Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Lubenice - kalemljenje

Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Voće
Opis foruma: Sve o voćkama.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2116
Datum ispisa: 01 Studeni 2024 u 17:39
Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com


Tema: Lubenice - kalemljenje
Objavio: monna-1
Tema: Lubenice - kalemljenje
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 18:47
Nema teme posvećene njima, a vjerujem da ih skoro svi obožavaju, nešto sam našla što vrijedi podijeliti s vama!
 
(text i foto preuzeti s net-a)
 
- prvo nešto o kalemljenju lubenice

.

Kalemljenje lubenice i dinje

Kalemljenjem lubenice i dinje na tikvu postiže se daleko veća bujnost biljaka zbog mnogo jačeg korena tikve, koji biljku bolje snabdeva hranom i vodom, što obezbeđuje brže zrenje plodova (za 20-25 dana u odnosu na direktnu setvu) i mnogo veći prinos. Za kalemljenje lubenice prvenstveno treba koristiti sitnoplodne i rane sorte. Pri kalemljenju ukus i boja ploda ostaju tipični za sortu lubenice, odnosno dinje.

Rana proizvodnja lubenica i dinja može se obezbediti i preko kalemljenog rasada. Kalemljenje lubenice i dinje obezbeđuje ranije dospevanje i povećanje prinosa kao i otpornost na bolesti.

Lubenica se kalemi na tikvu vrg (nategača, sudovnjača, Lagenaria vulgaris) koja ima beo cvet, četvrtasto seme, plod kruškastog ili izrazito dugačkog oblika (1-2 m) često zmijolik. Dinja se može kalemiti na muskatnu tikvu (Cucurbita moshata), ukusnog slatkog i aromatičnog ploda, čije je seme po ivici nareckano. Pri kalemljenju ukus i boja ploda ostaju tipični za sortu lubenice, odnosno dinje. Postupak kalemljenja lubenice i dinje je isti. Istog dana u zaštićeni prostor se seju lubenica, dinja i tikve. Najbolje je tikve sejati u saksije, a lubenice i dinje u sandučiće.

Kalemljenje se obavlja nekoliko dana posle nicanja, odnosno u fazi razvoja kotiledonih listića. Lubenice i dinje mogu se čupati iz zemlje i stavljati u sud sa vodom na zasenčeno mesto. Tehnika kalemljenja je sledeća: oštrim nožemili žiletom na stablu vrga ili muskatne tikve napravi se kosi rez ili se svrdlom napravi udubljenje između kotiledonih listića u dužini 1,5-2 cm. Na dinji i lubenici napravi se klinasti presek stabla ispod kotiledonih listića za 1,5 do 2 cm. Kalem lubenice, odnosno dinje postavi se u rascep tikve podloge tako da kotiledoni lubenice odnosno dinje nalegnu na kotiledon tikve. Spojeno mesto se može obaviti vlažnom vatom. Tako okalemljena biljka prenese se u leju ili tunel. U tom zaštićenom prostoru, gde se nalaze okalemljene biljke, do stvaranja kalusa mora biti vrlo visoka relativna vlažnost vazduha (90-95%) i temperatura od oko 25°C. Prvog dana nakon kalemljenja zaštićeni prostor se senči da se spreči nepovoljno isparavanje, a kasnije se biljke postepeno privikavaju na sunce. Šest do sedam dana posle kalemljenja kalus je obrazovan i dalja nega je uobičajena kao i kod normalnog rasada lubenice i dinje.

Kalemljenjem lubenice i dinje na tikvu postiže se daleko veća bujnost biljaka zbog mnogo jačeg korena tikve, koji biljku bolje snabdeva hranom i vodom, što obezbeđuje brže zrenje plodova (za 20-25 dana u odnosu na direktnu setvu) i mnogo veći prinos. Za kalemljenje lubenice prvenstveno treba koristiti sitnoplodne i rane sorte.

Prof. dr Branka Lazić
Prof. dr Mihal Đurovka
Prof. dr Vladan Marković
Prof. dr Žarko Ilin
preuzeto iz knjige "Povrtarstvo"

 
 
 
 
podloga za kalemljenje
 
 
plemka lubenice
 
 
 
5 dana nakon kalemljenja
 
 
25 dana nakon kalemljenja
 
 

jak korijenov sistem
 
 
kalemljene lubenice daju i do 50% veći prinos
 
 
zrele i slatke lubenice
 

http://www.watermelon.dzaba.com/cgi-bin/i/images/dscn1268.jpg -

 




Odgovori:
Objavio: SilveK
Datum objave: 06 Rujan 2008 u 20:30
Hvala Monna na ovome, ovo mi nikad nebi palo na pamet da je to moguće.


Objavio: grade
Datum objave: 06 Prosinac 2009 u 10:40
Ove slike su sa mog sajta www.watermelon.dzaba.com nemaju nikakve veze sa dole navedenim profesorima. Mada je tekst uredu ako nekog zanima ova tema moze je naci na:
WWW.WATERMELON.DZABA.COM


Objavio: anči39
Datum objave: 28 Ožujak 2010 u 16:28
dinje volim jesti al  lubenice neeesmile180

-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"


Objavio: anči39
Datum objave: 28 Ožujak 2010 u 16:29
slično kalemljenje je prikazano na tv-u s rajčicom

-------------
"pravi prijatelj je ona osoba koja te drži za ruke i dodiruje tvoje srce!"



Ispiši stranicu | Zatvori prozor

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk