Paprati - Platycerium |
Odgovori | Stranica 123 6> |
Korisnik | |
tibor
Mladi grm Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 02 Studeni 2007 u 23:44 |
Ova skupina izuzetno lijepih sobnih biljaka obuhvaca brojne vrste.
Osim što uljepšavaju životni prostor, biljke poboljšavaju i kakvoću zraka. To pogotovo dolazi do izražaja u zatvorenim prostorima koji su slabo prozračivani i u prostorijama s centralnim grijanjem u kojima je zrak suh. Za tu svrhu izaberite bujne biljke s velikom lisnom površinom. Najbolji ovlaživači zraka su razne vrste paprati.
Vole svjetlo mjesto,ali i djelomicnu sjenu.
Najniza zimska temperatura je do - 15 stupnjeva,a ljetna do 24.
Najbolji nacin zaljevanja je da se biljka uroni u posudu sa vodom na 15 minuta,te se ocjedi prije nego se vrati na mjesto.
Preporucljivo je jednom mjesecno dodati laganu kolicinu tekuceg gnojiva.
Veliki je ljubitelj orosavanja.
Osjetljiva je na prskanje sa sredstvima za lastenje lisca.
Neke od vrsti su..
Divovska jelenja paprat / Platycerium grande
Tockasta paprat/Phlebodium aureum
Microlepia
_slike sa google pretrazivaca_ Ažurirao administrator - 07 Siječanj 2008 u 23:43 |
|
Sponzorirani linkovi | |
aglaja
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam ovu poslednju. Jedno vreme je bila u kalju, ali sam je presadila van, skoro u potpuni hlad. Bila je lepa dok je macke u igri nisu razbucale, pa sam joj svo lisce posekla. A ona poterala nove i rasirila se. Sada joj lisce zuti, ali na prolece bice jos veca i lepsa. Tako bar ja zelim, i ocekujem!
Znam da mislim unapred, ali kada si vec otvorio temu, imam i jedno pitanje. Sledece godine volela bih jedan deo ponovo da vratim u kalj. Ono sto me zanima je: kako se ponasa preko zime, da li joj i u kalju, lisce zuti i propada? Ukratko: gde i kako prezimljava? Merci. |
|
Aglaja
|
|
tibor
Mladi grm Pridružen: 26 Rujan 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 726 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aglaja i ja imam posljednju i uzgajam ju vec dosta godina vani..
preko zime voli hladnije mjesto, (ako je u posudi)
dosta listova ostane,ali uspori sa rastom
|
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Po tvom misljenju, vredi li je uzgajati u kalju, ako je i ovako nemamo lepu tokom cele godine?
|
|
Aglaja
|
|
Hele
Mladi grm Pridružen: 28 Rujan 2007 Status: Offline Bodovi: 684 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Paprati su mi baš lijepe, kao dašak prašume u kuči i več se dugo razmišljam da ju uselim. Mislim da imam donju u vrtu, morat ću je slikat pa da mi vi kažete (vidila u šumarku, svidila mi se pa zasadila).
|
|
tibor
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Aglajo sto nije ti lijepa u vrtu?
kako to?
jel u hladovini?
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta... |
|
aglaja
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Tibore, ona sada vene vani. Pa sam mislila kako bi je u kalju zimi sacuvala. A i cesto se selim, pa volim biljcice imati ‘za poneti’.
|
|
Aglaja
|
|
tibor
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ako je tako sto se tice..seljenja...onda sa njom u posudu,i stavi na hladnije... ako ces ju pak na toplije...sto vise orosavaj i pobrini se da zemlja ne bude suha..
a vani...ja mojim u jesen cvaknem lisce (jer ga bude brdo u dvoristu,a snjeg ionako unisti) a ona na proljece krene
(ali ovo se odnosi samo za ovu vrstu o kojoj pricamo)
|
|
Hele
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kućna paprat, nefrolepis (lat. Nephrolepis exaltata) - moje siroće iz Bauhausa
|
|
Hele
Opcije poruke
Hvala(0)
|
NEFROLEPSIS - Dobro uspjeva i u prostorima gdje nema puno prirodnog
svijetla, a voli vlagu pa će stoga biti zadovoljna u kuhinji ili npr.
kupaonici. Držite je uvijek vlažnom. Ljeti zalijevajte 2 puta na tjedan
dok zimi jednom tjedno i pripazite da temperatura ne padne ispod 10
stupnjeva Celzija. Po mogućnosti tokom ljeta redovito je prskajte, a
tokom zimi ako je u prostoru gdje je suh zrak (centralno grijanje)
smatrajte to obaveznim. Vlagu u zraku možete povećati i tako da biljku
posadite u plastičnu vazu i da stavite kamenčiće u podložak.
Tokom godine može udvostručiti svoju veličinu pa je svaka dva tjedna prihranite vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo za lisnate biljke. Presadite je u rano proljeće. Tada možete i odvojiti mlade biljčice koje su se pomoću vriježa zakorijenile pored matične biljke. Jednostavno ih nježno odvojite s korijenjem i posadite u zasebanu vazu. Ako su listovi lomljivi, krhki nedostaje vlažnosti. Odrežite listove na par centimetara od zemlje i dobro zalijevajte. Izrasti će mladi listovi. Ponekad dolazi do mutacije kod listova pa odjenom nefrolepis izbaci list koji nije nazubljen. Takav list odrežite jer će vam inače svi listovi postati glatki, nenazubljeni. (copy/paste sa cvijetakmali.blog.hr Ažurirao Hele - 20 Studeni 2007 u 20:27 |
|
tibor
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hele,zasto siroce?
Pa ODLICNA je
Malky,slika je za 5...(no mislim da se ne bih usudio uzgajati ju..)
|
|
Hele
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nije baš. OK, malo je došla sebi ali sam ju uzela za par kuna i odrezala pola listova (izlomljeni , žuti ....). Smilila mi se kako je jadno izgledala. Nije baš reprezentativni primjerak svoje vrste pa su svi savjeti dobrodošli. |
|
tibor
Opcije poruke
Hvala(0)
|
hele...samo sto vise orosavanja...
dolje u posudicu vode i na kamencice da ima vlage i biti ce sve ok
|
|
aurora2
Trajnica Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ajme ona japanska je je l zna netko latinski naziv za nju?
|
|
maso
Odrastao grm Pridružen: 05 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1048 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...evo i moje paprati....
|
|
lana2
Neukroćena biljka DONATOR Pridružen: 21 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 4717 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
maso - mislim da je ova tvoja asplenium nidus - kod nas je još zovu slezenica |
|
maso
Odrastao grm Pridružen: 05 Studeni 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1048 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
...nikad nisam cula taj nas naziv za nju,. zanimljivo....znam da ova moja obozava svakodnevno orosavanje i ne trazi previse svjetla.
|
|
dina
Cvjetni guru Pridružen: 22 Ožujak 2007 Lokacija: Bosnia Hercegovina Status: Offline Bodovi: 5073 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hele
|
|
koga ,kome i šta... |
|
dina
Opcije poruke
Hvala(0)
|
maso
|
|
koga ,kome i šta... |
|
Odgovori | Stranica 123 6> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |