Festa sv Vlaha
Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Moj grad u slikama
Opis foruma: Slike cvijeća, parkova i uređenih trgova u Vašem mjestu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4363
Datum ispisa: 10 Srpanj 2025 u 13:46 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Festa sv Vlaha
Objavio: manči
Tema: Festa sv Vlaha
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 09:15
Sv Vlaho je zaštitnik grada Dubrovnika , slavi se 3.veljače.
Santus Blasius je biskup iz grada Sebaste u Armeniji, progonjen od rimskog cara, mučen je i ubijen tako da mu je glava odsjećena.
Svećeva glava je donešena u Dubrovnik i danas se čuva optočena zlatom kao relikvija uz druge relikvije koje predstavljaju svećevu ruku, nogu ......
...stanovnici Dubrovnika i okolice štuju sveca kao svog zaštitnika i parca....
...svake godine se upriličava procesija u čast sv Vlaha koja prolazi glavnim ulicama Grada....
|
Odgovori:
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 09:23
...
...Pile, zapadni ulaz u Grad...neizostavni baluni sa helijem koje svako dijete "mora" imati...
...Brsalje, dio Pila sa pogledom na more i tvrđave...
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 09:29
...ulazna vrata od Pila... kip sveca je poviše vrata...
...procesija je počela i došla do Straduna đe ljudi u dva špalira gledaju kako prolaze barjaci ( zastave ) koje nose vjernici iz bratovština, župa .....
...predivan barjak koji je vezen konavoskim vezom...iz Čilipa...
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 09:39
...
...kako je bila velika gužva sa strane od Male braće, jedva sam se progurala do prve uličice i pošla preko Prijekog da budem brža....
....ovo je fikus sobni koji je izrastao u gorostasa, korijen mu je među kamenom, pretpostavljam...
...Prijeko, ulica paralelna sa Stradunom, poznata po redu restorana...
.....crkvica sv Nikole...otvara se na svečev dan, pomorci i njihove obvitelji dolaze se pomoliti u nju...
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 10:01
...stigla ispred crkve sv Vlaha đe svi sudionici procesije se poklone parcu i prođu kroz crkvu a oni koji nose barjake "izvijaju" ih pred crkvom....
..."izvijati" barjak znači zamahnuti s njim kružno tako da se što ljepše rastvori i vidi slika...onaj koji nosi barjak treba imati dosta snage i umjeća .... to je posebna čast biti barjaktar... članovi majčine obitelji su bili barjaktari u prošlosti...
|
Objavio: OTOK
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 10:16
Bila sam u Dubrovniku samo jednom i to baš na Sv.Vlaha, tako da sam vidjela festu u živo. Krasan ugođaj.
A ova slika sa fikusom - sjećam se da sam tada gotovo ispred svakih vrata u starome gradu vidjela kako raste fikus, vani usred zime.
|
Objavio: cvetlin
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 10:16
Ko da sam i sama u Dubrovniku.
|
Objavio: minimode
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 10:21
lijepe slike posebno ove starih uličica, osjeća se duh starine..
pozzz
------------- «Ljudi se doživljavaju previše ozbiljno. To je nasljedni grijeh. Da su se pećinski ljudi više smijali, vjerovatno bi svjetska povijest drugačije izgledala.»
O. Wilde
|
Objavio: baka
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 10:23
Ja sam prošetala, šutke otišla, sve misleć da će biti još slikica!
Dubrovnik... kao što sam već davno napisala: iza Rijeke drugi grad u kojem bih rado živjela.Poseban grad!
------------- Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 10:35
...hvala što ste pogledale ....bit će ih još...
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 11:08
....narodna nošnja iz Primorja dubrovačkog...
....nošnja iz Konavala...nažalost, trebala sam bit na vrh Orlandovog stupa da ih snimim cijele....
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 11:12
....gosti... ???zaboravila
...Bakar...
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 11:19
....festanjuli....ovi "ljudi u crnom" su festanjuli iz prošlih godina...
...svake godine se biraju dva festanjula iz redova pomoraca i obrtnika, oni pomažu u organizaciji proslave koja traje cijelu sedmicu i duže....
...obučeni su svečano u crno sa bijelim šalom i bijelim rukavicama....
|
Objavio: proljeće
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 11:24
Manči, prekrasna reportaža!!!
Kao da sam bila na festi, tako živo si je dočarala.
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 11:26
...
.....Gradska straža iz Šibenika...
.....viri oružje....
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 11:32
...povorka izlazi na istočna vrata crkve sv Vlaha nakon što su se poklonili parcu...
....prvopričesnice...
....male Konavočice....
....biskupi...
|
Objavio: vanja
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 12:23
Manči super si nam fotografijama i popratnim tekstom dočarala vašu festu
|
Objavio: Tija
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 12:43
E, a sad reci da li postoji kakvo tradicionalno jelo koje se u taj dan spravlja i "mora" biti na trpezi?
-------------
|
Objavio: lana2
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 12:49
Manči odlična reportaža u slici i riječi. Naravno ne mogu a da se ne osvrnem na onaj predivan fikus, pravi gorostas.
|
Objavio: Lantana
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 13:26
Lijepa reportaža Manči, barem uživamo gledajući slike kad već ne možemo biti tamo.
------------- život je more
|
Objavio: korijenko
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 13:29
Manči gledala sam baš ovih dana reportažu popodne na HTV1 i govorili su i o tradicionalnim jelima koja se pripremaju u Dubrovniku tih dana a između ostalog su rekli i tortu od škorupa, baš me interesira kakva je ta torta jer škorup inače ne volim...
Lijepa vam je ta festa a imali ste ove godine i posebnog gosta biskupa iz Armenije.... 
------------- Pup do pupa,do ruže ruža, uberi što priroda ti pruža
(zgora Opatije)
|
Objavio: kontesaa
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 14:50
Manči baš lijepo da si nam slikama i opisima približila malo feštu i običaje  ajmeee vidi sunca jednom sam bila u Dubrovniku i baš sam ručala u onoj maloj, uskoj uličici koju si slikala 
------------- Čuda se događaju samo onima koji u njih vjeruju :)
Zagorski bregi
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 15:40
...drago mi je da ste prošetale....slike nisu baš-baš jer sam bila u hrpi ljudi u zadnjem redu....
Kontesa...to nije mala uličica  - to je Prijeko.....ima i puno manjih  ...
Tija...pa nema baš nešto specijalno što mora bit na trpezi za sv Vlaha..uobičajena zimska jela od feste ( bilo koje ) ovog kraja ...
Korjenko...torta od skorupa je poznata i tradicionalana za Dbk-...volim skorup....kao dijete sam ga jela sa cukarom a none bi ga stavljala u bijelu kafu....
...imam recept ...... skorup se ne osjeća ništa previše...više kao maslo ili slatko vrhnje....vrlo je jednostavna, idu oguljeni mjenduli , ( bademi ).....
...kad sam vidjela Armenskog biskupa vrlo me fascinirao...inače su mi kao narod tako tajanstveni i nesretni zbog progona koji je vršen nad njima , prvi narod koji je prihvatio kršćanstvo....
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 15:48
...biskup iz Armenije nosi relikviju sveca....
....relikvija - glava sv Vlaha...
....ljudi su prije ljubili relikvije....danas se samo dodiruje rukom...
|
Objavio: Mari,5510
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 15:53
Hvala Bogu za Dubrovnik i za vašega parca
a ona slika s fikusom je nešto posebno
-------------
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 15:54
....relikvija ispod baldahina...
...vidite li barba Luku kako se češka ???? desno gore
...ne znam ko su oni... templari???
...da, malo sam guglala...ovo je red Templara sv Marija Magdalena....
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 15:59
...u pozadini je katedrala...ispred nje je sve počelo i sad završava....
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 16:00
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 16:05
....narodna nošnja Župe Dubrovačke....nošnja mojih predaka...
...ovu sam sliku "posudila"...nije moja...molim autora da se ne jedi....
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 17:18
ne smije se ljutiti!
Bravo Manči baš si nam lijepo dočarala festu.
------------- Nikad neću biti stara Riječanka.<br /><br />Stari su oni koji su barem 10 godina stariji od mene i to po cijelom svijetu!
|
Objavio: hoya
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 17:29
Moja mama zimu provede kod nas u Rijeci, ali ove je godine nikako nismo mogli zaustaviti: Morala je ići - u Dubrovnik ! I ona se poklonila Sv. Vlahi.
U toliko sam pažljivije promatrala tvoju reportažu.
Bravo manči, predivno si nama to dočarala.
|
Objavio: Triša
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 18:04
Bravo manči, ma i očekivala sam izvještaj iz prve ruke - fantastično, šteta što ste tako daleko, i mi bi se rado pridružili.
------------- RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
|
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 20:56
....hvala vam od srca na posjeti....jednom biste mogle i u stvarnosti prošetati....
|
Objavio: gioiaa
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 21:16
manci:)divna reportaza,imam osjecaj kao da sam prosetala Dubrovnikom:)
|
Objavio: stefkaja
Datum objave: 05 Veljača 2010 u 21:28
Predivne slike manči..Dubrovnik je zaista predivan grad..
|
Datum objave: 07 Veljača 2010 u 09:19
...drage moje, drago mi je da vam se svidjelo...
|
Objavio: ivna
Datum objave: 09 Veljača 2010 u 22:29
Tek sam sad pronašla ove slike (a prozivala te i ja da slikaš )... Prekrasno si nam dočarala festu Manči. Inače,veliki sam zaljubljenik u tradiciju i folkolor pa sam s pozornošću gledala i narodne nošnje.Prelijepe su mi,gospodske . Inače,ove godine na festi su sudjelovali i moji slavonci,vidjela sam ih na tv-u u povorci (mjesto pokraj mojeg,odakle sam inače porijeklom).Ne znam koju bih fotku mogla izdvojiti,svaka je posebna stvarno.Hvala ti Manči za šetnju .
|
Objavio: primorka
Datum objave: 10 Veljača 2010 u 07:21
Jako lijepa reportaža!
Bila sam par puta na domak Dubrovnika, ali nikad u njemu i sad vidim da je to velika greška koju ću uskoro morati ispraviti.
------------- Tko ima "zašto" zbog kojeg živi, može se nositi s gotovo bilo kojim "kako"
|
Datum objave: 10 Veljača 2010 u 09:10
....ivna, nažalost Slavonce nisam "uhitila" zbog gužve...drago mi je da i ti voliš naše običaje...
...Primorka, put će te dovest opet - pa svrati..... 
|
Datum objave: 10 Veljača 2010 u 09:16
...još samo par riječi o običaju grličanja...
...sv Vlaho je bio liječnik i postoji predaja o dječaku kojeg je spasio kad mu je riblja kost zaglavila u grlu... u sjećanje na taj događaj do danas se zadržao običaj grličanja u dane proslave sv Vlaha...svećenik postavi dvije svijeće koje su isprepletene u donjem dijelu a u gornjem čine V u koje nagnemo glavu tj vrat : " Po zagovoru sv Vlaha , biskupa i mučenika, oslobodio te Bog bolesti grla i svakog drugog zla ! Amen. "
|
Datum objave: 10 Veljača 2010 u 09:26
...festa je završila prošlu neđelju sa proslavom na Gorici sv Vlaha ( brdašce u Lapadu ) đe je mala i stara crkvica na samoj klisuri poviše mora...
...poslije se barjaci izvijaju ispred glavne svečeve crkve u Gradu, održi se kratki program, odpjevaju himne i spušta barjak sa Orlandovog stupa...
|
Datum objave: 10 Veljača 2010 u 09:33
Datum objave: 10 Veljača 2010 u 09:33
Hvala Manči za ovu lijepu reportažu!
|
Datum objave: 10 Veljača 2010 u 09:37
Objavio: kat.rea
Datum objave: 22 Veljača 2010 u 18:34
Manči, hvala ti za ovu lijepu reportažu. Bila sam u Dbk davne 1976 na maturalcu i onda smo obilazili znamenitosti grada. Ne mogu baš reći da se mogu orjentirati, ali ponešto je ostalo u sječanju......Pile, Stradun, Gradska kavana , Orlandov stup, toranj sa zelencima i nekoliko crkvi i to baš neznam koja je crkva sv. Vlaha, a koja katedrala. Imam još i sada negdje razglednicu crkve, mislim da je to ova nasuprot Orlanda, koja tlocrtno izgleda u obliku križa.
Grličanja se sječam, da sam jednom kao dijete bila na misi na sv. Blaža ( Vlaha) i vidjela to uživo, a sada si me ti na to podsjetila. Hvala.
|
Datum objave: 24 Veljača 2010 u 13:49
...baš se veselim da sam ti vratila lijepe uspomene!!!!!
...crkva sv Vlaha je ona nasuprot Orlandovog stupa ....
...Katedrala je kraj Kneževa dvora...
|
Datum objave: 03 Veljača 2011 u 12:48
...ove godine je vrijeme slicno, pa ako vas zanima pogledajte proslogodisnju temu....
.....ne mozemo ni Antonija ni ja u Grad po freske slike....
|
Datum objave: 03 Veljača 2011 u 13:05
A ja gledam na tv-u i mislim si kako će sada naše cure napraviti izvještaj kao i lani. Šteta!
------------- RIJEKA
|
Objavio: Nataly
Datum objave: 03 Veljača 2011 u 13:16
Kad sam čula na TV za Festu SV. Vlaha, odmah sam pomislila na naše cure sa juga. Žao mi je što nećemo vidjeti slike i od ove godine.
I ova moja poruka je (to sam naknadno vidjela) 700-ta. Pa od kad sam postala takva pričalica......
|
Datum objave: 03 Veljača 2011 u 15:52
....bio je prijenos mise ali ne i procesije...samo se vidjelo kako se formira pocetak....
....danas je 1039. proslava....
Nataly, vec si dugo pridruzena na forum ali nisi puno "govorila"......
|
Datum objave: 03 Veljača 2011 u 16:35
Objavio: Zelenka
Datum objave: 03 Veljača 2011 u 17:25
Objavio: antonija
Datum objave: 04 Veljača 2011 u 09:38
http://www.zupcica.hr/content/view/2038/1/ - http://www.zupcica.hr/content/view/2038/1/
------------- jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
Datum objave: 04 Veljača 2011 u 11:09
Antonija se dobro dosjetila, pa nam je ovim linkom dočarala djeliš feste!
------------- RIJEKA
|
Objavio: FranjicaZG
Datum objave: 06 Veljača 2011 u 12:24
Ne mogu vjerovati da više od godinu dana nisam "putovala" ...tek sam na kraju shvatila kako su to prošlogodišnje slike a ja sam uživala u njima, zagrijale su mi srce ...fala manči na prelijepom doživljaju
|
Datum objave: 06 Veljača 2011 u 14:52
http://www.smileycentral.com/?partner=ZSzeb001_"> .....hello, Franjice, drago mi je da te vidim!!!!!
....to je sve slicno...isto suncano k'o lani, ljudi isti, ulice iste....mozes racunat kao da si gledala ovu godinu.... http://www.smileycentral.com/dl/index.jhtml?partner=ZSzeb112_&utm_id=7920">
|
Objavio: Mari,5510
Datum objave: 08 Veljača 2011 u 11:49
antonija zgodan vam je novi biskup Mate
-------------
|
Datum objave: 08 Veljača 2011 u 20:24
Mari, ja ga još nisam vidjela ali vjerovati ću ti na riječ!
------------- jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
Objavio: moon
Datum objave: 08 Veljača 2011 u 21:20
Super reportaža
-------------
|
Datum objave: 03 Veljača 2013 u 16:56
Evo ove godine po 1041. put se proslavila festa sv. vlaha.
Najavljivana je jaka kiša, formirala se đenovska ciklona, ona u nas znači potop. uz zagovor sv. vlaha osvano je prekrasan sunčan dan!
"možeš slobodno u košuji ići u grad" reko je jedan moj susjed!
misno slavlje predvodio je đakovačko osječki nadbiskup mons. Marin Srakić.
bila je to prilika da se proventaju, obuku, prošetaju narodne nošnje, da se stavi stari svečani nakit!
iz cijele lijepe naše došli su gosti da uveličaju našu svetkovinu. po mojoj procijeni najbrojniji su bili šibenčani.
|
Datum objave: 03 Veljača 2013 u 16:57
Moja bratovština
|
Datum objave: 03 Veljača 2013 u 17:13
|
Datum objave: 03 Veljača 2013 u 17:21

|
Objavio: mali kaktus
Datum objave: 03 Veljača 2013 u 20:04
Živio sv.Vlaho!
Lijepe slike Antonija!
------------- Nigder lepše kak je vu Međimurju kam se zglednem ružice mi cvetaju.
|
Objavio: moon
Datum objave: 03 Veljača 2013 u 20:30
antonija...
-------------
|
Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 03 Veljača 2013 u 21:55
Biskup je od moje susjede tete File rođak.
------------- Da imam rep mahala bi s njim
|
Objavio: bergenia
Datum objave: 05 Veljača 2013 u 15:14
Bravo za lijepu reportažu o festi...............iz najlipšega grada na svitu!
|
Objavio: Lantana
Datum objave: 10 Veljača 2013 u 23:14
Krasna reportaža Sv. Vlaho je uslišio prije 9 godina sve naše molitve i rodio se Roko na Sv. Vlahu, voljela bi jednom doći tamo na festu i zahvaliti mu.
------------- život je more
|
|