Kaloper -vratić -Tanacetum baslamita |
Odgovori | Stranica 123> |
Korisnik | ||
Cvijetić
Novo sjeme Pridružen: 09 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 09 Ožujak 2007 u 18:41 |
|
Dosla mi tetka, i zamolila me da joj nabavim "kaloper"...
Ja bih joj rado pomogla, ali nemam blage veze sta je to!!! pomozite mi moze tko pomoći Hvala
|
||
Sponzorirani linkovi | ||
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Kaloper ili lat.Tanacetum baslamita - je ljekovita biljka,jako lijepog mirisa.to su stari prije koristili, i sad koriste za lijecenje hemoroida. i za još neke bolesti.
Kad se list kalopera utrlja ima veoma jak miris...neki cudan neobican miris.Ima ovalne duze listove(mekane tanke). cvate žute boje i to melene okrugle cvjetiće i cvijeta u 7i8 mjesecu.
Naraste visine do 60 cm sa cvijetom . voli iznimno sunčana i suha mjesta tako da nema neke velike brige oko njega.
|
||
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Evo i slike....
|
||
Ivona
Već proklijao Pridružen: 09 Ožujak 2007 Lokacija: United Kingdom Status: Offline Bodovi: 192 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
čula sam od bake za taj cvijet ali nisam ga nikad vidila u živo.
|
||
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Vidjela ga na moru. Samo nisam znala da se tako zove
|
||
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
to se moze naci u svakom rasadniku , ili kod nekih starijih osoba koje gaje cvijece
|
||
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
imala ga je moja baka , ali više nama.. tako da ništa od pelcera ... nažalost! a ako di nađem javim!!
|
||
angi
Odrastao grm Pridružen: 02 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1139 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
dakle,
gdje se može naći kaloper, i da li ga je moguće imati na balkonu ???
|
||
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Mislim da toga ima na Zadarskim otocima i da raste na divljaka!! Znam da mi je uvijek to imalo čudan miris???? Možda ti pogledam na pijaci, ali mislim da to oni čak ni ne prodaju?? |
||
angi
Odrastao grm Pridružen: 02 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1139 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
hvala Donata,
rado bi probala imati to cvijeće na balkonu, ''staro'' je ; neobično a što se tiče mirisa,
pa možda i to bude ugodno,
ukoliko pronađeš super
hvala,
|
||
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ja bi se vratila na biljku iz naslova....kaloper...često se spominje u poeziji....miris kalopera... i tako mi je nostalgično u srcu kad se spomene to ime ( ne znam zašto )....možda zbog pjesme A. Dedića koji je spominje, a majka je slušala često njegove pjesme dok sam bila djete.....
Htjela bi je nabaviti!
Ima li neko iskustva stom biljkom? Prirodno stanište?
|
||
administrator
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
ja ga se najvise sjecam po tome sto ga je moj pokojni tetak uvijek psovao.... "je.... kaloper" i tako da mi je to ostalo u sjecanju kada smo ja i bratic napravili neku glupost dok smo se igrali kod bake on bi to uvijek opsovao kada je bio ljut...
pa sam nakon dugo ispitivanj i traznej nakraju saznao od bake da je to ustvari biljka... :o))
|
||
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Ovu biljku ja znam pod nazivom vratić, jako korisna biljka u biovrtu - njome se prska protiv bolesti. A raste samoniklo kao korov posvud. |
||
kika
Odrastao grm Pridružen: 22 Srpanj 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 969 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Potpisujem sve što je rekla SilveK, i još bih dodala da ima neugodan miris, a cvjetovi se mogu i posušiti za suhe aranžmane.
|
||
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Evo ja sam starija i imam kaloper.Drzim ga zbog ljekovitosti posto je i moja majka koristila.Kod mene dolaze i nose placere posto se nesto ta biljka zatrla pa ova mladež ne drzi u svojim vrtovima.
ne zahtjevna , daj joj stalno mjesto u vrtu i nemas nekog posla oko nje.Steta sto sam ga osisala pa nema sada sjeme.
Isto tako imam i miloduh, ima prijatan miris, bar meni.Ima sjeme miloduha too sam uhvatila.
|
||
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Hvala na informacijama!
|
||
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
malo me zbunjuje jer pronalazim dva latinska naziva : Tanacetum baslamita L. i Chrysanthemum balsaminta L.
|
||
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Baš sam našla da je to Linne dao 2 imena istoj biljci i da su oba u redu....
Mene buni što sam našla samo takvu sliku kao ti, a na nekom mjestu pročitala da se cvijet otvori i da ima i bijele latice ?????
|
||
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
A to je to!!! Da ja ga isto znam pod vratić. Ima ga samoniklog u mojoj okolici kolko očeš. Strašno smrdi i navodno tjera muhe!
Ovaj je uslikan na mojoj međi koja se ne kosi. Kome treba nek mi pošalje pp pa bum skupila sjeme! |
||
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
Super!
Konačno je pronađen!
|
||
Odgovori | Stranica 123> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |