Chironia linoides - Hironija |
Odgovori |
Korisnik | |
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 02 Prosinac 2012 u 23:04 |
Hironija je niska žbunasta trajnica koja naraste oko 30cm u visinu i širinu. Biljka stvara tanke grane i stvara mali gusti grm koji često pada preko jedne strane. Listovi su mali i sočni, plavo zelene boje.
Tijekom sredine ljeta na vrhu svake od mnogih stabljika ima po jedan cvijet, tako da brzo prekriju cijeli grm. Kako se pojavljuju i rastu mali zeleni pupoljki polako otkrivaju boju latica koje se formiraju oko velikih žutih prašnika u sredini cvijeta. Iako je cvijet većinom svjetlo roze boje, povremeno se javlja i u bijeloj boji. Rod Chironija je nazvana Hiron,bog kentaur grčke mitologije, koji je studirao medicinu, astronomiju, glazbu i druge umjetnosti i bio je vješt travar. Slučajno je ubio Zeusa koji ga je onda kasnije stavio u nebo kao alfa i beta Centauri, pokazivač zvijezde Južnog križa. Zajedničko ime Centauri ima isto podrijetlo, a primjenjuje se na većinu vrsta Chirona kao i na vrste u rodu Centarium. Biljke tih rodova su izuzetno gorke, stoga je uobičajeno afričko ime bitterwortel, što znači gorki korijen. Ime Linoides,znači nalik rodu Linum (Lan). Postoji oko 30 vrsta Chirona pronađeno u dijelu tropske i suptropske Afrike i Madagaskara i 16 vrsta se može naći u Južnoj Africi. |
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
Sponzorirani linkovi | |
monstera
Cvjetni guru Pridružen: 24 Kolovoz 2011 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 11895 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.
|
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
|
|
administrator
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
administrator tata-mata foruma © Pridružen: 28 Siječanj 2007 Lokacija: Zlatna dolina Status: Offline Bodovi: 6910 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Hvala na ovom predstavljanju nove biljke.... jako zanimljiva i ljepa biljka.
na prvi pogled asocira na šafrane.
|
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da Admine i ja sam mislila da se možda radi o šafranu, no evo sad kad sam pronašla nešto o njoj, nije niti približno šafranima.
|
|
|
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ispričavam se što nisam odmah navela inače je iz porodice Encijana.
|
|
|
|
monstera
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |