Šampinjoni (Agaricus sp.) |
Odgovori ![]() |
Korisnik | |
voki ![]() Neukroćena biljka ![]() ![]() Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Objavljeno: 15 Travanj 2008 u 16:33 |
Šampinjoni su cenjene gljive koje se gaje u zaštićenom prostoru na supstratu odnosno kompostu npr. od konjskog stajnjaka, živinskog izmeta i pšenične slame ili samo od stajnjaka i slame. Na tržištu se mogu nabaviti gotovi supstrati za gajenje gljiva ili se oni spravljaju.
Prvo se vrši kompostiranje tako što se stajnjak i slama pomešaju i kvase se nedelju dana nakon čega se dodaje Urea, superfosfat ,amonijum sulfat, gips, mleveni kreč i i to na 100 kg smeše 0,7 kg uree, 1,7 kg amonijum-sulfata, 4 kg mlevenog kreča, 4 kg gipsa i 1,5 kg superfosfata. U periodu od dve nedelje ova smeša se prevrće 3-4 puta uz dodavanje vode.
Nakon toga ovako dobijen vlažan kompost se pasterizuje u specijalnim komorama kako bi se dovršila fermentacija i uništili mikroorganizmi u supstratu. Nakon pasterizacije kompost se rashlađuje produvavanjem svežim vazduhom do 30 stepeni i u kompost se usijava micelija gljiva (3-5 kg micelije na 1000 kg komposta).
Nakon nedelju dana površina komposta se prekriva slojem rastresite zemlje jer u tom periodu micelija intenzivno raste i prožima kompost. Nakon 15-30 dana na površini se pojavljuju pečurke. Prinosi šampinjona se kreću od 5-25 kg po metru kvadratnom, a sam period plodonošenja i branja zavisi od načina i uslova gajenja i iznosi od 45-75 dana.
Pri proizvodnji šampinjona bitno je da koncentracija ugljen-dioksida ne pređe 0,2 posto, zbog čega se mora obezbediti dobro provetravanje. Temperatura se održava na 15-18 stepeni dok micelija prožima kompost, a pri nicanju, odnosno posle prekrivanja komposta sa zemljom iznad 20 stepeni (18-25 stepeni). Šampinjoni brzo rastu i beru se svakodnevno čim očvrsnu.
Od ukupne svetske proizvodnje gljiva Agaricus bispora ili šampinjoni učestvuju sa oko 50 posto. Šampinjoni imaju i lekovita svojstva, ali treba biti oprezan pri njihovom branju i koristiti ih dok su sveži, jer u previše ostarelim gljivama stvaraju se otrovna jedinjenja. Šampinjoni sadrže oko 90 % vode, 3,5 % ugljenih hidrata, 0,2% masti, 0,82% hitina i toliko mineralnih materija, a proteina nešto manje od 5% |
|
![]() |
|
Sponzorirani linkovi | |
![]() |
|
griva1978 ![]() Odrastao grm ![]() ![]() Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
... ja osobno šampinjone iz podruma ne smatram gljivama nego stiroporom
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
pšeno ![]() Novo sjeme ![]() Pridružen: 01 Lipanj 2010 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 19 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Gljivari ! imam suhog vrganja,bukovače,brijestovače,shiitake,ganoderme lucidum i svježeg TARTUFA.
|
|
![]() |
|
PlavaDigitalna ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 14 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 80 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Da li netko zna gdje ima za kupiti micelij za sampinjone i bukovace?
![]() |
|
![]() |
|
natalija ![]() Cvjetni guru ![]() ![]() Pridružen: 15 Prosinac 2007 Lokacija: zadar Status: Offline Bodovi: 5452 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
PlavaDigitalna ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 14 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 80 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hvala na dobrodoslici i na linku!
![]() Super, agromlinar mi je pod nosom, idem po micelij vec sutra ![]() Gledala sam vrtlaricu i totalno sam se zapalila da ih posadim. Inace jako volim i papati i brati gljive... |
|
![]() |
|
Cvijetomanijak ![]() Mladi grm ![]() ![]() *moderator - povrća Pridružen: 31 Svibanj 2011 Status: Offline Bodovi: 496 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moj stari ih je prije 15 god uzgajo ,mogu se malo kod njega raspitat di kako ... znam da sam ih se ko kl inka najela za cijeli zivot ..sam sam setala komorama i trpala u usta one najvece ...cak su mi i punjeni sampinjoni bili prvo jelo koje sam naucila radit ...
|
|
Velika gorica
|
|
![]() |
|
PlavaDigitalna ![]() Nedavno posijan ![]() ![]() Pridružen: 14 Travanj 2012 Status: Offline Bodovi: 80 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja ih mislim saditi vani, imam idealno sjenovito mjesto izmjeđu jednog reda vocaka i samog ruba sume
![]() jedva ceka kad se predoziram njima ![]() |
|
![]() |
Odgovori ![]() |
|
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja ![]() Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |