodovi: 2545 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod mene ove godine nece cvasti,jer sam ih počupala bila,puno ih se rasijalo,a nisam znala da ne cvjetaju kad su mlade,već tek drugu godinu..Ali one prezime na minusima,čak cijelu zimu budu zelene,tako da nije frka...Ako ne pokupiš sjeme,iz svakog će da ti nikne nova biljka...
|
|
SilveK
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zasijala sam nešto sjemena pred mjesec dana, uskoro ju moram rasaditi, baš me zanima da li će ove cvjetati iduće godine.
|
|
Budi promjena koju želiš vidjeti.
|
|
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |