Maranta - Marantaceae
Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Sobne lisno dekorativne biljke
Opis foruma: Sve vezan za Vaše sobno cvijeće
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=646
Datum ispisa: 24 Siječanj 2025 u 09:55 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Maranta - Marantaceae
Objavio: tibor
Tema: Maranta - Marantaceae
Datum objave: 02 Listopad 2007 u 17:15
Maranta spp.
Americki salep,strelasti korijen
http://biljoljupci.com/wp-content/uploads/2007/09/maranta.jpg - Potječe iz Brazila,
postoje brojne vrste ali među sobnim razlikujemo Marantu sa tamnozelenim listovima i crvenkastim žilama (Massangeana) te svijetlozelenih listova i tamnih pruga (Kerchoveana). Popularna pod imenom Prayer plant (biljka molitva),pred večer svoje listove kao dlanove podiže prema nebu.
Smjestite ju na sjenovito mjesto i nagradit će vas lijepim šarama (ne voli direktnu sunčevu svjetlost). Ako listovi ostaju u zraku i preko dana znači da je biljka u prevelikoj sjeni no ako listovi izblijede biljka je na previše svjetlom mjestu. Da bi se zdravo razvijala potrebna joj je temp. od 20C, premda može podnositi i niže. Biljku je ljeti potrebno zalijevati svaka 2-3 dana a zimi je dovoljno svakih 10. Nemojte dopustiti da se zemlja presuši. Biljka nema veliko korjenje pa ju je dobro staviti u pliću vazu. Presađuje se u proljeće ako je korjen pregust. Razmnožavanje je jednostavno dijeljenjem korjena također u proljeće. Dva puta na godinu biljku podrežite, biti će snažnija i bolje se razvijati.
Ako listovi imaju oštećene rubove biljci je vjerovatno hladno ili nema dovoljno vlage, stavite je na toplije mjesto jer ako ju zanemarite može brzo propasti.
Cvjeta u proljeće i ljeto, cvjetovi su bijeli sa ljubičastim točkicama - neuglednog izgleda.
Jednom mjesečno očistite listove sa vlažnom krpicom
|
Odgovori:
Objavio: TeaK
Datum objave: 02 Listopad 2007 u 17:43
Ja se moju ne usudim slikati, nije ni približno ovako lijepa.
-------------
|
Objavio: shasha
Datum objave: 04 Listopad 2007 u 20:48
moja bude za 100 godina ko ova sa slike.Sirotica ima tek 7-8 listića(ovakvu sa prve slike imam)
|
Objavio: Caca
Datum objave: 05 Listopad 2007 u 07:22
Shasha, i ja imam ovu sa prve slike. Pa ljudi ona kod mene uopste ne raste, ili joj izraste neki sitan listic. Dodje mi da je bacim.
|
Datum objave: 05 Listopad 2007 u 09:31
I kod mene stagnira,Caco,niti mi je za baciti ju a niti znam šta da joj radim.Danas idem presađivati neko cvijeće pa ću i nju.Budem je preselila iako ne znam kuda,ovdje bi joj trebalo odgovarati,di je sad,jer ima svjetla,nije hladno nije suh zrak,sunce ne dolazi do nje...pobogu kaj bi više htjela.Mislim da je vrijeme da ju ignorirati počnem
|
Objavio: dina
Datum objave: 12 Listopad 2007 u 18:42
evo ja sam ovu juce dobila od MM na poklon
http://imageshack.us">
------------- Voli vjeruj i daj ali pazi
koga ,kome i šta...
|
Objavio: aglaja
Datum objave: 12 Listopad 2007 u 20:10
Vidim, da mnogi ovde muce muku sa Marantom. Dva puta sam pokusala da je uzgojim i dozivela krah! A onda sam nesto procitala, nesto cula, i shvatila da nismo mi krive/i!
Imala sam onu sa tamnozelenim listom i crvenim zilama (Massangeana),oba puta. Prva je dozivela vrhunac i preko noci bukvalno nestala, druga je od pocetka tavorila. A onda sam procitala/cula da Maranta zivi u nekim prasumama ili gde vec, u podnozju visokih biljaka i da joj zato suncevo svetlo nikada ne dolazi direktno, nikada mu nije potpuno izlozena, vec joj se sunce daje u snopovima (zbog toga joj onda, kad je izmestimo iz njenih prirodnih uslova, treba omoguciti senovito mesto). A i sa vodom ima neka kvaka, ne secam se vise. Medjutim, ono sto je najvaznije, i sto ce nas osloboditi osecaja krivice (ili odgovornosti za njen rdjav 'stas' i rast) jeste, kako sam procitala, da je zivotni vek Marante, u kucnim uslovima, dve do tri godine. Posle tog saznanja nikada je vise nisam nabavila.
Mozda ovde ima neko ko ce ovo opovrgnuti.
Dugo sam verovala da mi se to pricinilo, sada, kada sam ovde procitala da Marantu zovu jos i "Prayer plant", jer svoje listove u predvecerje podize "kao dlanove prema nebu", znam da se moja Maranta zaista pokrenula.
Pozdrav svima.
P.S.
Ja takodje imam probleme sa Krotonom. A vidim da ih i u cvecarama prodaju defektne (list im uopste ne ponarandzasti), cesto su sa sitnim listovima, zakrzljali...
------------- Aglaja
|
Objavio: lana2
Datum objave: 15 Listopad 2007 u 09:36
Ja je već dosta dugo gledam, ali naprosto neznam gdje bi ju stavila, jer sad kad je zahladilo muku mučim kuda i s ovim cvijećem koje imam. Možda ipak u proljeće. Naravno opet je neko dospjelo u spavaću sobu.
|
Datum objave: 20 Studeni 2007 u 09:34
MARANTA
Potječe iz Brazila, postoje brojne vrste ali među sobnim razlikujemo Marantu sa tamnozelenim listovima i crvenkastim žilama (Massangeana) te svijetlozelenih listova i tamnih pruga (Kerchoveana). Popularna pod imenom Prayer plant (biljka molitva),pred večer svoje listove kao dlanove podiže prema nebu.Smjestite ju na sjenovito mjesto i nagradit će vas lijepim šarama (ne voli direktnu sunčevu svjetlost). Ako listovi ostaju u zraku i preko dana znači da je biljka u prevelikoj sjeni no ako listovi izblijede biljka je na previše svjetlom mjestu. Da bi se zdravo razvijala potrebna joj je temp. od 20C, premda može podnositi i niže. Biljku je ljeti potrebno zalijevati svaka 2-3 dana a zimi je dovoljno svakih 10. Nemojte dopustiti da se zemlja presuši. Biljka nema veliko korjenje pa ju je dobro staviti u pliću vazu. Presađuje se u proljeće ako je korjen pregust. Razmnožavanje je jednostavno dijeljenjem korjena također u proljeće. Dva puta na godinu biljku podrežite, biti će snažnija i bolje se razvijati.
Ako listovi imaju oštećene rubove biljci je vjerovatno hladno ili nema dovoljno vlage, stavite je na toplije mjesto jer ako ju zanemarite može brzo propasti.
Cvjeta u proljeće i ljeto, cvjetovi su bijeli sa ljubičastim točkicama - neuglednog izgleda.Jednom mjesečno očistite listove sa vlažnom krpicom.
------------- Osijek prelijepi grad na Dravi
|
Datum objave: 20 Studeni 2007 u 09:36
Ovoj maranti nisam mogla odoljeti jer je bila stigla pošiljka sa izuzetno niskim cijenama cvijeća pa je eto završila uz jednu kalanhou u mojoj košarici.
|
Objavio: maso
Datum objave: 20 Studeni 2007 u 11:02
...imam takvu Marantu i super je biljka, lijepa je i ova tvoja Lana samo joj stavi u sredinu stap da je mozes vezati uz njega, moja je sada vec preko metra narasla
|
Datum objave: 20 Studeni 2007 u 11:25
svakako maso, samo ovo je još mlada biljčica. Nadam se da će rasti kao tvoja
|
Datum objave: 20 Studeni 2007 u 11:49
Maso, hajde nam otkri kako je uzgajas.
Nisam imala srece sa marantom dva puta (o tome sam vec nesto pisala, vec postoji otvorena tema o maranti, ali to neka srede administratori )
Imala sam bas ovu vrstu. Ta mi je najlepsa. A nedavno sam saznala da se zove Maranta leuconeura erythroneuro (Red-Veined Prayer Plant).
Pridrzavala sam se svih pravila: naci joj stalno mesto u poluseni, bez promaje, ne setati je, vise je orosavati nego zalivati, ali su mi ipak obe propale. Druga je od pocetka tavorila, a ipak sam imala vise iskustva.
Lana, zelim ti puno srece u uzgoju tvoje nove prijateljice. A za ovo sto predlaze Maso, preporucujem nizi bambusov stap, ima ga, nadam se u mnogim cvecarama i nije skup.
------------- Aglaja
|
Datum objave: 20 Studeni 2007 u 13:19
...moja je bas tako u nekoj sjeni, polusjeni, ne orosavam je, nego normalno zaljevam u tanjiric 1x tjedno...nista posebno i ponekad ju istusiram. Samo mi je zao sto vise ne cvjeta, jedne godine je cvjetala i ima fine njezno ljubicaste sitne cvjetice....
|
Datum objave: 20 Studeni 2007 u 17:05
Hvala Maso, ako je ponovo nabavim, pitacu ja jos ponesto.
Evo odmah jos nesto.
Zanima me koliko godina je imas. U jednoj sam knjizi procitala da kod nas, u kucnim uslovima, opstaju najvise 3-4 godine, ako sam dobro zapamtila. Broj godina je bio mali, toga se dobro secam.
------------- Aglaja
|
Datum objave: 20 Studeni 2007 u 17:10
lana
prlijepa je
koga ,kome i šta...
|
Datum objave: 20 Studeni 2007 u 17:10
maso hvala na inf
koga ,kome i šta...
|
Objavio: AB100
Datum objave: 20 Studeni 2007 u 20:57
kad sam ju kupila bila je dosta velika neko vrijeme je bila ok onda se poćela sušiti bila je puna uši ćistila sam ju ali ništa oćigledno sam ju i kupila takvu
------------- AB100
|
Datum objave: 20 Studeni 2007 u 21:20
AB100..zna se dogoditi da prodaju zarazenu biljku..
I meni se to jednom dogodilo..
srecom,prezivjela je ( i sada je kuc kuc o drvo)
-------------
|
Datum objave: 20 Studeni 2007 u 21:29
...moja je stara 3 godine, ustvari 3 pune 4. ide... ,a to nisam znala da u kucnim uvjetima 3'4 godine zivi, nadam se da ce ipak duze izdrzati, bar za sada djeluje ziva i zdrava :).
|
Objavio: Hele
Datum objave: 25 Studeni 2007 u 16:25
Dugo sam se koprcala ali sad se predajem - kupujem jednu manju sutra. cccc ..... nema u mene karaktera
|
Datum objave: 25 Studeni 2007 u 16:31
Maso nista ne brini..nema ona rok trajanja..
Knjige su dosta opcenite.
-------------
|
Datum objave: 25 Studeni 2007 u 17:35
Hele napisao:
Dugo sam se koprcala ali sad se predajem - kupujem jednu manju sutra. cccc ..... nema u mene karaktera
|
Imaju ih dosta povoljno u Konzumu.
( a zašto bi ti jedina među nama imala karakter)
-------------
|
Datum objave: 25 Studeni 2007 u 17:39
TeaK napisao:
Imaju ih dosta povoljno u Konzumu.
( a zašto bi ti jedina među nama imala karakter)
|
Vidila sam. Te su me u Konzumu do kraja slomile.
|
Datum objave: 25 Studeni 2007 u 17:54
Se ujutro u 7 nadjemo pred konzumom?
-------------
|
Datum objave: 25 Studeni 2007 u 17:57
tibor napisao:
Se ujutro u 7 nadjemo pred konzumom? |
Neču baš u 7 jer moram čekat da MM ode. Bit će opet pričica - ja šetala kad ono biljka s neba pala pred mene , a ja je jadna uzela. Šta ću , nebi ja ali.....
|
Objavio: oceana
Datum objave: 25 Studeni 2007 u 18:02
Hele napisao:
tibor napisao:
Se ujutro u 7 nadjemo pred konzumom? |
Neču baš u 7 jer moram čekat da MM ode. Bit će opet pričica - ja šetala kad ono biljka s neba pala pred mene , a ja je jadna uzela. Šta ću , nebi ja ali.....
|
------------- Položaj:puno sunčevog http://www.flickr.com/photos/50739724@N02/ - svjetla tijekom cijele godine.
http://www.wanderingsoflight.net/blog - http://www.wanderingsoflight.net/blog
|
Datum objave: 25 Studeni 2007 u 18:09
oceana napisao:
Hele napisao:
tibor napisao:
Se ujutro u 7 nadjemo pred konzumom?[IMG]http://www.cvijet.info/forum/smileys/emot76.gif" height="45" width="50" align="absmiddle" alt="smile197" /> | Neču baš u 7 jer moram čekat da MM ode. Bit će opet pričica - ja šetala kad ono biljka s neba pala pred mene , a ja je jadna uzela. Šta ću , nebi ja ali..... | [IMG]smileys/emot15.gif" align="absmiddle" alt="smile96" /> |
koga ,kome i šta...
|
Datum objave: 25 Studeni 2007 u 18:12
[QUOTE=dina] Obečala sam smanjit nabavke manjih ako kupimo veču - palmicu ili sl ali nisam ja karakter
|
Datum objave: 26 Studeni 2007 u 12:58
Rečeno - učinjeno.
|
Datum objave: 26 Studeni 2007 u 14:51
koga ,kome i šta...
|
Datum objave: 26 Studeni 2007 u 18:47
-------------
|
Objavio: Šeflera
Datum objave: 05 Veljača 2008 u 14:07
Ima ih u raznim verzijama!
Po feng shui-u to je biljka za blagostanje!
ja odmah kupila dvije!
|
Objavio: Triša
Datum objave: 05 Veljača 2008 u 15:57
Nisi mogla,a da je ne kupiš, isto je bilo samnom, zaista je posebna, želim da ti uspje kao što je i moja. U godinu dana od tri listića došlo je ovo:
Meni se čini da raste jako brzo
------------- RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
|
Datum objave: 05 Veljača 2008 u 18:13
I moja lijepo napreduje - i sad po zimi je izbacila 4 nova lista , a vidim i nove u počecima.
------------- DON´T WISH FOR IT,
WORK FOR IT.
|
Datum objave: 05 Veljača 2008 u 20:37
Moram pokusati jos jednom. Vasa iskustva me ohrabruju.
A njena lepota me doziva.
------------- Aglaja
|
Datum objave: 24 Ožujak 2008 u 10:38
Mislim da je vrijeme da ovu biljčicu preselimo u temu - Cvjetajuće sobno bilje!
Moja maranta je procvala!
|
Datum objave: 24 Ožujak 2008 u 11:10
Ajmeeee,nisam ni znala da cvate!!!!!
Baš je sladak cvjetić
|
Datum objave: 24 Ožujak 2008 u 11:32
Da preslatko je, pogotovo kad se slika iz bliza - ma super si se to sjetila.
------------- RIJEKA
|
Objavio: manal
Datum objave: 07 Travanj 2008 u 17:01
upomoc! moja mara (ona s crvenim zilama) nesto strajka. bila je tak lijepa i tjera ona mlade listove, al puno njih mi je u zadnje vrijeme pozutilo, smezuralo se i osusilo mislim da joj nije suho, dosta je zalijevam, uostalom kao i do sada, pa joj je odgovaralo. nije na suncu... sta joj je?
|
Datum objave: 07 Travanj 2008 u 19:06
Probaj je presaditi, ako nisi dugo i ne pretjeruj sa zaljevanjem.
Sad vidim ti si nova - dobro nam došla.
------------- RIJEKA
|
Objavio: mena
Datum objave: 08 Travanj 2008 u 07:38
Manal,Trisa je sasvim u pravu sto se tice zalivanja.Marante nevole previse vode,i koliko sam shvatila,ako imas ovu sa crvenim zilama,manje je zaljevaj i one vole da imaju potporu i da rastu u visinu...
|
Datum objave: 08 Travanj 2008 u 17:11
hvala na dobrodoslici i savjetima! presadit cu je, pa cu vidjeti. jednu sam "granu" morala odrezati jer je cijela krenula zutjeti, al sam je stavila u vodu i pusta zile ima ona potporu, onako jedan stap obavijen kokosom, takvu sam je i dobila i fino je rasla. mozda sam je previse zalila, sad cu paziti.
|
Datum objave: 09 Travanj 2008 u 21:02
Radi usporedbe kako ova biljčica brzo raste. Slikano krajem studenog prošle godine
a evo je danas 4 mjeseca kasnije
|
Objavio: Zvjezdana
Datum objave: 09 Travanj 2008 u 22:26
shasha napisao:
Ajmeeee,nisam ni znala da cvate!!!!!
Baš je sladak cvjetić |
kako nisi znala da cvate? pa moja je jedno vrijeme non stop cvala ali kad cvjeta ond joj bas listovi ne rastu pa ih treba kidat
------------- Per aspera ad astra.
|
Datum objave: 12 Travanj 2008 u 20:44
joj, uzas, sad tek vidim da u zemlji moje mare hodaju male bijele bubice, jedva su vidljive, al ima ih... naravno da cu je presaditi, al pitanje je hoce li s njom preci u novu zemlju? sta da radim da ih se rijesim? ja mislim da tih bubica imam i u zemlji drugog cvijeca koje dobro napreduje, pa ne znam koliko stete, al buduci da mara boluje, mozda su ipak uzrok...
|
Datum objave: 12 Travanj 2008 u 21:16
Mislim da su ti te bubice od previše vlage! Svakako presadi!
|
Datum objave: 02 Svibanj 2008 u 17:34
moja mara je uvenula kad sam je presadjivala, otresla sam zemlju sa zila da ne predju bubice i onda se sva ufrkala, pa sam cekala da dodje sebi, ali nista. jako mi je zao moje mare, bila je tako lijepa... jel greska bila u tome sto sam ogolila zile?
|
Objavio: MARKEZIT
Datum objave: 21 Kolovoz 2008 u 00:38
moželi mi neko reći jel isto cvijeće marante i stromante sanguinea
|
Objavio: manči
Datum objave: 21 Kolovoz 2008 u 01:04
Moja maranta ima naziv MARANTA FASC. HANG , žile su joj crvene, naličje tamno crveno i po cijeli dan mijenja položaje listova....sin mi je rekao : Gotova ti je ova, nisi je polila !
Takva bude ujutro kao da sklopi listove, a kako dolazi noć otvara listove prema gore. Opet cvjeta.
|
Objavio: MARKEZIT
Datum objave: 21 Kolovoz 2008 u 01:12
ma ok manći to me sve bunda marante kalateje stromante na drugom forumu su to 3 razlićita cvijeta a meni su svi slićni
|
Objavio: dzomba
Datum objave: 14 Rujan 2008 u 00:05
Hm,nisam znala da je biljka blagostanja-kako procitah ovdje-..
Ovih dana cesto je vidjam u cvijecarama,ali ako nastavim ovim ritmom kupovanja cvijeca,cimer ce me izbaciti iz stana kad ih pocnem unositi iz dvorista ..
Ali..jako je lijepa..razmislit cu..
------------- Ako Se Desi Da Jednog Dana
Nestanu Sva Stabla
Covjeku Ce Preostati
Samo Njegovo Genealosko
Stablo Da Nad Njim Place..
|
Datum objave: 17 Rujan 2008 u 08:13
MARKEZIT napisao:
ma ok manći to me sve bunda marante kalateje stromante na drugom forumu su to 3 razlićita cvijeta a meni su svi slićni
|
Marantha, Stromanthe i Calathea su tri roda iz porodice Maranthaceae. Tu spadaju jos i rodovi Ctenanthe, Saranthe, Thalia i mnogi drugi. Ovde, na forumu, postoji posebna tema o kalatejama, a na temi pod nazivom 'nemam pojma biljka' govorilo se o Stromanthe i Ctenanthe. Postoje i fotografije koje ih prikazuju.
Dakle, maranta i stromante nisu iste biljke, vec dva roda iz iste porodice. Stromanthe sanguinea je vrsta roda Stromanthe.
poz.
------------- Aglaja
|
Objavio: zelenooka76
Datum objave: 09 Prosinac 2008 u 11:30
Ne mogu pronaći nigdje da li je Marantha otrovna za kućne ljubimce. Nedavno sam kupila Maranthu a imam doma mačića, za sada ju ne dira, ali me strah jer ne znam da li je ta biljka otrovna za životinje, pa vas molim ako itko ima ikakvih saznanja da mi odgovori. Unaprijed Hvala.
|
Objavio: administrator
Datum objave: 09 Prosinac 2008 u 12:51
Koliko znam nije... a nisam nigdje ni pronasao o njoj da se pise da je otrovna....
Pogledaj o ovoj biljci sta su napisali clanovi:
http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=646&PN=3 - http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=646&PN=1
|
Datum objave: 09 Prosinac 2008 u 18:32
Super aglaja, ja dakle imam marantu, već dosta dugo i baš nije niti zahtjevna, zaliješ, ne zaliješ, dohraniš, ne dohraniš, dobra i poslušna, a tako dekorativna biljka.
Obnovila temu, jer vidim da je netko otvorio, admin zaključao, što je u redu.-
------------- RIJEKA
|
Objavio: White
Datum objave: 05 Travanj 2009 u 00:08
Ja sam dobila marantu za poklon u 2.mj,bila je onako srednje visine,a sada je praava ljepotica,raste ko luda a sada i cvate,ali zanima mogu li se marante presaditi bilo kada?Mislim..nemora sad u proljeće jel?
|
Datum objave: 05 Travanj 2009 u 18:26
Mislim da nije pretjerano osjetljiva što se tiče presađivanja i da je ne moraš presaditi baš sada. Moja se jako brzo udvostručila i presadila sam je usred zime, raste neumorno i dalje.
Nedavno sam odrezala komadić grančice, stavila u vodu i vrlo brzo je istjerala male korijenčice. Već je posađena u zemlju i dobro se drži.
|
Datum objave: 07 Siječanj 2010 u 09:06
Imala sam predivnu marantu, slika joj je negdje napred, ali na žalost ne znam što se dogodilo, najednom se osušila i otišla, očita prilika da nabavim nolvu. A kako sam malo obnovila gradivo vidim da mora biti u niskoj posudi, pa će tako nova biljka dobiti i novu pliću posudu.
------------- RIJEKA
|
Datum objave: 07 Siječanj 2010 u 09:33
...moja maranta je još u životu ali ne mogu reč da mi je jednostavna za uzgoj....
....raste ona ali i redovno žuti pa šišam lišće i grančice....
....prvo je bila u banji , kao u tropskim uvjetima, pa nije bila zadovoljna svakodnevnim tuširanjem...
...onda je pošla u dnevni boravak , tamo joj se suše rubovi i isto žuti, dakle manje vode - opet nije dobro....
...onda sam je izbacila na taracu i tamo je provela ljeto i sve do Božića i tu je bila najveselija...
...čim se ukaže proljeće opet leti vanka, u hlad, zaštićena uz zid....
|
Objavio: bigmamma
Datum objave: 07 Siječanj 2010 u 11:22
Ja za Božić od šogorice dobila marantu, za sad je mala, ima 6 listova. Držim je na polici u blagovaoni gdje nema baš previše svjetla, al kolko vidim, odgovara joj mjesto. Žao mi je, Triša što je tvoja otišla, a baš sam si mislila kako bi lijepo bilo kad bi moja narasla kao tvoja.
|
Datum objave: 07 Siječanj 2010 u 14:21
super bigi raste ona dosta brzo. Jedino je kod marante problem što nakon nekog vremena donji listovi počnu odlaziti. Po meni dobro je obnavljati biljku nakon dvije godine. Zakorjenjuje se vrlo brzo u vodi i ponovno dobro napreduje. MPK je baš nešto ne voli jer kaže da joj se čini kao da je živa kad se počnu navečer podizati listovi.
|
Datum objave: 07 Siječanj 2010 u 16:01
E pa ja baš to volim kod nje, tako je neobična, evo neka nova iskustva s ovom predivnom biljkicom. Manči moja nikad nije išla van, ali izgleda da bi mogla - razmislit ću o tome na proljeće - naravno kad kupim novu biljku.
------------- RIJEKA
|
Objavio: ivna
Datum objave: 07 Siječanj 2010 u 21:52
Ja držim svoju maru u kuhinji na šanku i zasad se ponaša dolično školski,navečer ide spavati i skuplja "ručice" ujutro ih širi.Čini mi se zasad zadovoljna a i ja jer mi je prekrasna tako neobična.
|
Datum objave: 08 Siječanj 2010 u 17:01
...ja isto volim to što radi sa listovima, biljka koja moli, mislim da je tako zovu englezi...
...zaključila sam da na zaštičenom mjestu može bit vanka i 6 mj u Dalmaciji, jedini problem je bura....moja je sad ofucana poprilično zbog vjetrovite tarace, a kiša joj sigurno godi, naravno ne jaka, držim je na dnu drvene police koja je štiti od sunca i kiše....
|
Objavio: hoya
Datum objave: 08 Siječanj 2010 u 17:12
Sad ste me prisjetili - to mi je jedna od mojih prvih i dražih biljki u kolekciji. Izgubila sam je jedno ljeto dok smo bili na godišnjem, ali još uvijek čuvam štap od kokosovih vlakana oko kojih sam je učvršćivala.
|
Objavio: macak
Datum objave: 14 Veljača 2010 u 17:14
Ja sam danas od MM-a za valentinovo dobila ovu biljkicu. Odmah sam ju presadila, jer je bila u vrlo maloj zdjelici, a pročitala sam da kad je mlada voli češće presađivanje. Nadam se da će lijepo rasti.
|
Datum objave: 14 Veljača 2010 u 20:27
Obožavam ovu biljku . Samo ju stavi negdje na toplo i bez propuha, na zasjenjeno mjeso, listove joj redovito prskaj. Ako ti navečer pruža listove uvis zadovoljna je, ne zovu ju zalud prayer plant (kao da moli). Moja mara mi pažnju i brigu uzvraća tako da je već izbacila jedan list a relativno je kratko kod mene .
|
Objavio: proljeće
Datum objave: 15 Veljača 2010 u 20:36
Ja sam marantama na žalost nemam sreće. Imala sam ih nekoliko i uvijek se dogodi nestane skoro pa "preko noći". Sada ima samo jedan list koji stoji ali ću ga posjeći i staviti u vodu da se ožili , možda onda budemo obje imale više sreće...
|
Objavio: maslacak7
Datum objave: 18 Veljača 2010 u 21:24
ja sam kao i proljece obozavam ovu biljkicu..al mi bas nece i nece...imala mali pelcer i nestao ...sta mu smeta neznam...
|
Datum objave: 09 Ožujak 2010 u 10:23
Danas sam poslikala dio svog cvijeće, evo i moje ljepotice, dobila sam ju za Valentinovo i od tada ima dva tri nova listića:
http://public.fotki.com/macak/cvijee/dsc06963.html"> http://www.fotki.com - Hosted on Fotki
|
Datum objave: 09 Ožujak 2010 u 22:31
ja neznam šta ću sa svojom?toliko je narasla u visinu da joj se grančice počinju savijati prema dolje i bojim se da ne puknu,a prerasla mi je već onaj štap za potporanj,bez njega nije jednostavno ni mogla rasti..
da joj kupim veći i presadim u veću saksiju?kada se ona smije presađivati?uf puna sam pitanja
|
Datum objave: 09 Ožujak 2010 u 22:37
White, ja sam nedavno na burzi(najveća firma ) u jednom uredu vidjela ogroomnu maru ali koja im raste prema dolje .Nisam mogla vjerovati koliko je ogromna ali te žene su to riješile tako da im stoji na ormaru i skoro "pada" do poda.Izgleda prekrasno.Nikakvog potpornja nisam vidjela.Koliko ja znam ona ne treba veliku saksiju a i korijen joj treba biti pliće posađen.Ako griješim , znalci ispravite me.
|
Datum objave: 10 Ožujak 2010 u 09:37
ma problem je što ja i nemam neko mjesto gdje ju mogu pustiti da slobodno pada,nebi joj uvjeti odgovarali.novi listovi koji joj izlaze mi ostaju mali i zeleni,a ona je s onim ljubičastim žilama iza pa sam mislila zbog toga da bi ju trebala presaditi možda?
|
Datum objave: 10 Ožujak 2010 u 09:48
Pa ja to ne znam... Svjetli listovi joj mogu značiti i to da ima previše svjetla.Iz iskustva primjećujem da što je na tamnijem mjestu i listovi su joj tamniji.Ja je držim na kuhinjskom šanku, dosta tamno, toplo joj je, ne zalijevam ju previše u teglu (mada ona voli vlagu) ali joj svakodnevno prskam lišće dva-tri puta dnevno i raste...Vjerovatno si i pročitala ali ako ti navečer pruža listove u zrak, to bi otprilike trebalo značiti da joj mjesto odgovara.Ali ako nema nikakvih štetočina na njoj , ja bih ipak pričekala proljeće pa ju onda presadila , stavi joj nekakav viši potporanj ako drugačije ne može (npr. bambus, on je dosta tanak i visok) i pričekaj.Napominjem to je moje mišljenje, već se netko drugi javiti ako nisi zadovoljna sa odgovorom
|
Datum objave: 10 Ožujak 2010 u 20:29
Hm, ja svoju sad promatram i nije digla listove u zrak, a ispočetka je to redovito činila. Nije na svijetlom mjestu, nije joj propuh, a toplo joj je, garantiram, jer ako meni nije hladno nije nikom. Počet ću joj i listove prskati, slika je gore, pomagajte, trebam li brinuti?
|
Datum objave: 10 Ožujak 2010 u 22:53
Zašto bi se brinula mačak?!? Pa mara izgleda super , raste , to je bitno a to što ne "moli" , valjda joj se ne da .
|
Datum objave: 10 Ožujak 2010 u 23:37
ivna napisao:
Zašto bi se brinula mačak?!? Pa mara izgleda super , raste , to je bitno a to što ne "moli" , valjda joj se ne da .
|
A čuj gore cure vele ako joj je dobro ona se moli. Možda je kod moje obrnuto, moli jedino kad nešto treba.
|
Datum objave: 11 Ožujak 2010 u 09:30
Moja moli svako veče (još uvijek ), a valjda je pobožna .
|
Objavio: inaja
Datum objave: 12 Ožujak 2010 u 12:46
moja maranta je kupljena u merkatoru prije mozda dva mjeseca ali nikako da se jave novi listovi imala ih je 9 kad sam je kupila i još uvijek ih je samo devet,ona normalno i dalje diže listove navečei nista e nije promijenila kad je duze gledam pomislim da je mozda uvisinu narasla ali nisam bas sigurna ima li neki savijet kako bi izrasli novi listovi.
|
Datum objave: 12 Ožujak 2010 u 13:18
Možda malo strpljenja Inaja ? Mislim da joj još uvijek treba vremena na prilagodbu na nove uvjete i preseljenje u novi okoliš.To ti je bio "problem" i kod mene kad sam ja popunjavala svoju malu kolekciju,odmah bih da se vide cvijetovi, listovi a onda sam skužila da važi ona:strpljen-spašen i onda budeš nagrađena!
|
Objavio: inaja
Datum objave: 12 Ožujak 2010 u 13:27
Objavio: Mira K
Datum objave: 29 Studeni 2010 u 02:47
Ja sam moju u proljeće presadila, podjelila je na dva dijela i drži se, napreduje. Baš je lijepa biljka! Neznam kada će cvasti ali i to čekam...
|
Datum objave: 29 Studeni 2010 u 09:11
Meni je ova biljka prelijepa zbog listova, kad cvate, cvijetići su sitni i nezamjetni.
------------- RIJEKA
|
Datum objave: 29 Studeni 2010 u 12:13
Upravo zbog toga sam na mojoj rezala cvjetove da dodatno ne crpe biljku jer su kod nje dekorativni listovi a ne mali sitni cvjetići.
|
Objavio: kat.rea
Datum objave: 07 Siječanj 2011 u 18:28
U jesen sam i ja kupila marantu i manje više je dobro izgledala i onda sam pročitala da ju treba prskati ( jer to voli) i nakon toga je dobila smeđe fleke po rubu lista
http://s2.pticica.com/foto/0001065390_l_0_535eb2.jpg">
Šta to znači? možda njoj ne paše prskanje?
|
Objavio: Lora
Datum objave: 07 Siječanj 2011 u 19:03
K.R. ako vidiš da im prskanje ne paše, memoj prskati. Visoku razinu vlage koje one vole možeš postiči time da pored nje staviš posudu sa vodom. Tako ja radim. Pokušaj pa ćeš vidjeti.
-------------
Rijeka
Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn
|
Objavio: smrcko
Datum objave: 07 Siječanj 2011 u 19:34
Da ovo što Lora kaže ili staviti posudu sa biljkom u posudu u kojoj je voda. Ali izdići biljku na kamenje, da nije u kontaktu sa vodom
------------- Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
Datum objave: 07 Siječanj 2011 u 20:05
Kajo, na dosta mjesta sam pročitala da se marama to dogodi od prskanja mada se preporučuje, ja sam ju dugo vremena prskala ali kad sam prvi put to pročitala prestala,normalno ju zalijevam kao i ostalo sobno cvijeće i ona i dalje šiba kao luda ...
|
Objavio: smrcko
Datum objave: 07 Siječanj 2011 u 20:41
Evo neki savjeti iz knjige.
Nevolje sa marantom.
1. Ako primjetite mrlje i suhe rubove listova, to je znak da gljivica prijeti zdravlju biljke. Ovo pustošenje može biti uzrokovano nataloženom prašinom na lišću i prskanjem listova vodom. Pojava se može spriječiti ako se prašina s listova čisti ( u pravilu jednom mjesečno) i koristi preparat protiv biljnih parazita.
2. Ako listovi imaju oštećenja po rubovima, znači da je prostor prehladan ili nedovoljno vlage( vjerojatno i propuh smeta). Zanemarivanje marante može prouzročiti brzo propadanje biljke, s toga se mora odmah intervenirati premještanjem biljke na toplo i pravilnim zaljevanjem ( ali ne prekomjerno) mlakom vodom.
3. Međutim ako primjetite da listovi blijede te paučinu sa donje strane listova, radi se o crvenom pauku. ( Ovo vjerojatno nije kod tebe)
-----
Idealana temperatura je oko 20 stepeni.Dosta svjetla ali ne direktnog.
Zaljevanje ljeti svaka 2-3 dana, a zimi svakih 10 dana.
Kad se presađuje treba tresetna zemlja. Presađivanje u kasno proljeće, kad su lisni buseni pregusti.
Prihrana ljeti sa tekućim gnoivom koji im veći postotak dušika.
------------- Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.
|
Objavio: Lora
Datum objave: 07 Siječanj 2011 u 22:17
Točno Šmrčkice za posudu. Za neke biljkice primijenjujem sistem u ukrasnu vazu stavim na dno kamenčiće, zalijevam i pazim da su samo vlažni. Ne smije biti vode. To sam davno negdje proćitala i vidim da je dobro.
-------------
Rijeka
Prijatelji su kao dragulji, samo pravi traju vječn
|
Objavio: cvjećarka12
Datum objave: 21 Ožujak 2011 u 10:45
a ja svoju marantu zvala kalatejom, baš sam neznalica
|
Datum objave: 31 Siječanj 2012 u 11:24
Moja se suši, baš sam tužna. Listovi izgubili boju, frču se prema sredini, baš jadno izgleda. Bila je premještena preko Božića na svjetlije i hladnije mjesto. Presadila sam ju nakon povratka. Ima li pomoći?
|
Objavio: Mira K
Datum objave: 18 Siječanj 2013 u 01:58
Baš je neka zahtjevna, stalno ratujem sa njom
Opet joj tamne rubovi...
------------- Rijeka
|
Objavio: enrikova nona
Datum objave: 04 Ožujak 2014 u 11:40
Danas dobila http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/novosti/67103.aspx" rel="nofollow">
------------- <ako nekom das ribu nahranit ces ga jednom, ako ga naucis loviti ribu nahranit ces ga zauvijek> narodna
|
Objavio: bugicaza5
Datum objave: 04 Ožujak 2014 u 11:54
Imala ju je moja svekrva godinama, izgledalo je da nije zahtjevna, rasla je odlično i prelijepo izgledala.
|
Objavio: nbjelovu
Datum objave: 06 Ožujak 2014 u 17:28
EN, tvoja je prelijepa. Jako lagano se zakorijeni u vodi. Meni raste super, ali malo me muči boja, ne mogu postići onakvu boju kakvu viđam po cvjećarama, a i tvoja, EN, je super boje.
------------- OPG 159365 http://free-st.t-com.hr/hibiskuskodnine/
|
Objavio: strufeta
Datum objave: 09 Ožujak 2014 u 21:01
ovu biljku imam godinama i puno me nervira, nikako da se makne sa mjesta a ni da uvene. draga mi je ali ne volim cvijece koje stagnira, ima li neko ideju kako da je probudim, da se konacno pokrene?
|
Objavio: strufeta
Datum objave: 09 Ožujak 2014 u 21:08
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/sobno_cvijece/maranta/67187.aspx -
eto kako jadno izgleda..
|
Objavio: Karli
Datum objave: 16 Ožujak 2014 u 19:53
Strufeta, ma niti moja nije bolja. Ona onako polako pusta mlade, izgleda mi kao biljka sa puno dobrih živaca koju ništa ne dira niti je nervira. Ona onako mrtva hladna i dalje ide po svom što god napravim. Ne mogu reći da je loša ali nije niti super. Meni se kao biljka jako sviđa, jedino joj je mana to što sporo raste. Ili možda moja nije na dobrom mjestu, neznam. Možda malo više svjetla. Moja je prije par godina bila skroz uginula (bila je kod moje mame), ali je uz dosta volje i puno svjetla se oporavila. Da ja barem imam ja tako dobre živce.
------------- "Tuga gleda unatrag, briga gleda oko sebe, a vjera gleda gore"
|
|