Vegeta, Ljupčac - Levisticum officinale |
Odgovori |
Korisnik | |
MGrubi
Upravo klijam Pridružen: 31 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 137 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 25 Svibanj 2008 u 09:39 |
ili tako nekako, zovu je i vegeta-biljka, jer okus podsječa na vegetu
izgledom listova sliči na celer pod ovim imenom ne mogu ništa o njoj guglati da li netko zna možda pravo ime ili još jedno? |
|
Sponzorirani linkovi | |
iris
Neukroćena biljka Pridružen: 18 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4502 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ljupčac - Levisticum officinale Apiaceae
da li je to ova biljka ?
|
|
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja znam da ju još zovu i magi, ali to su zmišljeni narodni nazivi radi mirisa koji asociraju na zaćin. No kako god ja ju imam i ne koristim ju pretjerano u kuhinji jer je zaista jaako intenzivna! ALi je vrlo efektna kao grm koji svako proljeće nanovo izađe (kao božur). Cvijet joj je neugledan i meni baš ne ugodnog mirisa, ali ga bubice obožavaju! Moja naraste jako visoko- skoro pa se može reči da ju gledam oči u oči- 184 cm!
|
|
Božikovine
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Cvjetni guru Pridružen: 28 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 13142 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
LJUPČAC
Levisticum officinale - umbelliferae Ljekarnički naziv: levistici radix, fructus, folia Bere se: cvate od lipnja do kolovoza, a u listopadu se sabire korijen aromatična okusa. Korijen starijih biljaka vadi se u proljeće, lišće i mladi vršci stabljike ljeti, a sjemenje u listopadu. Ljupčac je ugodan, aromatičan i neškodljiv diuretik (stimulira mokrenje), stomahitik (regulira probavu), i karminativ (istjeruje plinove), pa se često kombinirs s drugim štitaricama u liječenju probavnih, dišnih i mokraćnih organa. Silom prilika smo ostali bez ljupčaca u vrtu pa ima li netko sjeme ili sadnicu, toplo se preporučamo. |
|
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Božikovine,javi se u jesen,sad sam sve podjelila.Kad se ovaj grmić razraste pošaljem ti.
|
|
Šeflera
Trajnica Pridružen: 17 Siječanj 2008 Lokacija: Stankovo Status: Offline Bodovi: 2274 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Bit će svega- i sjemena i za djeliti korenček na proljeće.
|
|
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ljupčac čisti jetru!:o)
|
|
MGrubi
Upravo klijam Pridružen: 31 Ožujak 2007 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 137 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nikako da nabavim ovu biljku ... :( svi čuli, nitko nema sjeme
em je ljekovita, em je nezahtjevna ...
|
|
autosjedalica glavu čuva
|
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
ja bi ti pomogao da mogu ali stvarno nisam imao prilike vidjeti ovu biljku a ni nabaviti sjeme...
a ima li je mozda u lijepoj nasoj da raste kao "korov"?
|
|
hoya
Cvjetni guru Pridružen: 26 Rujan 2008 Lokacija: rijeka Status: Offline Bodovi: 6573 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Meni raste u vrtu, a sjeme kroz cijelu godinu ima u Plodinama na policama sa sjemenjem začinskog bilja. Ja imam jednu pakovanje pa ako netko želi neka mi pošalje adresu na PP. |
|
Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
|
anči39
Neukroćena biljka Pridružen: 05 Ožujak 2010 Status: Offline Bodovi: 3042 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
nisam znala da je tako ljekovita biljka
|
|
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"
|
|
frida
Neukroćena biljka Pridružen: 17 Rujan 2007 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 3399 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
U Baumaxu sam vidjela sjeme ljupčca...
Zahvaljujući jednoj dobroj dušici s foruma i ja imam ovu biljku i to i na otoku i u stanu u tegli...jesenas sam dobila korijen i razdijelila ga na dva ( jako se teško odvajam od svog bilja pa ga moram imati i u gradu i na otoku) i posadila...cijelu je zimu proveo u zemlji, ali kad je malo zatoplilo to su munjevitom brzinom narasli grmići...već sam s ovog u gradu brala listiće i sušila te spremala u bočicu... |
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |