Smokva - Ficus carica |
Odgovori | Stranica <1 234 |
Korisnik | |
gospina trava
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam svoju smokvicu omotala sa starim novinama i okolo sam stavila prozirnu najlon vreću , a na vrhu malo veću rupicu kroz koju sam provukla grančice. Smokvica je sađena ovo proljeće sadnica je od rasadnika Prud iz Metkovića, sorta Petrovača.
Lovor koji imam posađen vani sam svake godina pokrivala sa smrekinim granama ali su mu se grane uvijek smrzle i na proljeće je kretao iz početka. Sad sam ga samo prekrila sa najlonom. Da li sam dobro postupila i u slučaju smokve i lovora? |
|
Sponzorirani linkovi | |
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pa kod tebe sigurno nije klima kao kod mene u Rijeci, ali smokva je pretpostavljam za tvoj kraj, pa nebi trebala smrznuti, a lovor je isto mediteranska biljka, pa možda je najbolje odustati, u ovom slučaju.
Smokve znam da imaju po kontinentu, a Niho je ima u Bihaću, gdje je stvarno hladno, no mlada je sačekajmo proljeće.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
Sedum
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Već proklijao Pridružen: 27 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 170 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nemojte plašiti Bišćane popularnim predrasudama, jer po stvarnoj meteo-statistici i divljoj vegetaciji okolo su tamo uvjeti uzgoja za južne egzote jedva lošiji od Rijeke (i bolji od nutarnje Istre), a susjedni Martinbrod na Uni je po klimi i šumama čak jednak Rijeci. Izvan Hercegovine je baš Bihać u samoj Bosni razmjerno najtopliji grad i baš zato na njegovoj južnoj periferiji kod sela Ripač uz Unu divlje raste dijelom isto mediteransko bilje kao oko Rijeke: Ficus caprificus (divlja smokva), Vitex agnus-castus (konopika), Acer monspessulanum (južni maklen), Carpinus orientalis (primorski bilograb), Juniperus oxycedrus (šmrika) i mnoštvo nižega mediteranskog bilja. Stoga se u Bihaću može dobro uzgajati smokva,- a možda i lovor u pogodnoj mikroklimi na južnim stranama bar uz pasivnu zaštitu pri najjačem mrazu.
|
|
Sedum: FLORA JADRANA (primorsko bilje i južni egzoti) - http://wikinfo.org/w/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana
|
|
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sedum, lijepo si to napisao, ali ja sam ipak pobornik da se mediteransko bilje, pa i voće sadi na mediteranu, a za Bihać nebi baš rekla da je na mediteranu, a i klima se drastično razlikuje od Rijeke.
|
|
RIJEKA
|
Triša
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam danas posadila 15 reznica smokava, što bijelih što crnih, naravno sada ćemo čekati, a kako prvi puta radim nešto takvo, strašno me zanima dali će se ijedna primiti.
|
|
RIJEKA
|
gospina trava
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru Pridružen: 11 Svibanj 2010 Status: Offline Bodovi: 5954 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Fala svima na savjetima, ali ja sam daleeeko od Bihaća na kontinentu, istina jedan v.d. zeta mi je iz Bihaća, ali smokva je u Zagrebačkom prstenu kod mene.
|
|
Triša
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ako tvoje smokva salo ili nikako rodi, lijepo dođeš kod mene u Bakarac i najedeš se do mile volje, ali sada svoje nove bebice pratim!
|
|
RIJEKA
|
dado_84
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Pridružen: 20 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 1031 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Slazem se! @Trisa - niti se Pazin nalazi na kontinetu pa u okolici vlada kontinetalna klima sa jako debelim minusima. Vazna je mikroklima jednog mjesta koju pak odreduju na desetke faktora. |
|
Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
|
Ketty
Nedavno posijan Pridružen: 23 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 43 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
moji roditelji koji žive u Sesvetama( tko ne zna to je kvart u Zagrebu)i već dvije godine imaju smokve presađene s Vira. u zavjetrini su i na zaštičenom položaju, onako, uz grožđe koje raste uz terasu. preko zime su ih omotali vrtnom termotkaninom koja se inače koristi u vrtu i propušta vlagu i svjetlost, ali ne hladnoću. tako sam i ja učinila i nadam se da će preživjeti zimu s obzirom na to da nije zaštičena koliko njihova. usput na kažem, prošlu zimu je u Zagrebu i okolici temperatura padala i do -23.
|
|
Ketty
Nedavno posijan Pridružen: 23 Srpanj 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 43 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
kad smijem orezat svoju prošlogodišnju smokvicu?
|
|
Ketty
Opcije poruke
Hvala(0)
|
koliko dugo joj treba da naraste na tu veličinu? |
|
misoo83
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Već proklijao Pridružen: 10 Prosinac 2010 Status: Offline Bodovi: 172 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
Evo i kod mene ove godine ima puno plodova na smokvi . |
|
misoo83
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Već proklijao Pridružen: 10 Prosinac 2010 Status: Offline Bodovi: 172 |
Opcije poruke
Hvala(2)
|
Video kako razmnoziti smokvu reznicama u vodi.
Video smokva dvorotka drugi rod ovogodisnji . |
|
Odgovori | Stranica <1 234 |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |