Spremanje povrća za zimu |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
winnetou
Nedavno posijan Pridružen: 22 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 46 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 11 Srpanj 2009 u 16:57 |
Malamaca, ne znam spremaš li tikvice u zamrzivač. Ja sam prošle godine spremala i ribane,i u kolutićima i onako, razrezane na pola, za punjenje. Prije bih ih malo blanširala, pa u mrzlu vodu i kad se procijede u zamrzivač. Imali smo ih cijele zime - a okus, ma kao netom ubrane |
|
Sponzorirani linkovi | |
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mi spremamo sve živo u zamrzivač ali baš ništa prije ne blanširamo - osim onoga što je neophodno zbog prostora dakle lisnato povrće ali i to onda bude samo na par sekundi. Em što se gubi kvaliteta tkiva, em se ako ipak gube i minerali ali se mijenja i boja i miris i sve... to postaje ne ta namirnica nego ta namirnica 3.reda .... najveća razlika je na gljivama( njih samo ovlaš očistimo, bez pranja, narežemo i to je to).
|
|
Željka23
Odrastao grm Pridružen: 07 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ni ja ne blanširam...sve sirovovo stavljam u škrinju ,naravno osim špinata ,blitve...
|
|
radosnica
Već proklijao Pridružen: 07 Travanj 2009 Status: Offline Bodovi: 183 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da li kelj spremate za zimu i kako?
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja ga ostavljam na vrtu, prvi mrazevi mu povećavaju količinu šećera i tad je ukusniji, a u podrum ga ne spremam, neznam dal bi stajao.
Evo, nešto više ima u temi o kelju: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1965 |
|
Željka23
Odrastao grm Pridružen: 07 Travanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1567 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja znam spremiti par pakovanja kelja u zamrzivač ,očistim ga ,narežem - i u vrećicu .
|
|
sandrizmo
Novo sjeme Pridružen: 20 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kad ste vec na temi zamrzavanja povrca, sto je s korjenastim povrcem, npr. mrkvom, persinom, celerom?
celer zamrzavam bez blanširanja, samo ga razrezem na 4 komada i u led.
prosle godine mi trap nije bio bas uspjesan projekt (misevi pojeli sav persin) pa sam razmisljala o zamrzavanju mrkve i persina.
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
naravno i kojenasto povrće, pa bez tog se ne da preživiti zima i imske juhice!
sve i to sve bez blanširanja. |
|
winnetou
Nedavno posijan Pridružen: 22 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 46 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sandrizmo, kako si radila trap za mrkvu? Ja sam par puta stavljala u piljevinu i ništa, sva se mrkvica posušila, a onda sam prošle godine stavila u pijesak, red mrkve, red pijeska, samo se mrkva ne smije dodirivati. I još mi sve to ostalo vani preko noći, pala kiša, i sve se to napilo vode. Ja mislila da će sve strunuti u podrumu kad ono --mrkvice imali cijelu zimu Tako bi se valjda moglo i s korjenom od peršina i ciklom, ali to nisam probala.
|
|
sandrizmo
Novo sjeme Pridružen: 20 Lipanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Winnetou, mi nemamo nikakav podrum, a u vikendici koja je drvena se zimi sve smrzne.
Vani smo tako iskopali rupu, ostavivši u komadu gornji tepih trave da služi kao poklopac koji se po potrebi odmotava i zamotava (kao da otvaraš konzervu sardina).
u rupu drveni sanduk s mrežicom na nepunom dnu, i isto kao i ti, red pijeska, red mrkvice, red pijeska itd. pokrili smo sanduk daskama i na kraju tepihom od trave.
naravno da su kiša, snijeg, vlaga sve to zalili i vlažili cijelu zimu, no nekako se držalo. TO JE PRVI MINUS.
doduše, kad je bilo smrznuto, nismo mogli do ničeg. DRUGI MINUS.
no, netko je ipak mogao - iskopao si put i kroz neravnine u daskama se zavukao i papao peršineke. TREĆI MINUS
malo mi je to sve postalo gadljivo jer sam mislila da su možda obavljali nuždu unutra, tako sam im ono malo što je ostalo prepustila.
moje pitanje: da li zaista smrznuto povrće u ledu postane gumasto?
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja mrkvu spremam na ovaj način: napunim limenu kantu nekih 5-10 cm pijeskom. pa onda gore poslažem okomito mrkvu, po potrebi i 2 reda visine, pijesak prije toga zalijem, a kantu pokrijem na 3/4 nekim poklopcem i sve ostavim u podrumu - na ovaj način ostaje okusa kao ubrana sve do proljeće. Ponekad se dogodi da poneka počne gnjiliti pa ih tu i tamo provjeravam i takve maknem. Jako je bitno cimu ne odrezati sve do korijena, nego ju ostaviti nekih 1-2 cm. Ovako spremljena mrkva mi je puno boljeg okusa nego u pijesku, u pijesku nakon nekog vremena jednostavno izgubi okus.
Za cilku i rotkvu imam jedan mali dio na podu podruma ograđen ciglama i napunjen pijeskom - ciklu i zimsku rotkvu stavljam u mokar pijesak kao da ih sadim - poslažem ih jedno pored druge i lagano utišćem u pijesak (samo donja trećina je u pijesku)- također su do proljeća kao "nove". Naravno, i jedno i drugo malo polijem vodom ako se isuši, mada mrkva u kanti jako dugo drži vlagu, jedino onaj kutak u podrumu po potrebi zalijem. |
|
winnetou
Nedavno posijan Pridružen: 22 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 46 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam probala smrzavati korjenasto.. može biti da ogumeni.. Sandrizmo, možeš probati, stavi sad jedan paketić u škrinju pa za mjesec dana izvadi i probaj skuhati.. Razmišljam, možda bi bilo dobro mrkvu, npr. malo prokuhati pa onda staviti u škrinju. Pa onda usporediti okuse.. Spominjala sam negdje da ja blanširam karfiol, mahune, brokulu i tikvice, prokuham u vodi minutu, naglo ohladim vodom i u škrinju i okus mi je kao iz vrta. Ali sam recimo, primjetila, da kad karfiol ne blanširam (jednom mi se žurilo pa sam ga na brzinu frknula u škrinju), da je gumenjak! Ne znam.. A možda je malo problem i u tim vrećicama za zamrzavanje. One bi trebale biti propisane debljine (ne znam koliko mikrona, mislim da sam to našla u knjizi Gospodarskog lista pa ću potražiti poslije) da bi zadržavale okus i kvalitetu smrznutih namirnica, međutim, kako je po tim trgovinama sve više "šrota", tako su i te vrećice sve tanje i tanje, da bi se dobila što niža cijena pa možda malo okus ima veze i s tim, ili sigurno ima. |
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
SilveK,čitam tvoju poruku već 5 puta i nikak skužiti....zatrpaš pijeskom....a na kraju veliš da ti je taj način bolji nego onaj sa pijeskom??!Pa ovaj je sa pijeskom,koji je onda onaj"sa pijeskom "koji nije tako dobar?
I mi tako spremamo,u pijesak,samo kod mame jer ja nemam podrum.Nešto ubacim u škrinju no u pravu ste,mrkva je gumena ali grašak,recimo,mi je ok iz škrinje.
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Joj, možda sam bila malo nejasna - pijesak stavljam samo na dno kante da drži vlagu, a gore samo mrkvu jednu do druge i na drugu -ne sipam pijesak na njih nego su gore samo mrkve, i taj način mi je puno bolji nego da mrkve zatrpam cijele s pijeskom.
|
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ahaaaaa,e sad kužim(a štaš,plavuša u duši)
|
|
malamaca
Novo sjeme Pridružen: 20 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tikvice me okupirale, svaki tjedan na meniju je varivo od tikvica i bučnica, a već san cijelu ladicu u frizeru zatrpala ribanim i narezanim tikvicama, i nisam ih blanširala. Vidjeti ću kakve će biti. Još sam smrzavala i mahune ali njih sam blanširala. Ako bude dovoljno paradajza, čitaj: ako preživi napad plamenjače, budem ga kuhala, prvi put u životu. A da, imam cijeli džunglu krastavaca, samo sam ih sinoć ubrala 12 kom. i njima zatrpavam susjede, čitala sam da se oni ne mogu zamrzavati, baš šteta.Ako mii konačno nikne koja cikla probati ću Silvekin recept za preživljavanje preko zime.
|
|
katruža
Mladi grm Pridružen: 12 Kolovoz 2007 Status: Offline Bodovi: 787 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Malamaca, ja sam i krastavce zamrznula, samo sam stavljala u 3 vrečice, zbog mirisa. Koristim ih za čušpajz sa krumpirom, za salatu s mljevenom paprikom, a dobri su i sa vrhnjem. |
|
winnetou
Nedavno posijan Pridružen: 22 Svibanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 46 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
A krastavce vrlo jednostavno možeš i kiseliti pa ih imaš cijelu zimu za salatu
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Od patliđana možeš napraviti ajvar, recept nažalost neznam |
|
malamaca
Novo sjeme Pridružen: 20 Svibanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 25 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
SilveK, ajvar neću raditi jer ga ne jede nitko osim mene, a to je previše posla zbog jedne osobe. Ali dati ću prijateljici za ajvar. Dobila sam recept za kiseljenje repe.
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |