Noćni jasmin - Cestrum nocturnum |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
Lavandablue
Mladi grm Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 27 Srpanj 2008 u 16:27 |
U kancelariji imam biljku koju sam zatekla, za koju moj kolega kaze da se zove Grcko nocno drvo, a latinski naziv je nesto kao 'nictoluludo... ?'.
Ima li neko pojma ikakvog o ovakvoj biljci?
Sliku cu postaviti za dan dva, kada je uslikam, jer bih volela da je identifikujem i bolje negujem, jer joj nesto fali, zute joj i opadaju listovi...
Hvala unapred svima koji mogu doprineti nekim odgovorima
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Lavandablue
Mladi grm Pridružen: 25 Travanj 2008 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 601 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Lavandablue
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Krajem leta je cvetala nekoliko dana (nocu je otvarala cvetove, danju zatvarala), cvetovi joj lice na jasmin, a mirisu jako na med.
da li neko po ovim info zna o kojoj se biljci radi?
|
|
hana
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Srpanj 2007 Status: Offline Bodovi: 4007 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
je li cvijet imao u sredini narančasti tučak? I traju li cvijetovi samo jedan dan?
|
|
tropi
Mladi grm Pridružen: 14 Ožujak 2008 Status: Offline Bodovi: 745 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
da nije možda Cestrum nocturnum... cvijeta malim bijelim cvijetovima u obliku trubica ,cvte noću i jako intenzivno miriše
|
|
izbalansiranu dijetu čini po jedan kolač u svakoj ruci!
|
|
Lavandablue
Opcije poruke
Hvala(0)
|
tropi
jeste ta je ! cveta samo nocu i tako ispusta miris koji je vrlo jak (mirisi na med od lipe), a cvetovi su u obliku trubica.
a evo i slika sa interneta...
|
|
Lavandablue
Opcije poruke
Hvala(0)
|
danju cvetovi izgledaju ovako:
|
|
Lavandablue
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A nocu ovako: |
|
Lavandablue
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A evo i jos slika:
|
|
Lavandablue
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Lavandablue
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ovako izgleda plod:
|
|
Lavandablue
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
Nešto sam čitala o njemu pa evo da napišem:
Noćni jasmin (Cestrum nocturnum) Raste kao grm može u saksiji dostiže visinu od 1-2 metra. Listovi su duguljasti dužine od 6 – 10 cm. Cvjeta od lipnja po do listopada . Zimzelena biljka. Cvetovi su zvezdasti veličine 3 – 4 mm grupirani tako da formiraju male bukete večine i do 10 cm. Boja cveta je svjetlo žuta. U večer pa sve do izlaska sunca ima izuzetno snažan i ugodan miris koji je sličan jasminu. Noćni jasmin ima sladunjavu aromu koja na podseća najviše na karamelu. Miris je toliko snažan da se može osjetiti u poluprečniku i do 20m! Ukoliko se približite uz sam cvet miris je tolikog inteziteta da može biti toksičan. Laka za uzgoj. Noćnom jasminu odgovara polusjena, tj. jutarnje i popodnevno sunce. Zemlja blago kisela ili neutralna. Sadnicu, u proleće presaditi u veću saksiju za 2-3 broja. Prehrana: gnojivo za cvjetnice na svakih7 dana. Orezivanje: u jesnjem periodu ili u toku vegetacije ukoliko želimo da formiramo sadnicu (grm, stablašicu). Bolesti: uglavnom ih nema, eventualno a biljne uši..Tada je prskati sa insekticidom koji nije fitotoksičan. Uspjeva u zoni 8- 9b-11 Slika sa neta: Sjeme |
|
Rijeka
|
|
Leona31
Neukroćena biljka Pridružen: 23 Prosinac 2012 Status: Offline Bodovi: 3106 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja imam Cestrum Nocturnum i to je ovaj sa belim cveticima,i on jako mirise,a ovaj zuti je cestrum parqui i on nema nikakav miris ali je svejedno jako lep i dekorativan.
|
|
Nije isto covek u pustinji
i pustinja u coveku |
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Leona, razmnoži ga nemoj ostati samo na jednoj biljci. I oglasi ga u oglase za prodaju, bilježim se
Piši malo o tvom iskustvu sa ovim jasminom. Stavi koju sliku. A molim i lavandublue ako joj je još živ da stavi slike, baš me zanima. Pročitala sam da se razmnožava se reznicama, djeljenjem korjena i sjemenom. |
|
Rijeka
|
|
Mari,5510
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 30 Srpanj 2009 Lokacija: Hrvatska Status: Offline Bodovi: 12480 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
reznica u vodi pustila korijenje i čak je istjerao jedan mladi izboj
|
|
Leona31
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo u cvetu-proslogodisnje cvetanje-ovogodisnje ne mogu da pronadjem
|
|
i pustinja u coveku |
|
Leona31
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ovako izgleda seme,unutra su obicno 2 crne semenke-lako nice lako se oziljava pelcerom ali sa petom,da se otkine jer bas reznica-odsecena meni nije htela,biljka jako lagana za odrzavanje samo vode i povremena prihrana ,ima 3 cvetanja prvo je najcvetnije,ima jak,za mene prelep miris,pocinje otvaranje cvetica sa prvim sumrakom i traje do ujutru,moje licno iskustvo je da voli polusenku na jakom direktnom suncu listovi se sprze,obavezno jesenje orezivanje ...ne znam sta jos napisati...
|
|
i pustinja u coveku |
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Leona
|
|
Rijeka
|
|
enrikova nona
Cvjetni guru Pridružen: 06 Prosinac 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 6269 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |