Bukovača (Pleurotus ostreatus) |
Odgovori |
Korisnik | |
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 15 Travanj 2008 u 16:34 |
Bukovače se lako uzgaja. Ona raste na slami žitarica kočankama kukuruza strugotini drveta ili listopadnom drveću kao što su bukva, grab, hrast, topola, jablan, breza, kesten.
Slama se isecka na dužinu oko 5 cm i prelije se vrelom vodom radi sterilizacije nakon čega se pokrije i tako ostavi sledeća 24 sata da se dobro potpari i ohladi. Nakon hlađenja slama se izmeša sa micelijom i pune se plastične vreće. na 100 kg supstrata stavlja se oko 3-4 litre micelije. Slama se u vrećama sabije, vreće se vežu, izbuše se radi oticanja suvišne vode i pristupa vazduha i ostavljaju se na temperaturi od oko 22 stepena u tami oko 2-3 nedelje.
Nakon ovog perioda vreće se stavljaju na svetlo mesto i vreće se proseku na više mesta. Potrebno je obezbediti 12 sati svetla i 12 sati tame. Koriste se ultravioletne sijalice. Plodovi se beru dok su mladi i mekani. Berba je svakih 10-14 dana. Prilikom uzgajanja bukovače temperatura se održava na 20-25 stepeni, a postoje i sojevi bukovače koji rastu na nižim temperaturama oko 10 stepeni.
Ukoliko se bukovača gaji na oblicama drveta, oblice se izbuše i te rupe ili rezovi se napune sa micelijom i učvrste perforiranom plastičnom trakom kako micelija ne bi ispadala. Oblice drveta se stavljaju u trap u kome je obezbeđena ventilacija pomoću cevi iznad površine zemlje. Oblice se prekrivaju folijom i kvase se prema potrebi. Prorastanje micelija traje 4-5 meseci nakon čega se oblice ukopavaju negde ispod krošnji drveta 30 cm u zemlju tako da urezi sa micelijom ostanu nad zemljom. Oblice se po potrebi zalivaju, a ovako pripremljene oblice rađaju oko 5 godina.
Bukovača je bogata proteinima i vitaminima (posebno C i B). Ova gljiva ne sadrži saharozu pa je pogodna u ishrani dijabetičara. Bukovača se može pronaći i u prirodi u šumama gde parazitira na živom drveću ili kao saprofit na starim granama i deblima. Njima pogoduje svetlo mesto zaštićeno od direktnog sunca |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Sponzorirani linkovi | |
monna-1
Trajnica Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Već neko vrijeme razmišljam o uzgoju bukovača u jednoj vreči, zanima me gdje mogu kupiti micelij?
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mene nij bilo doma 2 mj pa sam propustila "glavnu" sezonu gljiva pa si za "utjehu" nabavila 2 vreće sa micelijima, kako su mi prenoćile 2 noći na jako hladnom bojala se da neće rasti... al eno ih rastu kao gljive poslje kiše :))))) ja sam nabavila 2 vreće sa slamom, micelijima i svim potrebnim što valjda treba biti unutra, samo ih zaljevam :))
|
|
Božikovine
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I nas zanima gdje možemo kupiti micelij?
|
|
Dr. Feelgood
Novo sjeme Pridružen: 04 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 9 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I, je li netko saznao gdje se micelij može nabaviti?
|
|
Božikovine
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Doktore, svi se prave grbavi, nitko nema pojma no nema frke, doznat ćemo.
Kontakritali smo agronomiju ali oni se više ne bave s gljivama. Perporučili su nam jednog čovca a njega je malo teže uloviti. |
|
monna-1
Trajnica Pridružen: 18 Travanj 2008 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 2598 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Probajte na:
ili
preuzeto sa: forum.hr
Proizvodna dinamika:
Trajanje jednog ciklusa: Proraštanje. Cca 20 dana Od proraštanja do 1. berbe. 7-8 dana Od 1. do 2. berbe: 15-17 dana Od 2. do 3. berbe. 17-18 dana Čišćenje i uređenje prostora. 1 dan Od unošenja supstrata do izbacivanja istrošenog supstrata, 60 do 65 dana( 1 ciklus) Dinamika ulaska supstrata u prostor za inkubacijuz: svakih 20 dana svježi supstrat Planirani prirast. 15 do 25% od mase supstrata Vreće mase cca 15-20 kg Prinos po vreći: 3 do 5 kg u tri vala berbe Prva berba. 20 do 30 dana nakon inkubacije. Dinamika berbe jednog punjenja (%) 1. val 48% 2. val 32% 3. val 20% Berba jednog vala se odvija 2 do 3 dana Za kontinuiranu proizvodnju treba predvidjeti najmanje dvije prostorije od 70-80 m2 za plodonošenje i jednu prostoriju od cca 50 m2 za inkubaciju(proraštanje), kao srednje velik uzgojni prostor u obiteljskoj proizvodnji. Ovisno o načinu uzgoja na 1 m2 stane od 140 do 180 kg vlažnog supstrata kao maksimalno moguća količina, pa bi u prostoriji od 70 m2 stalo oko 10 t supstrata. Prinos u 3 vala( na bazi 20% iskorištenja) iznosio bi od 28 do 36 kg gljiva/m2, odnosno oko 1300 kg gljiva Cijena inkubiranog suptrata je oko 1,50 kn/kg x 7000 kg = 10,500 kn(orjentaciono) Cijena bukovače u maloprodaji iznosi oko 20.00 kn/kg a veleprodajna cijena 13.00 kn Potrebno ulaganje-oprema za grijanje, osvjetljenje, hlađenje i vlaženje-od 4000 do 7000 eura Osnovni uvjet-riješeno pitanje sigurnog i kontinuiranog plasmana Bušić Želimir, dipl. inž. agr. |
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |