Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Clerodendrum thomsoniae

Web: Cvijet.info
Kategorija: Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću
Ime foruma: Egzotično grmlje i drveće
Opis foruma: Egzotično grmlje i drveće koje može preživjeti u našim klimatskim zonama
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=4010
Datum ispisa: 08 Srpanj 2024 u 07:31
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Clerodendrum thomsoniae
Objavio: voki
Tema: Clerodendrum thomsoniae
Datum objave: 15 Listopad 2009 u 14:49


Netipičan predstavnik roda klerodendruma, prvi se počeo gajiti kao sobna biljka i najrasprostranjeniji je među uzgajivačima biljaka.

OPIS BILJKE
Rod Clerodendrum obuhvata oko 400 vrsta biljaka poreklom iz tropskih delova Azije, Afrike i Južne Amerike. To su zimzeleno i listopadno drveće, grmovi i penjačice. Naziv Clerodendrum potiče od Grčkih reči cleros-sudbina i dendron-drvo, što u doslovnom prevodu znači drvo sudbine.

C. thomsoniae (sinonim C. Balfourii) poreklom je iz tropskih vlažnih šuma Gvineje, Konga i Nigerije. 1860. godine Britanski misionari su pronašli ovu biljku u tropskim šumama jugoistočne Nigerije, a ime je dobila u čast gospođe Thomson, žene sveštenika koji je mnogo godina živio među domorodačkim plemenima zapadne Afrike. To je brzorastuća, grmolika, drvenasta puzavica koja dostiže visinu od 4 m. Listovi su tamno zeleni, krupni, do 12 cm dugi, sa izraženom nervaturom, izduženo jajoliki sa oštrim vrhom. Postoji i varijetet sa žuto-zelenim listovima. Cvetovi su sakupljeni u pazušne rastresite cvasti, crvene boje, promera oko 2.5 cm, sa belim ili krem petočlanim čašicama. Nakon opadanja crvenih cvetova, čašice poprimaju lila nijansu i još dugo ostaju na biljci. Cveta u periodu od marta do juna, a po nekada i u jesen. U pogodnim uslovima može cvetati od polovine proleća do jeseni.

USLOVI USPEVANJA
Zahteva potporu, a forma se održava redovnim orezivanjem. U zimskom periodu delimično ili potpuno odbacuje listove i u tom periodu se retko zaliva, ali treba voditi računa da se zemlja potpuno ne osuši. Temperatura zimi od 12-18 stepeni, na što svetlijem mestu. Voditi računa da biljka nije blizu grejnih tela ili hladnih prozora jer dolazi do potpunog odbacivanja listova. U proleće na početku rasta presađuje se i obrezuje, tako da se ostavlja 1/3 do 1/2 dužine grana radi iniciranja grananja i obilnijeg cvetanja. Sadi se u bogat, humusni slabo kiseli supstrat (ph 5-6,5), sa dodatkom peska i obaveznim drenažnim slojem na dnu saksije. U periodu intenzivnog rasta zaliva se umereno, zahteva povećanu vlažnost vazduha i hraniva u zemljištu, naročito P i K koji utiču na bogatije cvetanje i odrvenjavanje mladih grana.

RAZMNOŽAVANJE
Poludrvenastim reznicama u proleće i leti pri temperaturi od 20-22 stepena, u supstratu sa većim udelom peska uz zagrevanje supstrata ili ožiljavanjem reznica u vodi. Mladim ponicima se redovno odstranjuju vrhovi radi postizanja grmolikog izgleda.
Semenom. Biljke dobijene iz semena cvetaju sledeće godine.

SAVETI
Proizvođači Clerodendruma tretiraju biljke inhibitorima rasta radi žbunastog izgleda, dok u sobnim uslovima grane brzo rastu i moraju se vezivati za oslonac. Nakon cvetanja grane se skraćuju na polovinu kako bi u jesen ponovo cvetao. Prevelike doze hraniva dovode do odumiranja vršnih delova biljke. Najjače letnje sunce može izazvarti pojavu ožegotina na listovima. U toku zime biljka odbacuje većinu listova.

BOLESTI I ŠTETOČINE
Bela leptirasta vaš, crveni pauk, grinje, štitaste vaši



-------------
život je bajka koju sami pišemo...



Odgovori:
Objavio: nbjelovu
Datum objave: 16 Listopad 2009 u 20:09
Prelijep na slikama, vidjela sam ga u prirodi,nije me se dojmio. Imas li ga ti?

-------------
OPG 159365
http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/







Objavio: voki
Datum objave: 19 Listopad 2009 u 15:54
Imao sam ga ali isti slučaj, prosledio sam ga dalje...

-------------
život je bajka koju sami pišemo...


Objavio: Mira K
Datum objave: 02 Svibanj 2011 u 14:57

Nema lišća i ne kreće pa neznam što mu je? Jeli još rano da krene?




Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk