Nectaroscordum siculum - bugarski luk |
Odgovori |
Korisnik | |
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
Objavljeno: 15 Svibanj 2008 u 16:44 |
Posadio sam prošle jeseni dve lukovice ovog neobičnog ikrasnog luka i upravo je počeo da otvara cvetove. Listovi su mu uvijeni, a iz središnjeg lista se pojavilo cvetno stablo koje je poraslo oko 120 cm i na vrhu je 20-tak pupoljaka. Cvetovi su kao mali zvončići izvana žuto-zeleni, a unutar cveta je žuta boja sa crveno-smeđim središtem.
listovi cvast cvetići |
|
život je bajka koju sami pišemo...
|
|
Sponzorirani linkovi | |
aurora2
Trajnica Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Imam i ja isto to posadjeno ali ne vidim da se svuda pojavila cvjetna stabljika. A ovdje gdje je, tu je jako visoka i sva se nesto uvila...morala sam je privezati da stoji uspravno. Mislim da ce za koji dan otvorit pupoljak. Imam jos par kapulica posadjenih ali nekako su slabe....ko zna, mozda procvjetaju za mjesec-dva.
|
|
SilveK
Neukroćena biljka Pridružen: 16 Veljača 2008 Lokacija: . Status: Offline Bodovi: 4014 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
I ja ih imam prve godina, baš kad je počeo cvjetati, legnuo se gore moj pas...sad je u vazi
|
|
aurora2
Trajnica Pridružen: 22 Lipanj 2007 Lokacija: Switzerland Status: Offline Bodovi: 2880 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
voki
Neukroćena biljka Pridružen: 28 Ožujak 2007 Lokacija: Novi Sad Status: Offline Bodovi: 4264 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Vidim da će biti i semena od ovih biljčica nakon precvetavanja.
|
|
|
|
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Ja sam lani dobila lukovice, rekli su mi da je to bugarski luk, cvjetovi su bili roza-bijeli. Mislim da je to ista biljka. Lukovice su ostale u zemlji, za sada još nisu izbile iz zemlje
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Nectaroscordum siculum (Nectaroscordum ili Allium dioscoridis).
Ovaj rod biljaka ima 6 vrsta rasprostranjenih po šumama Sredozemnog dela Evrope (Balkan), Krima i Male Azije, u prirodi se sreće u Bugarskoj, Rumuniji, Moldaviji, na Krimu, Kavkazu, Iranu i u Turskoj. Naziv ove biljke na grčkom jeziku znači nektarov luk. Višegodišnja, zeljasta, lukovičasta biljka sa jajolikom lukovicom promera 1,5-3 cm, prekrivenih crnim ovojnim listovima. Visina biljke sa cvetnim stablom je od 70-150 cm, lisna rozeta je prizemna, sa 2-6 mesnatih, na preseku trouglastih, linearnih listova koji su 35-80 cm dugi i 0,8-4,5 cm široki. Cvetno stablo je bez listova, uspravno sa cvasti u obliku otvorenog kišobrana u kojoj se nalazi 10-20 (45) cvetova. Cvetovi su dugi 1,2-2,5 cm, na povijenim cvetnim drškama koje su 2-3 puta duže od cvetova, sa 6 cvetnih latica zeleno-bele ili krem boje sa roza ili crveno smeđim mrljama. Slabo antocijanovo obojenje može se javiti i po listovima. Prašnici i tučak su dva puta manje dužine od cvetnih latica. Nakon cvetanja cvetne drške se uspravljaju i formiraju se čaure sa semenom (3-25 semenki). Vreme cvetanja je sredinom proleća. Sorta Bulgaricus ima zeleno-bele cvetove. Uslovi uspevanja Nezahtevna biljka, treba joj obezbediti dobro drenirano zemljište gde se zimi ne zadržava voda. Odgovara im direktno sunce ili polusenka. Lukovice se sade u 9. ili 10. mesecu na dubinu od 10 cm, u grupama ili pojedinačno sa razmakom od 30 cm. U 7. mesecu listovi žute i odumiru. Izdržava temperature i ispod -15 stepeni. RAZMNOŽAVANJE Mladim lukovicama u jesen ili semenom koje sazreva krajem 7. i u 8. mesecu, a seje se u jesen. Saveti Koristi se za bordure leja, ili se sade u grupama iza manjih biljaka po visini. Veoma dekorativno izgledaju biljke posađene u travnjaku. Cvetovi se koriste za aranžiranje cvetnih kompozija, a suve čaure koriste se za aranžmane sa suvim cvećem. |
|
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Lukovice su se razmnožile, sada su već žbunići, a cvetna stabla su trenutno oko 20 cm visine.
|
|
|
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
kontesaa
Cvjetni guru Pridružen: 15 Listopad 2007 Lokacija: Zagorje Status: Offline Bodovi: 6195 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
meni predivna biljka, ali u trgovinama ju nisam susrela
da li vama bolje uspjeva na suncu ili u sjeni? |
|
Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi |
|
milica7
Cvjetni guru Pridružen: 20 Listopad 2010 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 10300 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Moja veći dio dana ima sunce, poslije podne je djelomično u sjeni.
|
|
Sretni su ljudi kojima i mali cvijetak čini veselje....
|
|
voki
Opcije poruke
Hvala(0)
|
|
|
FLORAMYE
Odrastao grm DONATOR Pridružen: 14 Siječanj 2011 Lokacija: Slavonija Status: Offline Bodovi: 1321 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
Zanimljivo! |
|
Najsretniji ljudi ne posjeduju najbolje od svega. Oni samo naprave najbolje iz onoga, što im je na raspolaganju.
|
|
Odgovori | |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |