Zimski radovi 2011
Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću
Ime foruma: Dnevnik radova
Opis foruma: Pročitajte šta su danas radili naši članovi cvijeću u vrtu ili kući
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=5522
Datum ispisa: 18 Studeni 2024 u 08:30 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Zimski radovi 2011
Objavio: PeKa
Tema: Zimski radovi 2011
Datum objave: 15 Siječanj 2011 u 23:02
Malo hranimo ptice (moja supruga PeKica i ja PeKa) u Zagorju zelenom (?), pa malo sjeckam grančice za visoke lijehe, pa sam napravio jednu, evo i slika....
|
Odgovori:
Objavio: Anaida
Datum objave: 18 Siječanj 2011 u 12:08
O, da - tu ćemo moći puno toga naučiti!! Veselim se!
------------- "Više nego iz tvojih usana neka govori ljubav iz nježnosti tvojih ruku, iz srdačnosti tvojega smiješka i iz pažnje tvojega srca." P.Bosmans
|
Objavio: PeKa
Datum objave: 18 Siječanj 2011 u 15:14
Hvala na dobrom vibrama...
Ja sam se zakačio na ovaj forum, među ostalim, i zato što sam "nanjušio" da je tu mnogo ljudi koji mnogo znaju, i zbog toga što je atmosfera vrlo prijateljska (čitao postove, osjetio). Kako sam više vrtlar s povremenim snažnim izražajima ljubavi prema cvijeću, teme o cvijeću nisam još ni zagrebao (Cvijetinfo-forum).
Već neko vrijeme planiram vrt (kako bi rekli englezi "from the scratch) na mjestu na kojem je donedavno bio vinograd. Znam otprilike što sve treba uključiti, ali mi intuicija još ništa ne govori kako to posložiti. Možda se probudi s dolaskom proljeća.
Hrpa granja i grančica u međuvremenu je narasla na 6-7 kubika...
|
Objavio: manči
Datum objave: 18 Siječanj 2011 u 22:10
....lijep pozdrav...
....da li cete grancice kompostirati ili spaliti?
|
Objavio: PeKa
Datum objave: 18 Siječanj 2011 u 23:40
Koristit ću ih kao temeljni sloj u visokim lijehama, klasičan stil: grančice, pa lišće, pa gnojivo-ili-humus-ili-kompost, pa zemlja, pa malč.
|
Objavio: smrcko
Datum objave: 19 Siječanj 2011 u 00:15
Pametno i ja sam pravila taj kineski stil gredica
Evo ti još jedna ideja, kad se ispod tog svega ubaci drveni ugalj, koji sam napraviš. Rješavaš zauvjek curenje i ispiranje humusa i hranjljivih tvari sa kišama.
Maje ili Inke( sad mi je zbrćkano sve u glavi tko je što uradio) su prije tisuće godina tako stvarale uspješna poljoprivredna dobra. Tragovi toga se i danas nalaze u zemlji i vrijeme ih ne mijenja. Drveni ugalj ostaje u donjim slojevima, hranjiva se zadržavaju iznad tog sloja .
Evo kako to snalažljivi ljudi prave, tj drveni ugalj. To nije isto kao pepeo i ugalj koji dobijaš spaljivanjem na zraku. Inače sam pepeo može biti štetan za vrt i biljke, dok je ovo nešto drugačije i korisno.
Tu su neki primjeri tog, pa ako te zanima pogledaj.
http://www.youtube.com/watch?v=sRhTmKySnhA&feature=player_embedded - http://www.youtube.com/watch?v=sRhTmKySnhA&feature=player_embedded #!
http://www.youtube.com/watch?v=mGurqqGTMW4&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=mGurqqGTMW4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=mGurqqGTMW4&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=mGurqqGTMW4&feature=related
------------- Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
Objavio: PeKa
Datum objave: 20 Siječanj 2011 u 10:31
Hvala, pregledao sam.
Zanimljivo je koliko se ljudi bavi tim stvarima, stvarno super.
|
Objavio: Retriver Sara
Datum objave: 09 Veljača 2011 u 11:46
sve kaj se događa v Zagorju zelenom, me jako zanima, tako da ću s velikim veseljem pratiti stvaranje pravog domaćeg zagorskog vrta.
lijepi pozdrav http://www.glitter-graphics.com">
|
Objavio: Mira K
Datum objave: 09 Veljača 2011 u 22:15
Peka i Pekica su u velikom poslu????
|
Objavio: PeKa
Datum objave: 10 Veljača 2011 u 20:32
Pekica otkriva stvari (slikano prije dva dana) i čisti vrt...
Pekica...
A šta radi PeKa...?
Peka radi web sajt za institut permakulture hrvatske.
|
Objavio: PeKa
Datum objave: 10 Veljača 2011 u 20:33
Pa eto jesmo.
Samo što nema puno veze s vrtom, za sada.
|
Objavio: antonija
Datum objave: 24 Veljača 2011 u 12:58
već vidin da ću ovdje često svraćati! ovo mi sve djeluje vrlo poučno!
------------- jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
Objavio: PeKa
Datum objave: 24 Veljača 2011 u 19:06
Evo smo napravili kompostište. Zanimljivosti o njemu: vrijeme izrade: 20 minuta, ukupan trošak: 0 kuna.
|
Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 24 Veljača 2011 u 20:00
Odličan komposter! Sličan imamo i mi, a pokraj jedan manji u koji prosijemo zreli kompost.
|
Objavio: PeKa
Datum objave: 24 Veljača 2011 u 23:25
Hvala Cimi!
Da li stavljaš kuhane ili pečene organske otpatke u kompost?
|
Objavio: Baka Bea
Datum objave: 25 Veljača 2011 u 07:07
Bravo Peka za uradak. Gdje se mogu nabaviti palete? Imam komposter napravljen od njih prije desetak godina, već su trule, trebala bi ih zamijeniti. Pitanje nije upućeno meni, ali da i ja dam svoj doprinos. Osim organskog otpada iz vrta stavljam i onaj iz kuhinje. Kuhane hrane malo ostane, ali je ne bacam u smeće nego na kompost i to samo biljinog porijekla, malo je izmješam sa zelenim otpadom. Onaj životinjskog porijekla privlači insekte i glodavce pa ga nije dobro stavljati. Npr. problem mi je kako adekvatno zbrinuti riblje glave i utrobu, ne mogu ih baciti u smeće, a u kompostu se nije pokazalo dobro, kako god ih zatvorila u plastičnu vrećicu pa ih, koristeći iskustvo Indijanaca iz prašuma Amazone, zakopam u blizini ukrasnih grmova.
|
Objavio: antonija
Datum objave: 25 Veljača 2011 u 08:40
ova ideja za kompostište je super! kopirati ću ideju!
------------- jučer je samo san,a sutra samo vizija: no ako danas živiš dobro, svako jučer postaje san o sreći, a svako sutra vizija nade. Stoga se pobrini za danas.
|
Objavio: Cimicifuga
Datum objave: 25 Veljača 2011 u 09:53
PeKa napisao:
Hvala Cimi!
Da li stavljaš kuhane ili pečene organske otpatke u kompost?
|
Ne, ništa takvoga ne stavljam u kompost. Stavljam samo sirove ostatke voća i povrća. Malo sam čitala o kompostiranju pa izbjegavam bilo što što je i malo upitno stavljati u kompost - kao npr. papir. Uočila sam da poneki dozvoljavaju i to da se stavklja (ne u velikim količinama), međutim ja papir uopće ne stavljam jer u njemu ima dosta kemikalija, a novinski papir pogotovo. Moj kompost je od biljnih ostataka, ako imam dodam malo stajnjaka, koju lopatu zemlje, suho lišće, malo pepela od drveta i pokošenu travu (po mogućnosti malo prosušenu, a ako ne, onda ju raširim po površini kompostera da se malo prosuši.
Jednom godišnje maknem u stranu gornji još nedozreo materijal iz kompostera, ostatak prosijem u priručni manji komposter, a onaj nedozreli materijal stavim nazad u komposter i na njega dodajem sezonske biljne otpatke.
Dodala bih rado u zemlju i rožine, ali neznam gdje bi se to moglo nabaviti. Pitala sam u poljoprivrednim apotekama pa su me gledali kao da kineski govorim - nemaju pojma što je to. Vidjela sam koštano brašno koje se koristi u prehrani (mislim pilića?), ali nisam sigurna da li je to ta rožina koja se može upotrijebiti i za poboljšanje tla. A ako jeste, u kojoj količini bi se trebalo primjeniti.
Znaš li ti više o tome?
|
Objavio: PeKa
Datum objave: 25 Veljača 2011 u 13:32
Baka Bea, da li ukrasni grmovi svijetle po noći od silnog fosfora?
Mislim da sam to nekad čuo, pa zaboravio. Hvala na podsjećanju.
Makar ne znam kako, jer ribu jedemo tu i tamo, rijetko.
|
Objavio: PeKa
Datum objave: 25 Veljača 2011 u 13:42
Cimicifuga napisao:
PeKa napisao:
Hvala Cimi!
Da li stavljaš kuhane ili pečene organske otpatke u kompost?
|
Ne, ništa takvoga ne stavljam u kompost. Stavljam samo sirove ostatke voća i povrća. Malo sam čitala o kompostiranju pa izbjegavam bilo što što je i malo upitno stavljati u kompost - kao npr. papir. Uočila sam da poneki dozvoljavaju i to da se stavklja (ne u velikim količinama), međutim ja papir uopće ne stavljam jer u njemu ima dosta kemikalija, a novinski papir pogotovo. Moj kompost je od biljnih ostataka, ako imam dodam malo stajnjaka, koju lopatu zemlje, suho lišće, malo pepela od drveta i pokošenu travu (po mogućnosti malo prosušenu, a ako ne, onda ju raširim po površini kompostera da se malo prosuši.
Jednom godišnje maknem u stranu gornji još nedozreo materijal iz kompostera, ostatak prosijem u priručni manji komposter, a onaj nedozreli materijal stavim nazad u komposter i na njega dodajem sezonske biljne otpatke.
Dodala bih rado u zemlju i rožine, ali neznam gdje bi se to moglo nabaviti. Pitala sam u poljoprivrednim apotekama pa su me gledali kao da kineski govorim - nemaju pojma što je to. Vidjela sam koštano brašno koje se koristi u prehrani (mislim pilića?), ali nisam sigurna da li je to ta rožina koja se može upotrijebiti i za poboljšanje tla. A ako jeste, u kojoj količini bi se trebalo primjeniti.
Znaš li ti više o tome?
|
Slabo. Mi radimo isto što i ti, do detalja. Nekako uz sve poslove u vrtu nismo našli mnogo vremena da proučimo i odaberemo varijantu kompostiranja koja bi bila pogodnija ili bolja. Zemlja je negdje ovakva, a drugdje onakva, pa i dodavanje raznih tvari u kompost valja krojiti valjda prema tome što u zemlji nedostaje. A za to najprije treba napraviti neku analizu tla. Tako da smo se prepustili jednostavnom kompostiranju, po uzoru na prirodu. Ima dosta u tome što se stvaraju različite kolonije bakterija, ovisno o tome da li je u kompostu samo biljna masa, ili se dodaju kuhane/pečene stvari ili meso, kosti.
|
Objavio: PeKa
Datum objave: 25 Veljača 2011 u 13:50
Baka Bea napisao:
Bravo Peka za uradak. Gdje se mogu nabaviti palete? Imam komposter napravljen od njih prije desetak godina, već su trule, trebala bi ih zamijeniti. Pitanje nije upućeno meni, ali da i ja dam svoj doprinos. Osim organskog otpada iz vrta stavljam i onaj iz kuhinje. Kuhane hrane malo ostane, ali je ne bacam u smeće nego na kompost i to samo biljinog porijekla, malo je izmješam sa zelenim otpadom. Onaj životinjskog porijekla privlači insekte i glodavce pa ga nije dobro stavljati. Npr. problem mi je kako adekvatno zbrinuti riblje glave i utrobu, ne mogu ih baciti u smeće, a u kompostu se nije pokazalo dobro, kako god ih zatvorila u plastičnu vrećicu pa ih, koristeći iskustvo Indijanaca iz prašuma Amazone, zakopam u blizini ukrasnih grmova. |
U poslijednje vrijeme malo je teže s paletama, jer ih više ne bacaju okolo samo tako. Znam da postoje dvije vrste: Euro-palete i one druge koje nisu Euro. Euro palete je teže naći jer ih oni koji ih imaju ne bacaju baš tako, nego ih koriste dok se ne raspadnu. A ove druge koje su drukčijih dimenzija lakše je naći. Ako poznate nekog tko bi ih se rado riješio... ne koštaju ništa.
|
Objavio: smrcko
Datum objave: 27 Veljača 2011 u 01:32
Hej Peka evo ti opet nešto o onoj ideji u vezi ugljena i plodnosti zemlje. Ako sam iz videa dobro skužila, paljeno drvo zaliju vodom da ostane ugalj i ne pretvori se u pepeo. Ovo je budućnost mog vrta
http://metro-portal.hr/terra-preta-superplodna-zemlja-iz-amazone/55773 - http://metro-portal.hr/terra-preta-superplodna-zemlja-iz-amazone/55773
http://www.youtube.com/watch?v=nQyRAHc7uhw&feature=player_embedded - http://www.youtube.com/watch?v=nQyRAHc7uhw&feature=player_embedded
------------- Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
Objavio: PeKa
Datum objave: 27 Veljača 2011 u 15:33
smrcko napisao:
Hej Peka evo ti opet nešto o onoj ideji u vezi ugljena i plodnosti zemlje. Ako sam iz videa dobro skužila, paljeno drvo zaliju vodom da ostane ugalj i ne pretvori se u pepeo. Ovo je budućnost mog vrta
http://metro-portal.hr/terra-preta-superplodna-zemlja-iz-amazone/55773 - http://metro-portal.hr/terra-preta-superplodna-zemlja-iz-amazone/55773
http://www.youtube.com/watch?v=nQyRAHc7uhw&feature=player_embedded - http://www.youtube.com/watch?v=nQyRAHc7uhw&feature=player_embedded
|
Hvala Smrcko, upoznat sam s idejom i postupkom, ali do prakse još nisam došao. Traži materijala, pripreme, vremena, posvećenosti baš tome, što do danas nisam mogao. Jedan naš poznanik sa granice Nizozemske i Njemačke specijalizirao se za to i već godinama tako obogaćuje svoj voćnjak.
To je isto kao kad našoj susjedi kažem da ne mora ručno preštihati 400 pa još 500-600 kvadrata vrta, ali ona to tako radi desetljećima. Nedaj Bože da zucnem o nastiranju, odmah dobijem zagorsku jezikovu juhu.
Stići ću ja do toga, nadam se uskoro, kad prijatelj i ja zašvasamo u ručnoj izradi prikolicu za motokultivator. Ne znam dal mi fali još ruku ili je vrijeme prebacilo u petu brzinu.
|
Objavio: macorka
Datum objave: 12 Ožujak 2019 u 12:59
Ovdje sam naišla o kompostu, nadam se da mi nećete zamjeriti ako se nadovežem. u 10 litara mlake vodi ,stavi se 100 g šećera, promiješa i polije po kompostnoj hrpi. Na taj način ubrzava se raspadanje otpadaka.
|
|