Drijemovac ili zvončić-leucojum vernum |
Odgovori |
Korisnik | |
shasha
Cvjetni guru Pridružen: 25 Ožujak 2007 Status: Offline Bodovi: 11064 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 04 Veljača 2008 u 17:04 |
Evo nam jednog od prvih vjesnika proljeća-Drijemovac ili zvončić
Drijemovac uspjeva na vlažnim,močvarnim,predjelima listopadnih šuma,po šikarama i livadama koje nisu izložene stalno suncu.
Cvijet mu je zvonastog oblika sa šest bijelih latica koje na vrhu imaju žutu pjegu.Listovi su tamnozeleni,sabljasti koji se na vrhu savijaju.
Ako je zemlja,humusna i vlažna brzo će se razmnožiti.
Osim proljetnog postoji i ljetni drijemovac koji cvate u travnju i svibnju.Dosta je viši od proljetnog. Danas ga sve rjeđe ima jer mu prirodna staništa nestaju.Obje vrste su zakonom zaštičene pa oni koji bi ga sadili,a nisu se za to pobrinuli prije 15ak godina(ko ja) morat će se zadovoljiti vrtnim kultivarima,postoji nekoliko vrsta, koji se mogu kupiti u cvjećarnicama kao lukovice
Do tada uživajte u slikama i prošećite šumama i šikarama.Uberite ga, ovako kao ja, aparatom
|
|
Sponzorirani linkovi | |
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Maloprije sam nešto o njima čitala i napisala, ali sad ne znam gdje, ma nije niti važno, svaka informacija dobro dođe.
|
|
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Budući da je to ipak lukovičasto cvijeće,ne znam gdje bi mu drugdje mjesto bilo
|
|
Ivan
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
mjesto mu je tu, među lukovičastim cvijećem, vjesnicima proljeća. jeste, zakonom je zaštićen, ali....može s epresaditi od onih koji su ga prije donošenja zakona posadili sebi u dvorište ili vrt, snađi se druže... iako to ne bi smio napisati, pobornik sam da je bolje cijelu biljku presaditi nego je samo otrgnuti ili isčupati, veća je šteta ako se isčupa ili istrgne cvijet.
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam sebe obezbjedila davno davno,i drijemovcem i visibabama i đurđicama
|
|
Ivan
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Odrastao grm Autor ljekovitog bilja Pridružen: 24 Travanj 2007 Status: Offline Bodovi: 1213 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Pametni znaju
|
|
aglaja
Mladi grm Pridružen: 11 Listopad 2007 Status: Offline Bodovi: 561 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Drijemovac je divan! On ima nesto od visibabe i nesto od djurdjice. Pa ne lici ni na jednu ni na drugu.
I sada znam da postoje dva. Zacudilo me kako ga vec ima. |
|
Aglaja
|
|
Sedum
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Već proklijao Pridružen: 27 Lipanj 2008 Status: Offline Bodovi: 170 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Kod nas ne postoje samo 2, nego 3 vrste divljeg drijemovca: rani (L. vernum), pa kasni (L. aestivum) i južni primorski (Leucojum pulchellum Salis. ili L. hernandezi Camb.).
Taj treći raste na otocima Sredozemlja i kod nas samoniklo na Kvarnerskom otočju (i na mom gruntu na Krku), ima 2-3 cvijeta rano (veljača-ožujak), te usko-duge latice s velikom tamnozelenom pjegom na vrhu i dugim-nitastim tučkom. Iako je najrjedji kod nas - još nije zaštićen jer su naši eko-čuvari zaštitne liste prepisali iz zemalja Mitteleurope gdje nije na popisu (kao ni ine južne vrste).
|
|
shasha
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sedum,ajde uslikaj taj treći drijemovac.Ja nisam uspjela kod nas naići na ovaj ljetni a za taj primorski nisam ni čula.
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da malo oživim temu... Ja kupila prije dvije godine đurđice kad ono procvao ovaj zvončić i ja opet nemam đurđice a obožavam ih
Lijep je i ovaj cvjetić ali su mi đurđice draže!
|
|
FLORAMYE
Odrastao grm DONATOR Pridružen: 14 Siječanj 2011 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1321 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Da li ima negdje u prodaji lukovice drijemovca ili se to treba donijeti iz šume?
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
FLORAMYE
Odrastao grm DONATOR Pridružen: 14 Siječanj 2011 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1321 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nisam nikad vidjela, moja mama ih ima godinama već. Iako, ako se dobro sjećam, mislim da je govorila da ih je dobila iz Slovenije.
|
|
antun007
Odrastao grm Pridružen: 31 Listopad 2008 Status: Offline Bodovi: 1709 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Mogu se kupiti uvozne iz Nizozemske, ja jesenas kupio...
|
|
Zašto volim kaktuse?Nikom ne daju da ih ljube.
|
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Morat ću u potragu za njima, baš su mi lijepe.....
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
Mira K
Profil člana
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 16 Rujan 2009 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 5574 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
NinettA
Odrastao grm Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
|
|
NinettA
Odrastao grm Pridružen: 27 Listopad 2010 Lokacija: Fiume Status: Offline Bodovi: 1030 |
Opcije poruke
Hvala(1)
|
Što ne možeš promijeniti, prihvati. Ako ne možeš prihvatiti... odkantaj...
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |