Ceropegia woodii |
Odgovori | Stranica 12> |
Korisnik | |
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 20 Veljača 2012 u 08:39 |
Biljka porijeklom iz južne Afrike. Ima puzavu formu rasta, pušta duge grančice pa najbolje dolazi do izražaja u visećim posudama iz koje pada i grančice tvore prozračnu zavjesu. Listovi su jako lijepi i dekorativni, mramornog uzorka, tj. kombinacija tamno zelene boje sa srebrnim šarama, nijanse ovise o izloženosti svjetlu i godišnjem dobu. Srcolikog su oblika, glatki i mesnati, a rastu u paru na grančicama koje izbijaju iz gomolja u kojima se akumulira voda. Na grančicama se s vremenom stvaraju sitne kuglice/gomoljčići kojima se biljka može razmnožiti. Cvjetovi su sitni, imaju oblik vaze i u odnosu na listove nisu toliko zamjetljivi, ali jako zanimljivi oblikom. Ogovara joj položaj s dosta svjetla, dok lagana sjena pomaže da bi šarenilo listova bilo izraženije. Ne voli puno vode, pa treba pripaziti na način zalijevanja da ne dođe do truljenja gomolja. Također treba propustan supstrat da se suvišna voda ne zadržava. Kažu da je bitno da se gomoljčići ne zatrpaju i ne prekriju zemljom. Zimi je potrebno skloniti u zatvoreno, prezimiti može i na negrijanom mjestu, ali pogodna je i kao sobna jer dobro podnosi suh zrak. Razmnožava i reznicama i gomoljčićima. Nedugo nakon što sam je kupila, slučajno mi se otkinuo jedan list i stavila sam ga u posudicu, naravno povremeno sam mu kapnula malo vode, nakon nekog vremena se na kraju peteljkice, odmah ispod površine zemlje, formirao mali gomoljčić. List se poslije osušio, a mali gomoljčić miruje, ne pušta izdanke. Očito je moguće i razmnožavanje sa listom. |
|
Sponzorirani linkovi | |
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bravo Natalija, baš nam je trebala tema o ovoj prekrasnoj biljci, koju imam i ja, ali je u krivoj temi, pa ću staviti slikicu i ovdje
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
kamenjar
Neukroćena biljka Pridružen: 10 Svibanj 2011 Lokacija: Vir Status: Offline Bodovi: 3340 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
predivna je
|
|
pas je jedino živo biće koje te voli više od samoga sebe ...
Vir |
|
Zvjezdana
Trajnica DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
baš mi je zanimljiva biljčica..sviđa mi se baš jako... morat ću prestati stvarno dolaziti na ove novootvorene teme ili dobit na lotu pa kupit veliku kuću da mogu to sve smjestiti
|
|
Per aspera ad astra.
|
|
natalija
Cvjetni guru Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
zvjezdana svi imamo iste simptome zaraze
|
|
moon
administrator Pridružen: 06 Listopad 2010 Lokacija: Kvarner,Croatia Status: Offline Bodovi: 10501 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
krasne su
Triša ovo ti nije prošlo nezapaženo
|
|
Zvjezdana
Trajnica DONATOR Pridružen: 03 Siječanj 2008 Lokacija: Zg i okolica :D Status: Offline Bodovi: 2055 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ma da kad naletim na ovako posebnu biljčicu koju nisam nikad još vidjela baš zapnem za nju |
|
Per aspera ad astra.
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
RIJEKA
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
triša divno izgleda, moja više nema listove u paru - pretpostavljam zbog suhoće, u dnevnom je, grijanom, a škrtarim s vodom od straha da je ne uništim zalijevanjem
koliko često zaliješ svoju? i u kakvoj je tvoja zemlji? |
|
Retriver Sara
Cvjetni guru Pridružen: 06 Lipanj 2009 Lokacija: Zagreb Status: Offline Bodovi: 8979 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
bravo natalija! kako si uočila da nemamo temu za jednu tako preslatku biljku koju imam i ja iz jedne specijalne vrtlarije.
|
|
...ja volim brege zelene, na njima kleti drvene, ja volim Zagorje moje, najlepše na svijetu...
zagreb |
|
Mira K
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam malu i nadam se da će mi se održati...
|
|
Rijeka
|
|
kamelia
Odrastao grm Pridružen: 14 Ožujak 2011 Status: Offline Bodovi: 1016 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moja je puna cvijetića,ali se baš nevide
|
|
natalija
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kamelia prelijepa ti je - moja je živa, ali nekako slabašna...
na kojem položaju je držiš - koliko svjetla ima? |
|
kamelia
Opcije poruke
Hvala(0)
|
natalija,moja ceropegia je na istočnoj strani u poluhladu.Dobije malo jutarnjeg sunca.Razmnožava se lako sa gomoljčićima.
|
|
Zvjezdana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moja je krenula ko blesava morat ću ju baš uslikat a stoji vani na istočnoj strani ima sunca direktnog do jedno 11-12 i onda je u hladu cijeli dan
|
|
Per aspera ad astra.
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kamelija spremaš li je unutra i kada? Ona je sobna biljka zar ne?
Imam malu i nebih je htjela izgubiti...
|
|
Rijeka
|
|
kamelia
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Spremam je u kuću,nedavno sam ju pospremila i puna je mahuna.
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Triša sa kojom sam je ono pomješala...?
|
|
Rijeka
|
|
Triša
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pomješala si je s saxifragom ili kamenikom, koju isto imam, ali ona prezimljava vani.
No na žalost moje više nema, ali ako Sara otkrije vrtlariju gdje ju je kupila ili je negdje nađem, biti će moja.
|
|
RIJEKA
|
vila2
Mladi grm Pridružen: 27 Travanj 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 904 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Stvarno predivna biljčica! Već duže vremena ju gledam, jako mi se sviđa, ali nikako naletiti na nju. Kamelia- tvoja je prekrasna i raskošna!Svaka čast!
|
|
Odgovori | Stranica 12> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |