Vermikulit - korištenje pri uzgoju biljaka |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
Dalmatinka ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 16 Siječanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 33 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 20 Rujan 2012 u 08:44 |
Citajuci jucerasnju problematiku ,odlucila sam se za otvoriti novu posebnu temu da se jasno može saznati ca jeVermikulit i kako ga koristiti. a o perlitu već postoji tako da ne trebanova tema: klikni ovdje za perlit Što je to Vermikulit? Vermikulit je gološko ime dano za skupinu minerala. Kod naglog zagrijavanja na visokoj temperaturi se voda pretvara u paru koja razbije ljuskaste kristale u oblik pahulje, što se više ne mogu stisnuti. Tako dobijemo ekspandirani vermikulit koji sadrži bezbrojno malih slojeva zraka. Upravo ti zračni slojevi daju vermikulitu dobre izolacijske sposobnosti i malu specifičnu težinu. Nalazišta vermikulitne rude su u Sjevernoj i Južnoj Americi, Rusiji, Južnoj Africi, Keniji, Zimbabveju. Egiptu, Indiji i Kini. Glede mineralnih supstanci je vermikulit Mg Fe Al silikat sa zeolitskom vodom koja je zatvorena između posamičnih ljuskastih kristala. OPČE ZNAČAJKE ne stari ne trune 100 % negoriv (otporan na vatru) zdravstveno i ekološki besprijekoran bez mirisa, ne nadražuje osjetila ne sadrži azbest otporan na kiseline i lužine netopljiv u vodi bez praha, steriliziran neposredno poslije ekspandiranja dobar apsorbent tekučina može zadržati i otopljene materijale, primjerice, vosak, asfalt, sitni prah... KEMIJSKA ANALIZA SiO2 34-46% MgO 16-35% Al2O3 10-16% TiO2 1-3% Fe2O3 6-13% K2O 1- 6% CaO 1- 5% Drugo 0,2-1,2% TEHNIČKI PODACI temperatura tališta ; 1315°C temperatura sinterovanja 1260°C specifična težina 70 - 130 kg/m3 (ovisno od frakcije) pH neutralan toplinska vodlijivost 0,049 do 0,072 W/mK specifična toplina ; ; 0,8 do 1,1kJ/KgK (0,2-0,26 kcal/kg/K) mijenjanje kationa ; ; 50 do 150 me/100g sposobnost primanja vode 220%-235% glede težine glede zapremine od&nbs p; 60 do 90% SVESTRANA PRIMJENA: Primjena vermikulita i proizvoda od vermikulitnih mješavina veoma je rasprostranjena. Primjenjuju se svagdje gdje se poštiva tehnologija pogodna čovjekovu okolišu, a koja u prvom redu koristi prirodne materijale HORTIKULTURA: supstrat za sjetvu supstrat za hidroponsko gajenje rastlinja dodatak mješavinama za gajenje lončanica za pokrivanje zemlje poslije sjetve u multipločama za učvršćenje korjena rastlinja za gojenje i razmnožavanje gomolja za prijenos mikroorganizama održava zemlju rahlom i prozraćnom povećava kapacitet zraka i vode zadržava zrak,hranjive tvari i vlagu, te ih ispušta kada biljka zatreba sposoban je izmjenjivati katione pa samim tim omogućava biljkama lakši dostup do kalija,kalcija i magnezija ne napadaju ga glodavci i insekti,ne pljesnjivi,ne ruzinavi,ne trune te je postojan i trajan pogodan za sadnju vanjskog i unutarnjeg raslin ekipa slobodno se pridružite i napišite svoja iskustva!!!
|
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
Pinus ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 30 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 4559 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@Dalmatinka, hvala za post.
U četiri godine koliko se bavim sukulenatima kao dio supstrata za sukulente upotrebljavao sam : tenisit (drobljenu ciglu), perlit, pomice i vermikulit. Uzmimo za primjer adeniume. Za 50 % supstrata upotrebljavam uvijek stari odležani kompost a za drugu polovicu sam upotrebljavao gore navedene materijale. Same ili u kombinaciji. Nisam primijetio nikakvu razliku u izgledu , brzini rasta ili zdravlju svojih adeniuma. Po meni su to sve jednako vrijedni materijali . Ali svejedno sam s vremenom prvo izbacio tenisit. Razlog je previše praha. Skoro pola vreće je sam prah kojeg uvijek izbacim iz supstrata. To čišćenje praha uzima previše vremena. Perlit ne volim jer kvari izgled supstrata. Želim imati i vizualno lijepe tegle. Pomice i vermikulit su mi za sada idelna kombinacija. Fino, se daju izmiješati sa kompostom i daju jednu homogenu i na oko meni lijepu smjesu. Bilo bi dobro da otvorimo diskusiju o tim materijalima i da me upozorite na greške u razmišljanju. |
|
![]() |
|
aralija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 19 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 7070 |
Gdje se u Hrvatskoj može kupiti vermikulit u maloprodaji? |
|
Mogli bismo postojati i bez njihove ljepote, ali bi vrijednost našeg života bila neizmjerno umanjena
|
|
![]() |
|
oseloth ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 29 Studeni 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 14 |
Ja znam u osijeku firmu pseno.hr oko 200kn 100L
|
|
![]() |
|
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
Euro-Brod doo, to je veleprodaja, ali se može kupiti i po jedna vreća, ja danas u Sl Brodu kupila vreću od 100 L. Inače je firma u ZG.
|
|
...i kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce...
|
|
![]() |
|
administrator ![]() Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator ![]() ![]() tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Koliko je cijena u euro-brodu?
|
|
![]() |
|
Glikica ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 31 Svibanj 2012 Status: Offline Bodovi: 6512 |
Vreća od 100 L košta 149 kn.
|
|
|
|
![]() |
|
oseloth ![]() Novo sjeme ![]() ![]() Pridružen: 29 Studeni 2012 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 14 |
Gdje je točno Euro-brod koja je adresa? Ako je to negdje oko đure dobro opišite. To bi mi više odgovaralo jer su iz mog grada :)
I cijena je 50kn manja. Hvala |
|
![]() |
|
Uđeš na glavni ulaz u "Đuru" i tamo se obrati zaštitaru na ulazu neka te uputi dalje. Ali oni to nemaju stalno na lageru nego prema dogovoru ti iz ZG dovezu.
035-452-581 7.30-15.30 nazovi i dogovori se. |
|
|
|
![]() |
|
hvala
|
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |