Tršlja - Pistacia lentiscus
Web: Cvijet.info
Kategorija: Drveće, živice, palme ruže i bonsa -Forum o drveću
Ime foruma: Grmlje
Opis foruma: Sve o grmlju i drvenastom bilju.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=1666
Datum ispisa: 13 Siječanj 2025 u 08:51 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Tršlja - Pistacia lentiscus
Objavio: Božikovine
Tema: Tršlja - Pistacia lentiscus
Datum objave: 20 Svibanj 2008 u 19:47
Što znate o http://hrast.sumfak.hr/~botanika/projekt00237/Pistacialentiscus2.htm - tršlji (pistacia lentiscus) ? Može li se ta biljka uzgajati na kontinentu?
Za jedan recept treba nam smola te biljke. Tko nam pošalje smolu biti će pozvan na degustaciju.
|
Odgovori:
Objavio: manči
Datum objave: 28 Srpanj 2008 u 19:08
Trišlja......zagušena sam s njom na otoku!!!!!!!!!!
Ima neugodan miris pa sam mislila da je otrovna. Možda i je kad se božikovina interesira?!
Što vam zapravo treba?
|
Objavio: Božikovine
Datum objave: 28 Srpanj 2008 u 19:46
Konačno ... znao sam da je ima po otocima no nikako da se netko od otočana javi. Za recepturu nam treba smola te biljke pa ako imaš vremena i volje pribavi nam par komada.
Otrovna ili ne? A što danas nije otrovno?
-------------
|
Objavio: tropi
Datum objave: 28 Srpanj 2008 u 20:44
http://www.e-anemos.gr/default.html?lang=en-gb - http://www.e-anemos.gr/default.html?lang=en-gb
Ovo vam je adresa stranice iz Grčke s otoka kosa(Chios) gdje se uzgaja najkvlitetnija i najbolja smola.Navodno je jedino ova prava i ljekovita jer se u drugim Mediteranskim zemljama također uzgaja ali drugačije kvalitete. Mi smo ju probali prije 2 godine na Rodosu ali nažalost nismo kupili pa vam šaljem link gdje ju možete naručiti......
------------- izbalansiranu dijetu čini po jedan kolač u svakoj ruci!
|
Objavio: manči
Datum objave: 28 Srpanj 2008 u 21:58
Ako bude toga skupit ću......što ćete radit neku vrađbinu ?
Šalim se!
Ima je jako puno, sastavni dio makije, imam nekoliko stabala iu vrtu, nedam MM da ih posjeće...
Treba li zasjeć koru da se pojavi smola?
Vidjet ću!
|
Objavio: Božikovine
Datum objave: 28 Srpanj 2008 u 22:24
Gotovo da je vrađbina. Šalim se, isprobati ćemo jedan starorimski recept za jedno piće.
Volimo isprobavati stare i pomalo zaboravljene recepte jela i pića.
Za sada smo proizveli vino s medom i začinima (po starorimskoj recepturi) i uspjeli smo proizvesti medovinu - vino od meda (obara s nogu).
-------------
|
Objavio: manči
Datum objave: 28 Srpanj 2008 u 22:36
Da, to sam već čitala o vašoj medovini!
|
Objavio: Božikovine
Datum objave: 29 Srpanj 2008 u 01:18
Evo recepta pa možete eksperimentirati:
Absinthium Romanum
Roman vermouth or Absinth is made thus: according to the recipe of Camerinum you need wormwood from Santo for Roman vermouth or, as a substitute, wormwood from the Pontus cleaned and crushed, 1 Theban ounce of it, 6 scruples of mastich, 3 each of nard leaves, costmary and saffron and 18 quarts of any kind of mild wine. Filter cold. Charcoal is not required because of the bitterness.
Problem će predstavljati starorimske mjere no problemi postoje da se rješavaju.
-------------
|
Objavio: manči
Datum objave: 12 Kolovoz 2008 u 01:01
Smola počela kapati sa trišlja, kora mora biti oštečena......
Kad se vratite doma javite koliko toga vam treba....to su sitne kapljice i bezbojne....
|
Objavio: montokuc
Datum objave: 28 Rujan 2009 u 21:42
Evo jedne trislje sa plodovima!
|
Objavio: Sedum
Datum objave: 05 Studeni 2009 u 08:27
Morate biti vrlo oprezni s uzimanjem tršljine smole za piće i ne previše vjerovati popularnim prikazima, a pogotovo ne iz onih zemalja gdje ona ne raste, - jer kod nas na Jadranu rastu 2 razne vrste zimzelene trišlje. Prava trišlja ili lentisk (Pistacia lentiscus L.) raširena je u makiji na većini jadranskih otoka i duž dalmatinske obale od Primoštena do Cavtata te širom Sredozemlja, ali je njezina smola lošija i može biti štetna u piću. Druga je smrčika ili mala trišlja (Pistacia chia DC.) koja je prvo otkrivena na grčkom otoku Chios i raširena je južnije na Egejskim otocima i obali sjeverne Afrike, a kod nas samo na kamenjarama južnih vanjskih otoka: Kornati, Svetac, Sušac, Kopište, Lastovci i Elafiti. Njezina tamnosmedja smola je ugodno aromatična i ljekovita, pa se sigurno na nju odnosi taj vaš recept, a ne na ove lentiske iz gornje slike.
|
Objavio: manči
Datum objave: 05 Studeni 2009 u 08:34
....evo da se i ja javim...kod mene je smola prozirna ili bjeličasta kad se osuši, vrlo male kapljice....bila sam skeptična u vezi njene jestivosti pa je nisam više ni nudila božikovinama....bojim se ....
...primjetila sam i sama da imam trišlju krupnijeg lista i sitnijeg...očito dvije vrste....moram to proučit i raspitat se kod ljudi što znaju o njima....
|
Objavio: OTOK
Datum objave: 05 Studeni 2009 u 09:08
Smola se prikuplja tako da se sredinom ljeta zarezuje kora, smola koja istječe iz rezova pušta se da se osuši na granama te skuplja sredinom rujna. smola se zove mastiks, ima oblik malih kuglica. U Grčkoj, osim likera, sa mastiksom se rade i keksi, čokolada, zubne paste. Dobila sam jednom kao suvenir iz Grčke, sa otoka Chiosa kekse i žvakaću gumu sa mastiksom.
|
Objavio: manči
Datum objave: 05 Studeni 2009 u 21:55
Objavio: Božikovine
Datum objave: 06 Studeni 2009 u 07:31
Zar niste probali "mastiku" - vrstu makedonske rakije?
Manči, hvala na brizi ( ).
-------------
|
Objavio: manči
Datum objave: 06 Studeni 2009 u 15:10
...ja ne...prvi put sam čula za ovu smolu...a za rakiju kao nešto mi je malo poznato, neđe u dubokom sjećanju....ali provala nisam....
...nedavno sam provala poljsku medovinu.....suurlp!!!!
|
Objavio: Mari,5510
Datum objave: 07 Prosinac 2009 u 11:55
kako izgleda dok cvjeta?
-------------
|
|