Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Trave za akne
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava

Trave za akne

Odgovori Odgovori Stranica  123>
Korisnik
Poruka
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Trave za akne
    Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 11:42
Evo, našla sam jednu stranicu koja govori o svim travama koje su dobre za liječenje akni.
Moj je stav ipak da se akne najbolje liječe iznutra, prehranom, urednim životom bez alkohola i cigareta....a onda ljekovito bilje.
Želim čuti i vaša mišljenja, pogotovo onih koji su imali dobre rezultate u liječenju akni.
Evo linka, na engleskom je a ja ću prevesti barem nazive biljaka:

Dakle, to su sljedeće biljke:
1.Aloe gel (predpostavljam da se odnosi na na gel aloe vera ali i
   dobar bi bio i gel od bilo koje od 4 ljekovite aloje )
2.Neven (calendula )
3.Lavanda
4.Ulje čajevca (tea tree oil, melaleuca )
5 List oraha
6.Hamamelis (witchhazel )
7.Rudbekija (ehinacea )
8.Goldenseal (Hydrastis canadensis )
  ( ne znam koja je to biljka ali čitam da je iz Sjeverne Amerike, da joj
  je ljekovit korijen i da su je puno koristili sjeverno-američki Indijanci)
Na vrh
Sponzorirani linkovi

Na vrh
lijepa cura View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme

Bodovi: 22
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lijepa cura Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 13:26
GEL OD TRPUTCA
2 žlice suhog lista trputca, 3 žlice suhog lišća crnog sljeza, 1/4 l destilirane vode, 60 g alkohola 96%, destilirana voda 50 g, 1 žličica tinkture od trputca, 3-4 kapi eteričnog ulja matičnjaka
Isjeckane biljke prelijemo s 1/4 l destilirane vode i 50 g alkohola. Poklopimo i ostavimo na tamnom mjestu 2 dana. Procijedimo kroz gazu u tamnu bocu. U dobijeni gel dodamo još 50 g destilirane vode u koju smo prije toga stavili 1 žlicu tinkture trputca. U još 10 g alkohola rastopimo eterično ulje matičnjaka, promućkamo i dodamo u gel.

Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm

Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 13:54
....et ulje matičnjaka za tu namjenu je nepotrebno ( i preskupo) ...za akne je nebih preporučila ništa sa toliko alkohola jer će izjesti kožu i još ju više nadražiti.... trputac u ovom receptu će potaknuti stvaranje gnoja i izvlačiti na taj način akne van ( ali nisam sigurna da je to postiupak kojim bi bila zadovoljna vaša kćer :O(( pogotovo jer ako se akne stvaraju ( ako je recimo pubertet u pitanju i hormoni- one će se stalno stvarati pod utjecajem tih uzročnika i stalno će biti nešto za izvlačiti van) .... recepata za akne ima more...ali pitanje je godine- prehrana- tip kože- menstrualni ciklus- proizvodi koje već koristi.... u odgovorima na ova pitanja se krije slagalica.....a gel aloe vere ( ima ga kemig i super je + recimo hidrolat hemamelisa+ et. čajevca + t lavande u par kapi jojobe bi bilo superička :O)))...ako ne znate točno kako mješati pitajte...ću vam reći...
Na vrh
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lijepa cura Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 17:47

Pa evo ako mi možeš pomoći. Ima 12 godina, menstruaciju je dobila prošli mjesec (možda su baš zato sada toliko buknuli prištići). Mislim da se hrani dosta dobro, ja se hranim na makrobiotički način, suprug ne posve, pa i ona jede mnogo povrća. Koža joj je dosta suha. Trenutno koristi vodu od čajevca koju smo malo pojačali s eteričnim uljem čajevca i navečer dosta masnu eucerinovu kremu s 12% omega kreme za suhu kožu. Voda čajevca pomaže, prištići se suše, ali stalno izlaze novi.

Molim te ako mi možeš točno napisati omjere, pa ćemo pokušati.

Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 22:36
I meni se čini da eterično ulje matičnjaka ovdje nije neophodno ukoliko ne misle na parfumiranje što je nebitno.
Aloe vera gel, čajevac i hamamelis bi bio moj prvi izbor.A svakako bi se umivala jakim čajem od nevena.Neven zacijeljuje rane i smiruje iritaciju.

Mislim da u mojoj datoteci imam kombinaciju za akne.Ako je nađem kopirat ću je tu.Nije moja umotvorina.Ermm
Na vrh
domingo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Bodovi: 602
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje domingo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 22:42
Tonik od arnike za akne
Na vrh
domingo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje domingo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 22:50
Fermina, oprosti na smetnji.....možda bi trebao dopuniti neke stvari.
Ljudi pazite kad kupujete eterična ulja. Aromaterapije često puta eterična ulja mješaju s nekim običnim uljima kao suncokretovo.
Znajte da sam i sam želio proizvoditi eterično ulje melise i da litra košta za prodaju između 1200 i 1600 eura.
Kako kaže Fermina i moj bi bio izbor gel od aloje.....ako nekoga poznajete u Španiji, kod nas na moru......osobno sam si želio napraviti kremu od gela aloje......pa vi odlučite sami.
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 22:53
Evo, našla sam.To je s jednog drugog foruma.Možda nekome pomogne:

"1. Za toniziranje lica koristim čisti hidrolat hamamelisa (ujutro i navečer)
2. Krema (50 ml):
-
18 g ulja sjemanki marelice (meni osobno najviše odgovara i brzo se upija)
-
2 g Phytocream 2000
-
70 g Hidrolata hamamelisa
-
5 g gela crvene alge
-
5 g biljnog glicerina
- 2 kapi eter. ulja širokolisne lavande
- 2 kapi eter. ulja mirte (ct. cineol)
- 5 kapi eter. ulja sjemena mrkve

Jako je fina, brzo se upija i namažem je odmah nakon što lice navlažim hamamelisom.

Uz to sve uzimam oralno hladno prešano ulje noćurka."

Na vrh
domingo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje domingo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 23:00
....a gel aloe vere ( ima ga kemig i super je + recimo hidrolat hemamelisa+ et. čajevca + t lavande u par kapi jojobe bi bilo superička :O)))...ako ne znate točno kako mješati pitajte...ću vam reći...

Griva, ne želim se mješati u tvoje recepte....ne znam tko je kemig.....
Recimo ovako: neka firma ima posađeno aloje oko 50-100 hektara a proizvode za cijeli svijet. Sajstojci su toliko razrijeđeni da gotovo više i nema učinka. Istina , kad bi se svaka krema ispitala koliko aloje sadrži..?....ne lažu firme ipak su te sastojke stavili unutra ali.....
Kremu nije teško napraviti.....jednostavno je i uz malo eksperimentiranja.
Na vrh
domingo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje domingo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 23:09
spominješ biljni glicerin....slažem se s tobom.....ipak je to bolje i prirodnije nego glicerin dobiven od nafte
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 23:09
Da, kod kupnje eteričnih ulja treba biti oprezan.Ima tu zbilja svašta.
Ipak, ja bih uvijek imala povjerenja u Oshadhi.Malo su skuplja ali zato, barem tako kažu, znate da imate ono što piše i što ste platili.

Što se tiče aloe vera, ima posebna tema o njoj.I ja uvijek propagiran uzgoj ove vrijedne biljke.Ne samo na moru nego svugdje bi je svatko trebao imati na svojem kuhinjskom prozoru.

Pravim kremu sa alojom (ne specijalno za akne ) i izvanredna je.
Na vrh
domingo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje domingo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 23:15
Vjerujem da je krema odlična, da li bi ona bila dobra i kao preventivna mjera od otvorenih rana....zbog proširenih vena?
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 23:24
Domingo, davno sam već negdje napisala da proizvodi od aloje nemaju ni "a" od aloje.
Zato ja svoju aloju uzgajam sama i stavljam u svoje kreme ili u neke gotove proizvode.

Kad bih ja imala akne, svaki bih se dan " trackala" sa alojom, raspolovila bih list i s njime se mazala.Aloja liječi, čisti kožu...njeni ljekoviti sastojci(a ima sve moguće minerale i vitamine) prodiru 8x dublje u kožu nego ijedna druga krema.
Na vrh
SilveK View Drop Down
Neukroćena biljka
Neukroćena biljka

Bodovi: 4014
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje SilveK Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 23:28
Jedna žena mi je isto preporučila za aloju, jednostavno raspoloviti list i mazati njime kožu tj. "probleme" na koži, stvarno pomažeSmile
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 23:35
Originalno poslano od člana domingo domingo napisao:

Vjerujem da je krema odlična, da li bi ona bila dobra i kao preventivna mjera od otvorenih rana....zbog proširenih vena?

Pa ja sam je i počela praviti radi proširenih vena a poslije vidjela da je odlična za lice.Doduše, nisam imala otvorene rane ali skoro.
O toj temi puno znam.Ili ćemo otvoriti temu o proširenim venama ili mi se javi na PM radi vena.
Na vrh
domingo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje domingo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 23:42
Vidim da mnogo znaš, do nedavno sam kupovao časopis "Ljekovite biljke" ali sam prestao....neki razlozi.......a sad sam se preusmjerio na cvijeće.

Imam proširene vene od svoje 15 god ali nije potrebno da otvaramo temu o venama. Tu smo radi akni, prištića, samo sam želio pomoći. Mogu još uvijek, bar onoliko koliko znam.
Na vrh
domingo View Drop Down
Mladi grm
Mladi grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje domingo Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Rujan 2008 u 23:45
Što misliš o tome da se koristi maska za lice protiv akni od plave gline u koju je umiješan eko med?
Na vrh
Novo sjeme
Novo sjeme

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje lijepa cura Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Rujan 2008 u 07:31
Fermina a gdje se sve to kupi? Za eterična ulja znam, ali ovo ostalo...
Dosad sam uglavnom koristila et. ulja od Primavere. Jesu li dobra? Za Kemig sam tek neki dan čula kad sam vidjela njihovu trgovinu.
Fermina mogu te zamoliti i za recept za ovu kremu od aloje koju spominješ?
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Rujan 2008 u 09:14
Originalno poslano od člana domingo domingo napisao:

Što misliš o tome da se koristi maska za lice protiv akni od plave gline u koju je umiješan eko med?

Nemam iskustva sa glinom.Radim samo sa ljekovitim biljem.
Na vrh
Odrastao grm
Odrastao grm

Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Rujan 2008 u 10:05
Originalno poslano od člana lijepa cura lijepa cura napisao:

Fermina a gdje se sve to kupi? Za eterična ulja znam, ali ovo ostalo...
Dosad sam uglavnom koristila et. ulja od Primavere. Jesu li dobra? Za Kemig sam tek neki dan čula kad sam vidjela njihovu trgovinu.
Fermina mogu te zamoliti i za recept za ovu kremu od aloje koju spominješ?

Ja živim u provinciji, nemam pojma gdje se što kupuje.Kad mi nešto treba kupujem preko interneta.

Uz Oshadhi ljudi još hvale i Primaveru.

Za gornji recept ti ne mogu ništa reći jer sam ga samo copy-paste sa nekog drugog foruma i on odgovara, koliko sam vidila, baš toj osobi.

Ja svoju kremu pravim sa maslinovim uljem za koje mnogi kažu da je komedogeno (pogoduje stvaranju prištića ).Osobno to nisam primjetila, mažem se s njom godinama a nikad nisam dobila ni jedan prištić.Tako ni mlađe osobe kojima poklonim kremu.

Ima i drugih ulja koja su manje masna,( napr. ulje makadamije...)
koja bi mogla poslužiti kao osnova za kremu.

S druge strane kad se ovoj mojoj kremi doda dosta gela od aloje onda više i nije tako masna (aloja hidranizira kožu ).Ali domaće aloje.
Dakle, treba isprobavati razne kombinacije i naći za sebe onu pravu.

Ja vjerujem u sinergiju biljaka, dakle više biljaka koje djeluju u istom smjeru i jedna drugoj pojačavaju djelovanje.
Ako treba liječiti kožu onda miješam:neven, gospinu travu, gavez, trputac, crni sljez, ružmarin....Sve to maceriram u maslinovom ulju i na kraju u gotovu kremu, koju stisnem sa pčelinjim voskom, dodajem ubaćenu aloju.

Hamamelis i čajevac ostaju, što se akni tiče.Hamamelisova vodica za toniziranje i čajevac za dezinfekciju akni.

To je moje mišljenje.Volila bi čuti i ostale.
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,234 sekundi.