Malina - Rubus idaeus |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | |
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 12 Svibanj 2007 u 16:10 |
Morao sam otvoriti ovu temu jer maline su voće koje najviše volim... bilo plodove ili kao voćnu tortu...
U bašti imam jedan deo zemlje koji ne obrađujem, između dunje i lešnika i tu sam zasadio maline. Na tako malom mestu toliko rode da ostavljam u zamrzivač i za zimu. Jako se razmnožavaju tako da redovno sečem izdanke da se ne šire po celoj bašti. Niti ih prskam, niti prihranjujem. U proleće isečem osušena stabla i povežem ih da ne padaju na zemlju i čekam da rode. Jako su zahvalne i ko god ima neki ćošak bašte ili dvorišta slobodan treba da ih ima. Ažurirao voki - 12 Svibanj 2007 u 16:12 |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Sponzorirani linkovi | |
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
slazem se sa tobom voki pogotovo oni koji imaju djecu
jer kod mene cesto djeca od komsija pojedu sve maline tako da ja rijetko kad uspijem ubrati po neku |
|
Hele
Mladi grm Pridružen: 28 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 684 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja ih zovem kultivirani korov. Mislim da ih ne kidam da bi me i iz kuče izbacile. Tako dobro rastu. Največi posao s njima je zavezat ih. Samo ja ih režem sad, prije mraza.
|
|
maja3
Novo sjeme Pridružen: 31 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 6 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jel to maline bez trnja? Možda pitam gluposti al friška sam pa mi oprostite
|
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Nimloth
Nedavno posijan Pridružen: 24 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 34 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam i ja red malina uz živicu. Svake godine ih treba rezat; rastu ko lude.
Svejedno imaju grane povijene od težine plodova, a bez ikakve posebne njege. Prilično zahvalna biljka.
|
|
El adhe Alqualonde
|
|
xenia64
Mladi grm Pridružen: 27 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 752 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo još jednog ljubitelja malina. Imam ih na svakom koraku i to par sorti. Prve sam donijela iz bivšeg školskog vrta, rode samo jednom godišnje i šire se kao pošast. Lani sam užicala neke stalnorađajuće, jeli smo ih gotovo do snijega. Imam i jednu krupnu, skoro kao jagoda, samo je dosta kisela. Sad čekam prve plodove tajberija ( križanac kupine i maline) i pikberija (malina i ribiz). Imaš kakva iskustva s njima?
|
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
meni su danas stigle sadnice malina i taxberry-a
nisam ih nikad dosada imala pa bih molila savjete za uzgoj
|
|
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Jako volim malinu! Nema mi ljepšeg nego šetati vrtom, u šaci nabrane zrele maline, nešpricane, slatke.
Ja znam za dvije vrste: crvene i bijele. Bijele su slađe od crvenih. Neki se boje da će malina podivljati i razrasti se po cijelom dvorištu, ali uz redovitu rezidbu i kontrolu bit će to krasan grmić s ukusnim plodovima. Ovako izgleda malina u proljeće. Orezala sam ju u 2 mj. ( kad su se već nazirali pupovi novog lišća) |
|
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ove godine sam prvi put posadila maline....sad vidim da ću imati koga pitati za savjete :) suuper :)
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Šeflera, za bijele nisam nikad čula, a kamoli vidjela. Jedva čekam slikice ploda, a probala bum te nažicati i pokoju sadnicu ak bu se dalo...
Inače crvene imam, obožavam ih... |
|
primorka
Mladi grm Pridružen: 22 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 769 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I mi ove godine posadili maline.
I nemamo pojma kako se brinuti o njima zato Šeflera help.
Da li treba skidati mlade izboje pri dnu biljke da ojača?
|
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Malina se jako brzo širi površinsko korjenje pa mladice izbijaju na sve strane. Sve izboje koje su više od 20 cm udaljene od središta sadnje (a biti će ih s vremenom i do 2 m udaljenosti) treba odmah rezati. Unutar kruga glavnog grma raditi standardnu rezidbu.
Inače, te izboje van kruga glavnog grma koji se inače režu vrlo se lako (jer je korjen pri površini) može presaditi kao novi nasad i tako namnožiti maline ako se ima prostora. Dovoljno je kupiti jednu malinu, druge godine može ih se imati već pet.
|
|
primorka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala Nickless!
Još samo jedno pitanjce nestrpljive mene... hoćemo li se već ove godine osladiti kojim plodom?
|
|
Nickless
Već proklijao Pridružen: 04 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 159 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako ima jakih izboja koji su od prošle godine lako moguće. Bilo je poželjno pognojiti prije sadnje, a i pun sunčan položaj je važan. Trebala bi znati i to da li imaš sortu koja rodi jednom ili dva puta godišnje (pitati kod kupnje). Važno je da u ovoj fazi ništa ne režeš osim onih postranih izboja van kruga jer bespotrebno troše energiju biljke za svoj rast.
|
|
primorka
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Dobili smo sadnice od susjede koja misli da rode dva puta, ali nije baš sigurna. Pognojili nismo, ali ima susjeda još sadnica pa ću užicati još koju :)
|
|
mama25
Novo sjeme Pridružen: 19 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 9 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja bih isto volila imati maline u svom dvoristu samo me zanima kako uspjevaju uz more i kada ih je najbolje posaditi
|
|
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja susjeda ima malinu i jedna je kroz zemlju probila u moj vrt. Žao mi ju je rezati pa me zanima da li je to samo divljak ili postoji šansa i da se napapam finih malina?
|
|
iris
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moje maline se suše :(
pognojene su...imaju sunca i redovito ih zalivam....ne kužim zašto propadaju
a križanci maline i kupine rastu i cvjetaju
p.s. ines to je "prava" malina....ove godine imaš jednu a nagodinu će ih biti joooš :)
|
|
ines
Odrastao grm Pridružen: 26 Veljača 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1095 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Uh, onda jedva čekam plodove
|
|
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |