Planika maginja - Arbutus Unedo L. |
Odgovori | Stranica 123 4> |
Korisnik | |
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 23 Listopad 2007 u 00:14 |
Evo još jednog mediteranskog grma koji daje ukusne plodove "magunje"..
Upravo sad dozrijevaju i u vrijeme branja maslina uvijek dobro dođe koji sladak plod ubrati na licu mjesta za osladiti se... plodovi na grani |
|
Sponzorirani linkovi | |
Donata
Trajnica Pridružen: 21 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2260 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Frida...ah...te magunje (maginje)...
Mala napomena...maginje znaju brzo fermentirati...tako da nije upitno pojesti puno maginja....čak se zna dogoditi da fazani koji ne mogu odoljeti maginjama...doslovno budu opijeni... samo ih skupljaš...kod nas u dalmaciji... |
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da, znam da brzo fermentiraju, a kažeš ti da bih s branja maslina mogla i nešto za pod peku donijeti
|
|
Fatka
Mladi grm Pridružen: 24 Srpanj 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 829 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ima li sjemena za podijeliti?Mi cemo drzati u saksiji.
Ažurirao Fatka - 28 Listopad 2007 u 15:39 |
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam nikad obratila pozornost na sjeme, ali kako sad još uvijek
dozrijevaju plodovi pogledat ću za 15ak dana kad opet idem na otok pa
ako nadjem sjeme donesem i šaljem....
|
|
pomme dor
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Već proklijao Pridružen: 07 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 158 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Oh ima toga ovdje u Francuskoj koliko hocete. I ne samo Liči-Litchi chinensis nego i drugog tropskog voca. Morala bih malo pronjusiti po ducanima pa se javim (mozda i s kojom fotografijom). Koliko se sjecam Liči kad se otvori ima bijelo meso, a kora je crvene boje i ne jede se.
U vrtu imam nesto slicno a zove se Arbousier (Arbutus unedo) Arbutus unedo nije tropsko voce nego mediteransko dok je Lici pravo tropsko voce. Nisam cula da ga tu na jugu francuske netko uzgaja uglavnom se radi o vocu iz uvoza. Ažurirao pomme dor - 27 Prosinac 2007 u 23:15 |
|
Pomme
http://mes.pommes.free.fr Posjetite, redovito stavljam nove stranice. |
|
frida
Opcije poruke
Hvala(0)
|
pomme dor ono što ti imaš u vrtu je planika ( plod se zove
MAGUNJA) i kod nas raste svugdje po otocima ( U divljini), uglavnom
gdje ima neobradjivanih maslinika...mislim da sam ja i stavila temu
negdje na forumu...
A LIČI je vrlo zanimljiv,,koštica mu je velika kao i kod NEŠPULE u nas...baš bi ga bilo zanimljivo zasaditi ovdje da se malo ljudi čude... |
|
patuljak
Nedavno posijan Pridružen: 27 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 76 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slučajno sam naletjela čitajući na netu i prijevod latinskog naziva biljke "Arbutus unedo, prema onoj Plinija Starijeg Unum tantum edo - Jedem samo jedan"!!!
|
|
pomme dor
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na informacijama, nisam znala kako se kod nas taj grm zove, a ime mi je naravno poznato. Tek smo ove jeseni otkrili sto zapravo imamo u vrtu (i jako se iznenadili). Probati cu naci na forumu tu temu.
|
|
Pomme
|
pomme dor
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Evo sto sam pronasla na webu sto se tice ljekovitih svojstava ove biljke. Nema bas puno detalja.
Smeda kora se moze koristiti protiv smetnji u urinarnim tokovima, korijen prokuhan u vodi protiv visokog tlaka, a pripisuju mu se i protuupalna svojstva, te je koristan protiv reumatizma. Ažurirao pomme dor - 28 Prosinac 2007 u 21:31 |
|
Pomme
|
zvonkica
Mladi grm Pridružen: 30 Prosinac 2008 Status: Offline Bodovi: 968 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ovakvog voća ima na otoku Lošinju i zovu ga mogunj , raste u blizini ceste kao veliki grm. Jako je dobar plod,sladak i prekrasnih boja.
|
|
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To nije liči.
To je mediteransko šumsko voće.Kod nas ga zovu maginje. Pravimo marmeladu od njega a jede se i svježe. |
|
Geko
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Upravo klijam Pridružen: 22 Prosinac 2007 Status: Offline Bodovi: 118 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
To što raste U Dalmaciji je vrsta Arbutus unedo ili planika ili maginja. To je mediteranska biljka. Liči je subtropska vrsta i porijeklom je iz južne Kine. |
|
zvonkica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Što mislite da li bi moglo rasti i kod nas u sjevernom primorju odnosno u Rijeci s obzirom na prilično oštre zime ? Mislim na planiku!
|
|
Geko
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Možeš planiku uzgajat u Rijeci. Moja cura ima apartman na otoku Krku u Malinskoj a blizu apartmana rastu dvije planike. Velike su negdje oko 4m i daju plodove.
|
|
zvonkica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vidim da puno znaš o tome pa te molim da li znaš i to da li se mladice mogu negdje kupiti jer ja nisam nikada naišla na njih . Svake godine mi se isto desi i s kakijem. Uvijek dođem prekasno . Ove godine moram sve kupiti na vrijeme jer planiram zasaditi više voćaka. Hvala ti na pomoći unaprijed.
|
|
Geko
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
E to stvarno ne znam gdje se mogu mladice kupit. Ja sam iz Zg i kod sebe nisam nigdje vidio planiku da ima za kupit. Ako ti išta znači znam da kod onog raspadnog hotela u Malinskoj zvan Haludovo imaš drveća planike koliko god očeš. Ona ti se još razmnožava i reznicama grane. |
|
zvonkica
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala , to je možda najbolje i najjeftinije rješenje
|
|
hoya
Cvjetni guru Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zvonkice, planike rastu na Krnjevu preko puta Toplane uz onu široku cestu, a sada ih imaš za kupiti u MBM na Škurinjama
Pitaj za Arbutus unedo
|
|
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hana me pitala za ovo a ja pojma nisam imala o čemu priča.
Hoya, baš me zanima ova voćka, divno izgleda i baš ću je potražiti da vidim uživo. Imali netko od vas cure i kakvo je vaše iskustvo? Tema je bila aktivna, skoro pa godinu dana u nazad i ja je nađoh umjesto da
|
|
Odgovori | Stranica 123 4> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |