Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Jestivo cvijeće

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostalo - Sve i svašta o biljkama i cvijeću
Ime foruma: Savjeti
Opis foruma: Savjeti koji mogu pomoći Vama a i drugima!!
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=337
Datum ispisa: 19 Studeni 2024 u 13:25
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Jestivo cvijeće
Objavio: shasha
Tema: Jestivo cvijeće
Datum objave: 05 Kolovoz 2007 u 11:40

Osim što nam krasi   životni prostor(vrt,terasa,stan) svojom neobičnom ljepotom i mirisima,cvijeće može krasiti i jela.Od mesa,juha,salata do raznih slastica,cvijeće će obogatiti našu prehranu kao ukusan,neobičan i šaren dodatak.Naravno da koristimo samo cvjetove za koje smo sigurni da su jestivi. Nikako se ne koristi cvijeće iz cvjećarne kao ni ono  gdje se koriste razni pesticidi.Bere se po sunčanom i suhom vremenu,najbolje prije podne.Većinom se cvjeće dodaje jelima neposredno prije posluživanja.Kod salata treba paziti na kiselost.Ako dodajemo cvijeće salatama ne treba previše kiseliti salate jer će ocat oduzeti boju cvijeta.

Evo nekoliko vrsta koje se  najčešće koriste u kuhinji,a i najlakše je doći do njih:Neven,suncokret,stolisnik,tratinčica,maćuhica,ljubičica,dragoljub,maslačak, jaglac,ruže,lavanda, frezije,gladiole,jasmin...
ušećereni cvijetovi-koriste se najčešće za ukrase na tortama, kolačima,sobretima,pudinzima.
Čiste i suhe cvjetove stavimo na masni papir i finim kistom lagano premazujemo latice napola tučenim bjelanjkom.Pospemo sa sitnim šećerom i ostavimo da se osuši.
Dekorativno i jestivoWink
cvjetni med-latice cvijeća zdrobimo,u avanu ili drvenom kuhačom,prelijemo sa medom i lagano zagrijavamo.Med nesmije zakipjeti.Ostavimo da odstoji 1-2 sata procvjedimo ga i spremimo.
cvjetne kockice leda-zgodan i jednostavan način kako očuvati cvijeće za zimu.Cvjetove staviti u posudice za led,zaliti vodom i smrznuti.
Ovako smrznuti mogu se dodati  raznim napitcima tijekom ljeta(vrlo su dekorativni)a zimi ih možemo dodati čajevima,sokovima i drugim napitcima kao i juhama,varivima i drugim kuhanim jelima.
cvjetni šećer-mnogi mirisni cvjetovi mogu se dodati šećeru.Najbolje je dodati suhe cvjetove.Mogu se samljeti i pomješati sa šećerom te tako ostaviti barem 3-4 tjedna da šećer poprimi miris.No mogu se već mljevenom šećeru dodati suhi cvjetovi.Ostaviti isto par tjedana i prije upotrebe prosijati.
Zanimljiv i neobičan dodatak kolačima.
Ja volim dodati lavandu i time pošećeriti sitne kolačiće.Vrlo je aromatičan i neobičan i miris i okusWink
 



Odgovori:
Objavio: administrator
Datum objave: 07 Kolovoz 2007 u 09:46
gledo sam na tv, da su negdje mislim u japanu, napravili puding i sladoled od tulipana ili ruže! nisam baš 100% siguran davno je to bilo. Ali sve u svemo trebalo  bi probati!!


Objavio: shasha
Datum objave: 07 Kolovoz 2007 u 11:20
Od ruža se dosta toga radi.Vino,liker,sok,jako su dekorativne kao ukras na kolačima i tortama.
Budući da je vrijeme za spremanje sokova,pekmeza i sl.a ja u fazi eksperimentiranja probat ću nešto napraviti i ruža malo dodati.Big%20smile


Objavio: kika
Datum objave: 07 Kolovoz 2007 u 18:13
Kod Japanaca i Kineza je jako zastupljena Krizantema u kulinarstvu.


Objavio: macorka
Datum objave: 09 Travanj 2015 u 08:42
Šteta da je ova tema tako zapostavljena.Da li je netko probao jesti cvjetove jaglaca, lišće i cvjetove dragoljuba?



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk