Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Bamija, okra - Hibiscus esculentus

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Povrće
Opis foruma: Sve o povrću
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=99
Datum ispisa: 15 Studeni 2024 u 09:12
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Bamija, okra - Hibiscus esculentus
Objavio: voki
Tema: Bamija, okra - Hibiscus esculentus
Datum objave: 07 Travanj 2007 u 16:51
Dobio sam seme Bamije i jedino što znam o njoj je da je to vrsta povrća čiji se plodovi beru 4-6 dana nakon cvetanja. Lekovita je i veoma hranjiva biljka. Ako neko zna kako se gaji i šta joj je potrebno da bi se uspešno uzgajala neka mi da savet.

-------------
život je bajka koju sami pišemo...



Odgovori:
Objavio: dina
Datum objave: 07 Travanj 2007 u 17:39
Ja znam jedino kako se pravi za jelo ostalo


Objavio: voki
Datum objave: 09 Travanj 2007 u 08:00
Može i recept, kako se sprema za jelo?

-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: dina
Datum objave: 09 Travanj 2007 u 16:56
Prvo je prokuhaš ,jedno 10 min treba da vri i u vodu se stavi jabukovo sirće (mala kasikica) ,poslije toga ona se procjedi i stavi u drugu posudu sa mladom junetinom koja se je predhodno sama iskuhala doda se mrkva , ulje i vegeta i sve se zajedno kuha 30-tak min


Objavio: shasha
Datum objave: 10 Travanj 2007 u 21:14
Može li mi netko pojasniti kakva je to biljka? Ili sliku staviti?


Objavio: voki
Datum objave: 11 Travanj 2007 u 09:12


-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: shasha
Datum objave: 11 Travanj 2007 u 20:47
To se jedu te "mahune"!? One budu kad biljka ocvate???
Pa recite neštoooDisapprove


Objavio: voki
Datum objave: 12 Travanj 2007 u 07:53
5-6 dana nakon precvetavanja beru se mladi plodovi.

-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: dina
Datum objave: 17 Travanj 2007 u 14:22
ja uvijek kupim onu koja se prodaje na pijaci jedino sto trebam jeste da je napravim za jelo


Objavio: shasha
Datum objave: 17 Travanj 2007 u 21:38
Očito nitko nema volje meni neznalici reći nešto o toj biljciUnhappy.
Pa dobar tek DinaWink
Znaš šta mi je sad palo na pametLamp? Kako ljubitelji ,životinja recimo,neodobravaju ubijanje životinja pa i kao hranu,šta sa strastvenim ljubiteljima bilja!?!!!!
Ti pojedeš neku biljku koja je tako lijepa,ajmeeeShocked
LOLLOLLOL


Objavio: dina
Datum objave: 28 Travanj 2007 u 21:44
shasha one se izvade iz te mahune kao grasak i onda se kuhaju

ma naravno da je pojedem ako je jestiva hehehe
a danas sam dobila i ja sjeme bamnje pa me interesuje jeli neko saznao kako se uzgaja


Objavio: goga
Datum objave: 15 Lipanj 2007 u 21:53
Bamija je jednogodišnja biljka, razvija razgranatu stabljiku visine i do 2 metra, u gustoj se sjetvi ne razgrana dovoljno /razmak 30 do 40 cm između biljaka i oko 50 - 80 između redova. U početku se biljka dosta sporo i slabo razvija pa joj je potrebna pažnja (plijevite, zalijte, dohranite bar jednom) no kad krene, poludi pa je potrebna dohrana još jednom kad započne cvatnja. Ako je ljeto sušno tražit će i vode u to vrijeme jer ima dosta plitak korijen.
Cvate svakodnevno žutim cvjetovima koji traju samo jedan dan, i plodovi se beru svakodnevno kako koji dozrije.
Sretno Wink
 
 
 
 


Objavio: Ivan
Datum objave: 27 Lipanj 2007 u 09:39
Originalno poslano od člana shasha shasha napisao:

Očito nitko nema volje meni neznalici reći nešto o toj biljciUnhappy.
Pa dobar tek DinaWink
Znaš šta mi je sad palo na pametLamp? Kako ljubitelji ,životinja recimo,neodobravaju ubijanje životinja pa i kao hranu,šta sa strastvenim ljubiteljima bilja!?!!!!
Ti pojedeš neku biljku koja je tako lijepa,ajmeeeShocked
LOLLOLLOL
odgovoriti ću vam danas popodne , može ??????

-------------


Objavio: shasha
Datum objave: 27 Lipanj 2007 u 09:46
Hvala Ivane,no nije li Goga  rekla kakva je to biljkasmiley24


Objavio: Ivan
Datum objave: 27 Lipanj 2007 u 13:24
ok, rekla je..... no ukoliko nađem u svojoj bazi podataka nešto više  objaviti ću...

-------------


Objavio: aurora2
Datum objave: 28 Lipanj 2007 u 19:20

Jedino sto sam cula o bamiji je to da vazi kao afrodizijak. Wink



-------------


Objavio: Ivan
Datum objave: 29 Lipanj 2007 u 17:07
Originalno poslano od člana aurora2 aurora2 napisao:

Jedino sto sam cula o bamiji je to da vazi kao afrodizijak. Wink

Big%20smile
Bamija je grmolika biljka, razgranata onoliko koliko ima slobodnog prostora. Visine je oko 60 cm, a u povoljnim uvjetima može biti i viša. Stabljika i grane crvenkaste su boje i posute oštrim dlačicama koje na osjetljivoj koži mogu izazvati alergijske podražaje. Donji listovi su cijeli, a vršni su urezani do peteljke i trodjelni. Cvijet je zvonolik, svijetložute boje. Svaki pojedini cvijet cvate samo jedan dan, ujutro se otvara, a popodne vene i mijenja boju od žute preko ružićaste do crvene.
Bamija se sije kasno zbog velike potrebe za toplinom. Sjeme isklije za 15 dana pri temperaturi višoj od 15 °C, dok je optimalna temperatura rasta 20 - 28 °C. Zato se u kontinentalnom području sije sredinom svibnja.
Kako bi se ubrzalo klijanje i nicanje, sjeme treba navlažiti i sijati u vlažno tlo.
Bamija uspijeva na svim tlima koja joj pružaju dovoljne količine hranjiva i vlage. Osobito su pogodna tla gnojena stajskim gnojem, koji se dodaje ujesen uz duboku obradu, u količini 300 do 400 kg/100 m2. Na proljeće se prije sjetve ista površina gnoji NPK gnojivom formulacije 12:12:12.
Sjeme se sije na razmak između redova od 50 cm i 15 - 20 cm u redu. Biljke se u početku sporo razvijaju zbog nedovoljne topline, no, s povišenjem temperature one ojačaju i postaju bujne. Berba započinje nekoliko dana nakon cvatnje, jer plodovi brzo sazrijevaju. Plodovi se beru svaka 2 do 3 dana. Redovitom berbom pospješuje se stvaranje novih plodova koji se beru sve do kasne jeseni i prvih mrazeva.
(iz Gospodarskog lista)


-------------


Objavio: voki
Datum objave: 29 Lipanj 2007 u 17:31
Bamija je poreklom iz istočne Afrike i jugoistočne Azije. Arapi su je prvo gajili i preneli u Egipat, a zatim u područje mediterana. U naše krajeve su je doneli Turci. Ivan je napisao potrebe biljaka u toku vegetacije a ja ću samo malo dopuniti. Biljka zahteva mnogo vode i mora se redovno navodnjavati. Dubina setve je oko 3-5 cm, a vreme setve kraj IV i do polovine V meseca (temperatura zemljišta treba da je 18 stepeni C. Prinos po hektaru je od 10-20 tona. beru se plodovi dužine 3-5 cm. Preporučuje se folijarna prihrana u fazi intenzivnog rasta (do momenta formiranja plodova).

-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: voki
Datum objave: 29 Lipanj 2007 u 17:43
E da, seme se može pržiti i koristiti kao zamena za kafu, a što se tiče hraniva, treba joj više K u odnosu na N i P.

-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: dina
Datum objave: 23 Srpanj 2007 u 23:41
Evo slike moje bamije

http://imageshack.us">


Objavio: voki
Datum objave: 02 Listopad 2007 u 16:29

Još uvek cvetaju biljke bamije, nisam mogao proći pored njih da ne slikam koji cvet.

-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: Triša
Datum objave: 19 Travanj 2009 u 20:03
E dakle, ja sam od nekog - nemam pojma od koga dobila sjeme bamije i posadila otprilike kao mahune (niski grah) - nemam pojma što ću ako se tako razraste, kako ste opisali, jer joj nisam baš ostavila previš prostora. Dali treba kakve podpornje.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: Mikica
Datum objave: 28 Travanj 2009 u 20:36
I ja se pitam trebam li poduprijeti bamiju ali Triša svi su nas zaboraviliiiiii!!!


Objavio: SLAVONKA
Datum objave: 28 Travanj 2009 u 21:43
sad sam se sjetila da sam zaboravila posijati bamiju,imam negdje par sjemenki.

-------------
čovjek uči dok je živ


Objavio: Triša
Datum objave: 28 Travanj 2009 u 22:37
Cvijet bamije sliči baš cvijetu hibiskusa, krasan je. Moje još ne cvatu, ali nadam se da hoće.

-------------
RIJEKA

"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"


Objavio: voki
Datum objave: 29 Travanj 2009 u 08:44
Ne treba ih podupirati, čvrste su to biljke jedino im treba dosta prostora jer rastu žbunasto. Prošle godine su biljke kod mene bile oko 170 cm visoke.

-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: Mikica
Datum objave: 06 Svibanj 2009 u 09:27
Koliko treba bamiji da proklija,ja sam ju sigurno posijala pred mjesec dana ali ništa,ili joj je hladno ili je sagnjilila'Ja ću još čekati ali mi je čudno da baš ni jedna nije krenula!


Objavio: domingo
Datum objave: 05 Rujan 2009 u 16:39
Clemson Spineless Okra

MOŽE LI MI NETKO REĆI VIŠE O OVOJ BILJCI......ZNAM DA JE ZA JESTI.....UZGOJ  I.T.D. (dobio sijeme)


Objavio: domingo
Datum objave: 05 Rujan 2009 u 16:42
Možda netko uzgaja za svoje vlastite potrebe.........?????????

Coolhajde da ne ispadnem kao čorava koka koja kljuca i pored zrna


Objavio: fuksija
Datum objave: 05 Rujan 2009 u 17:04
Domingo, ta biljka se na nasem jeziku zove BAMIJA.
Ima prekrasan cvijet.

-------------
pozdrav iz Norveske


Objavio: domingo
Datum objave: 05 Rujan 2009 u 17:41
Znaš li nešto više o tome?
Ti živiš gore na sjeveru a stranci to dovoze.....znam jer sam vidio u Hollandiji kako im tržnice budu svakakve hrane ćak i takvo voće i povrće koje mi nikada nismo vidjeli ni u knjigama.


Objavio: fuksija
Datum objave: 05 Rujan 2009 u 18:26



Domingo, evo 2 slike da vidis kako izgledabamija. Ima prekrasan cvijet, slican kao hibiscus.

Evo da ti malo napisem o bamiji.

Bamija je jednogodisnja biljka. Potice iz istocne Afrike. Sasvim mladi plodovi korista se kuhani ili pirjani, mogu se i zmrzavati.
Biljka moze narasto od 60 cm do 2m, zavisi od vrste.
Bamija se sije u redove, a razmak u redu je 20 do 30cm, dubina 2 do 3cm.
Sije se kada temperatura tla postigne temperaturu 15 stupnjeva.
Prije sjetve korisno je sjeme namociti u vodi 1 dan.
Cvjetanje pocinje 6 do 8 tjedana nakon sjetve.

Domingo, nadanm se da sam ti barem malo pomogla sa ovim informacijama.

-------------
pozdrav iz Norveske


Objavio: domingo
Datum objave: 05 Rujan 2009 u 19:12
Hvala fuksija......ne bi volio neuspijeh. Zato pitamo kad nam nešto nije jasno ili kad želimo nešto novo. Bolje odmah ispravno nego ispravljati.
No još se moram raspitati detaljno....dodat će netko još koji detalj.


Objavio: administrator
Datum objave: 05 Rujan 2009 u 19:26
Ps. Fuksija ako smijem samo napomeniti... kada je vec ulozen trud u opisu pojedine biljke mozes odmah podjeliti tu malu tajnu sa svima na portalu....
 
evo i link..... http://www.cvijet.info/cp/blogs/add.aspx - http://www.cvijet.info/cp/blogs/add.aspx  


-------------
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=8422&title=najljepi-vrtovi-u-2018" rel="nofollow - >>>PRIJAVI SE<<< Najljepši vrtovi 2018 >>>POGLEDAJ DRUGE VRTOVE<<<


Objavio: esperanza0905
Datum objave: 14 Travanj 2010 u 13:11
jela sam bamije u Turskoj, to je njima ko nama "fažol" :)
dosta ih često jedu. na lešo spremljene...
fine.ukusne. njam. lajkam!

-------------
carpe diem


Objavio: Djoni
Datum objave: 22 Lipanj 2010 u 18:51
Bok društvo, posijao sam bamiju prvi put ove godine, ali su od cijele vrećice proklijale samo dvije kućice biljki, jedna je sa četiri biljke a jedna sa tri, a od ostalih ništa, znači klijavost jako loša, a i ove se sad ne drže baš dobro. jer sam primjetio nekakve flekiće na listićima, mislim da je to zbog toliko kiše ovih dana.
Da li netko zna da li se te biljčice daju presađivati, kako bih ju ipak malo proširio na ostala mjesta?


Objavio: kala2
Datum objave: 03 Srpanj 2010 u 14:31
Djoni, koje sjeme si kupio. jel slovensko od Semenarne? I ja sam to sijala i izašlo 2-3 biljke koje su puževi dohvatili u cvjetu mladostiPinch a sijala sam ih baš u dio za cviječe jer krasno cvatu.  Imala sam pred par godina domaće sjeme i probala kuhati na lešo al mi se nije sviodjelo. Imaju puno sluzi, a po tome su i posebne i ljekovite, za ljude koji imaju oštećenu stjenku želuca, pa puno podriguju i žgaravica ih kolje. Ja sam ih sijala u gredicu kao blitvu, i nisam rasađivala, same su se borileTongue


Objavio: Božikovine
Datum objave: 26 Ožujak 2011 u 19:03
Zar nas ima tako malo uzgajivača bamije - okre?

-------------


Objavio: Božikovine
Datum objave: 07 Travanj 2011 u 05:50
Uskoro krećemo s uzgojem bamije pa nas zanima dali se još netko bavi s uzgojem i kakva su iskustva s uzgojem na kontinentu.
Znamo da se uzgaja u blizini Karlovca a i kod nas(u Vrbovcu) je bilo nekih pokušaja no završilo je ...

-------------


Objavio: Lavandablue
Datum objave: 15 Svibanj 2011 u 15:55
hoce li neko postaviti ovde slike bamije, tj. plodova koji se jedu?


Objavio: jagoda
Datum objave: 31 Kolovoz 2011 u 22:12
Večeras sam našla ovu temu koja duže vrijeme nije aktivna...Obzirom da sam u novi vrt posadila bamiju, biljku koju nisam nikad vidijela, malo sam guglala o njoj i tako pronašla ovu temu...Čitam da je mnogima slabo niknula, ja se moram pohvaliti da su mi skoro sve sjemenke nikle i izrasle u lijepe biljke..Posadila sam BAMIJU SULTAN...-aboschus esculentuselm, ostalo nisam mogla pročitati jer je smočeno. Visoka je više od pola metra i svakodnevno ima nove prekrasne cvijetove. Traju samo jedan dan i odmah se pretvaraju u mahune..Kažu da ih treba jesti nekoliko dana nakon cvjetanja. Danas sam probala prvu mahunicu i mogu reći da je baš ukusna. Za nekoliko dana imati ću ih malo više, dovoljno za jedan obrok.Tražim recepte za samostalno jelo i već sam nešto pronašla pa ću isprobati....Evo slika mojih bamija...
 
 
 
 
 


-------------
sutra je novi dan


Objavio: maslacak7
Datum objave: 17 Siječanj 2012 u 21:53
Od nedugo me zainteresirala ova billjka koju eto mnogi preporucuju. Bamija je jednogodišnja biljka i porijeklom je  iz istočne Afrike. Skroz mladi plodovi bamije koriste se kuhani ili pirjani. Biljka moze  narasti od 60cm - 2 m. Listovi su okrugli ili ovalni. Cvijet se otvara samo jednom ujutro. Plod je tobolac. Minimalna temp klijanja je 18 C, a optimalna od 30 - 35 C. Tlo za uzgoj je neutralno.
Sije na otvoreno u redu 20 - 30cm, na dubinu od 2-3 cm, kada tlo na 5cm dubine postigne temperaturu od 15 C. Prije sjetve korisno je sjeme namočiti u vodi 24h. Cvatnja počinje 6-8 tjedana nakon sjetve a sama  berba počinje krajem svibnja.
Kod berbe kažu treba koristiti rukavice jer je plod bocka i bere se dok je jako mlad.
Jedinaje zamjerka da ima duboko korijenje pa se malo teško cupa iz zemlje.

Nisam isprobala al želim. Ako tko zna jos sta vise neka izvoli Wink



Objavio: monstera
Datum objave: 17 Siječanj 2012 u 22:01
Nisam ju isprobala sušenu,ali pročitala sam da je još bolja od svježe,ako se osuši i samelje kao začin.Može se dodavati svemu,a takva kao začin navodno je prefina jer obogaćuje okus jelima.

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: maslacak7
Datum objave: 17 Siječanj 2012 u 22:11
Ja je nisam isprobala nikakvu al oni koji jesu kažu da je izvrsna. Moram nabaviti sjeme pa isprobati. 


Objavio: anabistrica
Datum objave: 17 Siječanj 2012 u 22:33
Pošalji adresu na pp pa ti pošaljem sjeme.
Usput, bamija ili okra ima prekrasan cvijet ko hibiskus boje vanilije s crnim okom.


-------------
Lepe ti je Zagorje zelene


Objavio: Wolfsbane
Datum objave: 15 Ožujak 2012 u 21:27
ovo nisam nikad probala pa probno sadim ove godine. jednu sjemenku sam piknula cisto da vidim oce isklijat uopce, danas se pojavila konacno.
nabavila sam crvenu i obicnu, zanima me hoce li uspjevati na glinastom dijelu vrta koji zapravo dugo nije obradjivan..

-------------
velika gorica


Objavio: monstera
Datum objave: 17 Ožujak 2012 u 10:48
Wolfsbane,mislim da ti je još prerano za sjetvu bamije. Ona se sije u 4-5mj. Inače ako je rano posijana postoji mogućnost da je ubije mraz. Egzotična je i dekorativna biljka,pa ju je zato dobro sijati dok dobro utopli i dok se vrijeme ustabili. Dobro podnosi sušu,ali ne trpi presađivanje,u biti sije se kao grah,samo ne tako ugusto,ako mislimo na niski grah.

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: sanjalica4
Datum objave: 17 Ožujak 2012 u 10:54
i obavezno se mora namocit 24 sata prije sijanja


Objavio: monstera
Datum objave: 17 Ožujak 2012 u 11:50
Tako je Sanjalice,eto ja sam zaboravila to spomenuti,pa je dobro da si ti spomenula!

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: Wolfsbane
Datum objave: 19 Ožujak 2012 u 18:54
Originalno poslano od člana monstera monstera napisao:

Wolfsbane,mislim da ti je još prerano za sjetvu bamije. Ona se sije u 4-5mj. Inače ako je rano posijana postoji mogućnost da je ubije mraz. Egzotična je i dekorativna biljka,pa ju je zato dobro sijati dok dobro utopli i dok se vrijeme ustabili. [IMG]smileys/smiley1.gif" align="middle" /> Dobro podnosi sušu,ali ne trpi presađivanje,u biti sije se kao grah,samo ne tako ugusto,ako mislimo na niski grah. [IMG]smileys/smiley1.gif" align="middle" />


je, znam. napisala sam da sam piknula jednu cisto da vidim koliko ce joj trebat i hoce li uopce isklijati. ugl budem ju i prebacila u vrt cim malo ojaca, pa cemo vidjet, ak krepa jedna nema veze, imam dovoljno sjemena. s tim nece bit problema, vise me zanima kak ce se snac na glinastom tlu.

nisam namakala sjeme uopce, ali joj je trebalo nekih 5 dana da isklija. dvoljno, rekla bih za precizno planiranje kasnije :)


-------------
velika gorica


Objavio: monstera
Datum objave: 19 Ožujak 2012 u 21:58
Ma sad to s namakanjem i nije nešto čega bi se trebalo strogo držati. Ja lani zapravo nisam ni znala da ju treba namakati,samo sam je posijala i gotovo,niknula je,ali nije baš nešto narasla jer je bila suša.

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: MisterNo
Datum objave: 08 Svibanj 2012 u 09:21
Ja sam posadio tri bamije prije par tjedana, sredinom travnja je optimalno vrijeme za sadnju. Moja mama ih je sadila prije dva mjeseca i ove moje su narasle duplo veće već nakon dva tjedna, jer su imale puno bolje uvjete (ja sam ih sadio u stiroporne posudice za klijanje i prošli vikend ih presadio u zemlju).

Proklijale su za 4 dana, bez namakanja, a nakon dva tjedna narasle su deset centimetara. Vidjet ćemo šta će biti od toga, prvi put sam ih sadio :D






Objavio: Zeleni dašak
Datum objave: 20 Svibanj 2012 u 16:09

Bamija

Sinonim: okra; Engleski naziv: Gumbo; Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.;

http://www.agroklub.com/sortna-lista/povrce/bamija-202/upload/slike/bamija%283%29.jpg">Bamija

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi 3 – 6 dana nakon cvatnje i oplodnje koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuhani ili pirjani. Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem, sterilizacijom i mariniranjem. U prehrambenoj industriji sasušena se koristi kao prirodni emulgator, a djeluje i kao antioksidans. Smanjuje kristalizaciju šećera, što se koristi u konditorskoj industriji. Zrelo sjeme u nekim zemljama Azije i Afrike prži se kao nadomjestak kavi.

Glavni korijen je dubok, a postrano se razvija u površinskom sloju tla. Stabljika je u početku zeljasta, a kasnije odrveni i može biti visoka 60 cm do 2 m. Listovi su spiralno raspoređeni, okrugli ili ovalni, trokrpasti ili peterokrpasti. Dvospolni cvjetovi (bijeli ili žuti s tamnocrvenom ili ljubičastom pjegicom) nalaze se u pazušcima listova. Plod je tobolac na kratkoj stapci.

Agroekološki uvjeti za uzgoj bamije

Minimalna temperatura klijanja iznosi 15 – 17 °C, a optimalna 29 – 30 °C. Za vegetativni rast potrebno je najmanje 15 °C, a normalno raste tek iznad 20 °C. Temperature niže od 10 °C izazivaju jači zastoj u rastu, kao i one iznad 40 °C. I najmanji mraz uništi biljku. Može podnijeti kraće sušno razdoblje bez većeg zastoja u rastu, ali ravnomjerna opskrba vodom prijeko je potrebna za dobar prinos. Za uzgoj su najprikladnija srednje teška tla, dobre strukture uz pH 6 do 7. Ne podnosi jače kisela tla.

Agrotehničke mjere u uzgoju bamije

U plodoredu bamiji odgovaraju dinje i krastavci jer imaju iste uvjete za rast i razvoj. Za dobar prinos potrebno je dosta hraniva. Preporučene količine su 600 – 800 kg/ha kombiniranog NPK gnojiva 10:20:20, uz prihranu dušikom tijekom vegetacije 2 do 3 puta sa po 20 – 30 kg/ha. Uz međurednu obradu prema potrebi se prorjeđuje (u proljeće) na planirani broj biljaka. Ljeti se zalijeva, prihranjuje i biljke se vežu za potporanj.

Sjetva / sadnja bamije

Bamija se sije kada prođe opasnost od proljetnih mrazeva, a kada tlo na 5 cm dubine postigne temperaturu višu od 15 °C. Sije se na otvoreno, uz međuredni razmak 60 – 100 cm i razmak u redu 20 – 30 cm, na dubinu 2 – 3 cm. Prije sjetve korisno je sjeme namočiti kroz 24 sata u toplu vodu (oko 30 °C), što će omekšati sjemensku ljusku. Za 1 ha potrebno je 5 – 10 kg sjemena. Cvatnja počinje 6 – 8 tjedana nakon sjetve, a ubrzo nakon toga i berba.

Može se i saditi. Presadnice se uzgoje u kontejnerima u zaštićenom prostoru kroz 4 – 6 tjedana sa po 3 – 4 prava lista. Sadi se krajem travnja ili početkom svibnja, što odgovara klimatskim uvjetima našeg mediteranskog područja. Uzgaja se na gredicama širine 150 cm pokrivenim crnom PE folijom u dvoredovima s međurednim razmakom 35 cm i razmakom u redu 30 cm uz navodnjavanje kapanjem.

Berba i skladištenje bamije

Berba počinje krajem svibnja ili početkom lipnja i traje do kraja rujna ili početka listopada. Uz berbu plodova dužine 7,5 – 9 cm, tri puta tjedno na ovaj se način može postići prinos od 20 t/ha. Plodovi se beru ručno, tako da se plod malo zaokrene i otkine. Problem može biti i pojava alergijske reakcije kod pojedinih berača od sitnih dlačica na cijeloj biljci.

Plodovi vrlo brzo gube vodu i zato ih treba što prije ohladiti na oko 10 °C, pakirati u manje jedinice ambalaže, pokrivene folijom. Na prodajnom mjestu može se održati samo kratko, 2 do 3 dana na 7 °C.

Izvor: R. Lešić, J. Borošić, I. Buturac, M. Ćustić, M. Poljak, D. Romić; Povrćarstvo; Čakovec, 2002.

Bamija - Sorte (2)

  • KAVAKLISKA BAMIJA
  • SULTANIJA - eng: CARIGRADSKA BAMIJA, BIJELA BAMIJA;


-------------


Objavio: ajama
Datum objave: 20 Svibanj 2012 u 16:30
vrlo korisno hvala lijepa


Objavio: ajama
Datum objave: 05 Srpanj 2012 u 13:55
danas je trebao procvijetati prvi cvijet no našla sam ga jutros na zemlji -zna li netko što se dogodilo


Objavio: ajama
Datum objave: 08 Srpanj 2012 u 17:47
kod mene ima par plodova bamije,ali nisam vidjela ni jedan cvijet.koliko on dugo traje.bit će nekoliko sati


Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 30 Srpanj 2012 u 20:51
Do jučer mi je kćer bila u Banja Luci kod prijateljice i njene obitelji.I ja se sjetim bamije.Prijateljica mi je odma rekla da je to tamo rijetkost i da se prodaje ko suho zlato nanizano na končić.Da je u Sarajevu to tradicija ali u BL ne.Meni ništa jasno.Do navečer do kad se kćer nije pojavila s ovim.
 
 
Ja sam tražila par zelenih mahuna za par recepata,a ona je mislila na suhu bamiju i okrenula grad.A ja nisam ni znala da to postoji.Žao mi je da se istrošila jer je rekla da je to na cijeni kao kapari.I još je kupila 3 (tri) niske.
Dobro,ja ću to skuhati na par načina.Sada me zanima da li je to sjeme.Mogu sada saditi? 
 


-------------
Da imam rep mahala bi s njim


Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 30 Srpanj 2012 u 21:10
A ja sam htjela ovo.
 
 
Samo me zanima ove bobice što ih ja imam jesu li to sjemenke ili je to područje između peteljke i ploda jer mi tako izgleda.


-------------
Da imam rep mahala bi s njim


Objavio: monstera
Datum objave: 30 Srpanj 2012 u 22:32
Kiki-ko? Bamija ti ima male okrugle tamnosive sjemenke,malo manje od zrna papra...

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 30 Srpanj 2012 u 22:32



Ovo okruglo unutra,bijele boje je sjeme,samo što tu nije dozrelo,jer se one tako beru,ne smije dozreliti ako je za konzumaciju,ako želimo sakupiti sjeme od Bamije onda ćemo ju svakako ostaviti da dozreli..

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 31 Srpanj 2012 u 09:56
Onda očito ovo što ja imam nije sjeme.
Malo sam se šokirala.Tu čitam 35 grama 35 kuna!!!Ja imam 3 vijenca,oko 6 dag.
 
http://www.fino.hr/webshop-proizvod-bamija-susena-1954-1954.html - http://www.fino.hr/webshop-proizvod-bamija-susena-1954-1954.html
 
Već imam recept za slavnu begovu čorbu i juhu od bamije.


-------------
Da imam rep mahala bi s njim


Objavio: ajama
Datum objave: 31 Srpanj 2012 u 10:03
možda je to nedozrelo sjeme sušeno.zrelo je tvrdo i ne može se nizati
ajmo znalci objasnite nama početnicima


Objavio: monstera
Datum objave: 31 Srpanj 2012 u 13:03
Da curke,nedozrele bamije se suše.Čim mlađe,tim bolje za sušenje,mislim da ti tobolčići trebaju biti veliki svega nekoliko cm za sušenje.

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 31 Srpanj 2012 u 13:04
Evo nešto posuđeno s net-a,nadam se da će pomoći bar malo:

Provjerite zašto ju je i Kleopatra voljela!

Ova biljka često se koristi u susjednoj Bosni i Hercegovini, a na našim tržnicama može se pronaći najčešće u sušenom obliku. Od sušene bamije možete pripremati gotovo sva jela kao i od svježe, a potrebno ju je prethodno namočiti – procedura je otprilike jednaka onoj sa sušenim gljivama. Budući da je sezona u kojoj se bamija može nabaviti svježa dosta kratka, sušena bamija dođe kao izvanredna zamjena.

Upoznajte je pobliže

Bamija (lat. Hibiscus esculentus) je grmolika biljka koja se razgrana onoliko koliko ima slobodnog prostora. Visine je otprilike 60 cm, a u povoljnim uvjetima čak i više. Stabljika i grane crvenkaste su boje i posute oštrim dlačicama što na osjetljivoj koži nekad izaziva alergijske reakcije. Cvijet bamije je zvonolik, svijetložute boje. Svaki pojedini cvijet traje samo jedan dan - ujutro se otvara, a popodne vene i mijenja boju od žute preko ružičaste sve do crvene.

S berbom bamije započinje se nekoliko dana nakon cvatnje, jer njeni plodovi brzo sazrijevaju. Plodovi se beru svaka 2 do 3 dana, a redovita berba pospješuje stvaranje novih plodova koji se beru sve do kasne jeseni pa i prvih mrazeva.

Sama riječ bamija dolazi od arapskog “bamyah“, a verziju te riječi koristili su u 12. i 13. st Egipćani i Mauri pa se zahvaljujući tom podatku pretpostavlja da se uporaba te biljke na našim prostorima proširila s istoka. Smatra se da je bamija stigla izravno s Arapskog poluotoka. Rasprostranila se po obalama Sredozemnog mora, ali i istočnije. Ne postoje rani zapisi o bamiji na području Indijskog podkontinenta pa se može zaključiti da je tamo stigla otprilike u isto vrijeme kad i u Europu. Ameriku je osvojila stigavši na taj kontinent brodovima koji su preko Atlantika prevodzili robove i to već u 17.st.

Hranjiva vrijednost i medicinska primjena

Bamija sadrži vitamine A i C i dobar je izvor željeza i kalcija. Također sadržava škrob, nešto masnoća te riboflavin. Nije ni čudo da je Kleopatra bila na glasu zbog svoje poslovične ljepote – njenoj privlačnosti sigurno je doprinijela i bamija koja joj je, prema predaji, bila jedno od omiljenih jela!

Blagotvorni učinci bamije na zdravlje uistinu su brojni, a za Vas smo izdvojili najzanimljivije:

vlakna koja se nalaze u bamiji pomažu stabilizaciji razine šećera u krvi.
bamijina sluz vezuje kolesterol i pomaže rad jetre
u nešto većim količinama bamija može imati laksativni učinak pa pomaže kod konstipacije.
izvrsna je za razvoj blagotvorne crijevne faune
ima dobar učinak na ljude koji pate od kronične iscrpljenosti i depresije.
koristi se za liječenje čireva te neutraliziranje kiselina
bamija je korisna u liječenju astme. Ima visok udio vitamina C koji služi kao antioksidans i kao protuupalna tvar što sve zajedno smanjuje simptome astme
blagotvorno djeluje na kožu smanjujući crvenilo i upalne procese pa pomaže koži zadržati glatkoću i zategnutost
ima nisku energetsku vrijednost što je čini prikladnom za redukcijske dijete
u narodu se govori da je bamija afrodizijak – navodno se u begovu čorbu stavljala bamija da bi mu pomogla da izađe na kraj s gusto nastanjenim haremom...

Primjena u kulinarstvu

S obzirom na sva ljekovita sredstva kojima se bamija može podičiti, trebali bismo je češće uvrstiti na jelovnik. Ako niste sigurni što točno uraditi s bamijom, čitajte dalje.
Za one koji nisu nikad okusili bamiju, njezin se okus najbolje može opisati kao približan okusu mahuna.
Osim što se često koristi u kuhinji u zemljama na Balkanu, bamija je rasprostranjena i u istočnjačkim kuhinjama, te u Africi, a u južnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država je se smatra dijelom tradicionalne kuhinje.

Prilikom kupnje bamije, treba obratiti pozornost na to da ne bude duža od 3 cm – što je kraća, to je bolja. U slučaju da pronađete svježu bamiju, čistite je jako oštim nožićem tako da joj odstranite nepotrebne dijelove (dio s peteljkom i vrh), a da pritom ne oštetite samu mahunu iz koje bi u protivnom mogla iscuriti sluz koja kasnije daje jelu karakterističan okus te pomaže pri zgušnjavanju umaka. Ono što je također bitno naglasiti je da bamiju treba dobro osušiti svaki put kad je perete.
Prilikom kupnje bamije, treba obratiti pozornost na to da ne bude duža od 3 cm – što je kraća, to je bolja.
Prilikom kupnje sušene bamije imajte na umu da će njen volumen značajno porasti nakon namakanja. Sušena bamija se obično prodaje nanizana u lanac, a jedan lanac je težine svega približno 5g! Sušenu bamiju namočite i kad poveća volumen, spremna je za upotrebu.

U prvom redu, bamija se može jesti sama, skuhana na lešo. Upravo je tako pripremaju u južnom dijelu SAD-a gdje se sadi još od 17.stoljeća. Za one koji nisu nikad okusili bamiju, njezin se okus najbolje može opisati kao približan okusu mahuna.

Osim toga, bamija se jako dobro slaže s raznim vrstama mesa, a najčešće se kombinira s janjetinom. U takvim se receptima kao redovit sastojak može pronaći umak od rajčice koji svemu daje potrebnu sočnost. Tako pripremljena, bamija se konzumira uglavnom na istočnim dijelovima Mediterana. Osim s janjetinom, može se kuhati i s drugim vrstama mesa – može se dinstati pa miješati s teletinom što daje ukusno i hranjivo varivo. Prilikom kuhanja treba biti na opezu da se bamija ne raskuha jer bi se u protivnom mogla raspasti.

Nadalje, skrenut ćemo Vam pozornost na poznatu begovu čorbu – tradicionalno svečarsko jelo iz Bosne i Hercegovine koje se služi kao predjelo. Priprema se od pilećeg mesa i povrća, a neizostavan sastojak je naravno, bamija. Može joj se dodati riža, a kremasta je zahvaljujući vrhnju i žutanjcima koji se umiješaju pred sam kraj kuhanja.

Nešto egzotičnija od spomenute begove čorbe, juha je s bamijom i ribom koja se priprema na Karibima. Na Haitiju se pak bamija jede s rižom i kukuruzom, a popularnost je krajem 20. stoljeća stekla i u japanskoj kuhinji – tamo je poslužuju s umakom od soje ili pak u obliku tempure (pohanu u posebnoj vrsti smjese). Osim kuhanu, u SAD-u je poslužuju i prženu.

Zanimljivo je spomenuti i da se od bamije proizvodi ulje koje se dobija od sjemena bamije – ima ugodan okus i miris i visok udio nezasićenih masnih kiselina, a bamija se može kosistiti i kao zamjena za kavu!

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 31 Srpanj 2012 u 13:06

Da eto bila sam u pravu,ne smije biti niti 3cm dugačka!

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: ajama
Datum objave: 31 Srpanj 2012 u 13:33
ok sad mi je sve jasno. znači one koje su prerasle ostavljam za sjeme,a berem malecke.probat ćemo i to.
joj vi babe na cif-u ćete me svašta naučiti.baš sam bila neuka..ha..


Objavio: monstera
Datum objave: 31 Srpanj 2012 u 14:07
Da Ajama upravo tako! A ovo s babama,baš si me sad nasmijala!

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: ajama
Datum objave: 31 Srpanj 2012 u 16:25
babe su naravno ''babe''.tu ih ima i od 30-tak pa i manje godina,a ima i onih koji nose brkove


Objavio: ajama
Datum objave: 31 Srpanj 2012 u 18:00
cool-upravo sam pojela bamiju fantastično.
kad sam došla s posla odmah sam išla tražiti mlade-ma da ih kažu treba brati ujutro rano.našla sam 15 kom.malih.našla rp za prženje kao čips uvaljano u brašno.mogu reći da je okus fantastičan.
jedino su mi one dlačice oko usta kad sam ih brala.nisam odmah prala ruke


Objavio: monstera
Datum objave: 31 Srpanj 2012 u 20:09
Ja ju ove godine nisam niti sijala,a i bolje što nisam,ne bih ni niknula u ovoj suši...A i da je niknula,teško da bi se maknula s mrtve točke,kad nema kiše....

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: monstera
Datum objave: 31 Srpanj 2012 u 20:10
Originalno poslano od člana ajama ajama napisao:

babe su naravno ''babe''.tu ih ima i od 30-tak pa i manje godina,a ima i onih koji nose brkove


ovo je baš simpa!

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 31 Srpanj 2012 u 20:32
Svašta sam naučila u par dana.Ispada da ovo suho što ja imam su bebe-bamija.Valjda je beru čim otpadne cvijet.A ja kupila piletinu za "supu od bamije" i recept mi ostao na poslu u kompu.Idem ga probati ponovo naći da ne ostanem bez večere.

-------------
Da imam rep mahala bi s njim


Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 01 Kolovoz 2012 u 00:01
E,sad kad sam povečerala zanimljivu juhicu imam izvještaj.Tu je i fotkica da se vidi nakon što se namoči ili skuha koliko se poveča.I tek se tada vidi da su to mini-bamijice stare valjda 1 dan bez peteljke.Ne slažem se da podsjeća na mahune.Ne podsjeća na ništa nego na sebe.Malo gricka pod zubima kao mikronski pjesak.Malo je ostalo sluzavo makar sam skuhala i oprala.Odlično iskustvo.Imam tanjur i za sutra.
 


-------------
Da imam rep mahala bi s njim


Objavio: monstera
Datum objave: 01 Kolovoz 2012 u 00:18
Kiki-ko? ovo ti super izgleda,vjerujem da je bilo fino!

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: Pustolovka
Datum objave: 01 Kolovoz 2012 u 00:24
i ja se cudim kad kazu na mahune lici !! uh bamija je dobra,al tesko da uspije moras zaljevati stalno.ja je dodajem satarasu i corbama.


Objavio: monstera
Datum objave: 01 Kolovoz 2012 u 00:29
Da ja sam je imala lani i nije baš isto nešto bila,ostala neka mala i jedva sam nabrala nešto malo za sjeme....

-------------
Zemlja nije ni moja, ni tvoja, posuđena je svima nama, da dođemo, da se tu sretnemo i odemo bez povratka.


Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 01 Kolovoz 2012 u 13:26
Kaže mi prijateljica danas da ima neki tonik za lice sa bamijom.Tu i tamo se pošprica.

-------------
Da imam rep mahala bi s njim


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 06 Kolovoz 2012 u 09:38
evo slika jedne moje imam ih 5 ove godine
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/novosti/48347.aspx">
jučer smo se moja dobra prijateljica i ja prisjetila da smo ih davno u dobra stara vremena kad smo imali restoran društvene prehrane u firmi nalazile u đuveću narezane na krugove i uvijek smo se pitale što je to , otkrile smo nakon 30 godina bolje ikad nego nikad Lamp


-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 06 Kolovoz 2012 u 10:59
Begova čorba.Jako fino.
 


-------------
Da imam rep mahala bi s njim


Objavio: Kiki-ko?
Datum objave: 06 Kolovoz 2012 u 11:02

Enrikova nona,pa to treba pod hitno brati!Imam bamije za još jedan recept,a ne znam koji bi bio tradicionalni. 



-------------
Da imam rep mahala bi s njim


Objavio: enrikova nona
Datum objave: 06 Kolovoz 2012 u 11:09
sinoć sam manje obrala a prve odozdo ustvari najveće sam ostavila za sjeme

-------------
<ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna


Objavio: macorka
Datum objave: 23 Kolovoz 2018 u 09:22
Pozdrav.Vidim da je tema zamrla, šteta. Evo, ja sam tek danas naišla na članak o bamiji na agroklubu i čini mi se zanimljiva biljka.Probat ću i to. Svake godine otkrijem nešto novo.



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk