Samoniklo jestivo bilje
Web: Cvijet.info
Kategorija: Ostale biljne vrste - Forum o biljkama
Ime foruma: Začinsko i ljekovito bilje
Opis foruma: Ljekovi i začini u mome vrtu.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=2079
Datum ispisa: 15 Studeni 2024 u 11:39 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Samoniklo jestivo bilje
Objavio: Božikovine
Tema: Samoniklo jestivo bilje
Datum objave: 29 Kolovoz 2008 u 01:11
Zanima me nešto više o toj biljci. Navodno su neki djelovi ljekoviti a oni ostali baš i nisu.
|
Odgovori:
Objavio: Branka
Datum objave: 29 Kolovoz 2008 u 06:51
žao mi je evo sad sam gledala u knjizi o ljekovitom bilju i nemam je nigdje . postoji li možda nekakav drugi naziv
|
Objavio: manči
Datum objave: 29 Kolovoz 2008 u 07:47
Tetivika raste kao penjačica u primorskoj šumi. Na proljeće beremo mlade izdanke koji su jestivi , spremaju se kao šparoge (zajedno sa njima). Imaju okus sličan šparogi ( samonikloj ) , nagorke su i vrlo cjenjene kao zdravo proljetno divlje povrće. Smatra se da su dobre za "proljetno čišćenje tijela od zimske teške hrane" , povoljno znači djeluje na jetru i druge probavne organe - gorke tvari potpomažu izlučivanje probavnih hormona....
Crvene bobice su otrovne, ali zato divan ukras makije na jesen.
Te bobe narod zove zmijsko grožđe ( opet ), što god im se ne sviđa - dodaju naziv "zmijsko"......ha-ha....
Imam je dosta u vrtu na otoku.
|
Objavio: Božikovine
Datum objave: 29 Kolovoz 2008 u 08:43
Kada smo bili na go pronašao sam nešto slično (isto?) i jedan ribolovac je to nazvao kačino (kača = zmija) grožđe, samo što je to bilo na hrvatskomađarskoj granici, daleko od mora i to me je začudilo!? Ni knjige nisu što su nekad bile.
-------------
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 29 Kolovoz 2008 u 11:05
manči napisao:
Tetivika raste kao penjačica u primorskoj šumi. Na proljeće beremo mlade izdanke koji su jestivi , spremaju se kao šparoge (zajedno sa njima). Imaju okus sličan šparogi ( samonikloj ) , nagorke su i vrlo cjenjene kao zdravo proljetno divlje povrće. Smatra se da su dobre za "proljetno čišćenje tijela od zimske teške hrane" , povoljno znači djeluje na jetru i druge probavne organe - gorke tvari potpomažu izlučivanje probavnih hormona....
Crvene bobice su otrovne, ali zato divan ukras makije na jesen.
Te bobe narod zove zmijsko grožđe ( opet ), što god im se ne sviđa - dodaju naziv "zmijsko"......ha-ha....
Imam je dosta u vrtu na otoku. |
Manči, da li misliš na one izdanke što ih ovdje zovu "kuke" pa u proljeće idemo u "kuke i šparoge"?
Nekako mi se sada čini da to nije ista biljka, te kuke i tetivika.
Ali provjerit ću na licu mjesta, t.j. tamo gdje berem kuke.
|
Objavio: manči
Datum objave: 29 Kolovoz 2008 u 11:56
Fermina, nisam još otkrila točno što je ono što narod naziva kuka, iako sam cijelo proljeće buljila u te izdanke......ima više penjačica-povijuša iz primorske šume čiji se izdanci jedu....recimo - bljušt - Tamus communis, narodno ime - kuka, kukovina, crna loza......mekani listovi, crvene bobe .....u knjizi kažu da uzimanje većih količina mladih izboja može izazvati probavne smetnje......to me buni, jer ako su kuke - bljušt, još nisam čula da su nekome naškodile ????
|
Objavio: manči
Datum objave: 29 Kolovoz 2008 u 12:16
Lj. Grlić - Samoniklo jestivo bilje -
...."šparoga,tetivika,veprina, bljušt.........imaju neka zajednička svojstva. Sve su to trajne biljke sa jestivim mladim izdancima i mladim stabljikama, koje se mogu prirediti na sličan način, a većinom se jedu u našim primorskim krajevima......Zanimljivo je da te biljke imaju kao plodove bobe lijepih boja, ali one nisu jestive."
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 29 Kolovoz 2008 u 23:18
E sad više ništa ne znam.Šparoga i veprina znam točno što su, berem ih i jedem.
Tetivika u nas zovu nešto što je jako bodljikavo, raste po međama, oko
maslina koje nisu dobro obrađene i trebaš imati dobre rukavice da ih
očistiš.
Njihovi izdanci se ne jedu, koliko ja znam.
Ove, čije vrhove mi zovemo kuke,nemaju bodlje, dapače biljka je jako
mekana, povijuša, lijepe sjajno zelene boje.Je li to možda bljušt?
Morat ću s aparatom u prirodu, ali nezahvalno je godišnje doba za snimanje ovih biljaka.Ma probat ću, svejedno.
|
Objavio: Božikovine
Datum objave: 30 Kolovoz 2008 u 07:19
Sve mi se čini da "ono" što sam vidio na Jegenišu je bljušt. Prvom prilikom sam tamo i nosim fotić sa sobom.
-------------
|
Objavio: Božikovine
Datum objave: 30 Kolovoz 2008 u 12:09
U "maciću" šparoga nalazi se i dvije mladice biljke koja nije šaproga.
Označene su strelicama.
Netko tko kupuje šaproge na tržmici, teško će zamijetiti da tu ima i nečeg drugog. Pri čišćenju šparoga također može promaknuti, jer je mladica bljušta dosta slična mladici šparaoge.
Tek se povećalom jasno može vidjeti da se tu radi o nečem drugom (bljuštu) a ne o šparogi.
-------------
|
Objavio: iris
Datum objave: 30 Kolovoz 2008 u 12:45
opet skrećete sa teme
-------------
|
Objavio: manči
Datum objave: 30 Kolovoz 2008 u 12:47
Tako je, to je bljušt na slici sa tržnice!
.....kod nas ga beru i veselo papaju i nikome nije zlo....ja jedem u malim količinama jer ne volim gorak okus , ali začinjeno sa uljem maslinovim i aceto balsamico , ubije se donekle gorčina.....sve za zdravlje...
Fermina, tetivika je upravo to bodljikavo, kožasto što se penje oko maslina....mladice su malo crvenkaste i jače strukture....jede se kako u kojem kraju....isto tako veprinu kod nas malo tko jede...
ALI, postoji i crna tetivika, a tu ne poznam....
|
Objavio: iris
Datum objave: 30 Kolovoz 2008 u 12:48
preimenovat ću temu
-------------
|
Objavio: manči
Datum objave: 30 Kolovoz 2008 u 12:51
Evo, neka otkrijemo što je što pa ćemo razdvojiti u dvije teme....ili može tema imati naslov...Jestivi izdanci...
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 30 Kolovoz 2008 u 16:30
Jestivi izdanci nije prava tema za ljeto.
Što se tetivike tiče, daleko joj kuća.Kad čistim masline poludim radi nje.
Na slici od Božikovine je ono što mi zovemo "kuke".
Evo, evo Iris.Gotovo je.Skrenuli smo s teme jer se o tetiviki nema baš nešto lijepo napisati.
|
Objavio: Božikovine
Datum objave: 30 Kolovoz 2008 u 17:16
Iris, radi se o jako sličnim biljkama i ako ne ukažemo na njihove specifičnosti mogla bi preimenovati temu u "Kobno bilje".
-------------
|
Objavio: manči
Datum objave: 31 Kolovoz 2008 u 00:24
Pa sad smo razjasnili stvar....bljušt su ipak kuke....a tetivika se rjeđe konzumira, kao i veprina.....
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 31 Kolovoz 2008 u 21:31
Tako je.
|
Objavio: manči
Datum objave: 28 Ožujak 2009 u 14:14
.....počele su kuke i šparoge...stidljivo, sad poslije najavljene kiše bi mogle buknuti.....
....prvi ulov...
....lijevo su kuke, desno šparoge...
|
Objavio: manči
Datum objave: 28 Ožujak 2009 u 14:16
Objavio: manči
Datum objave: 28 Ožujak 2009 u 14:17
Objavio: hoya
Datum objave: 28 Ožujak 2009 u 14:27
A ja sve mislim da ne idem u Dalmaciju oko Uskrsa jer neće biti šparoga nego da odgodim za 1. svibanj.
Znači počelo je!
------------- Prijateljstvo nije velika stvar,nego milion malih stvari. E. HABERT
|
Objavio: andrea01
Datum objave: 28 Ožujak 2009 u 16:01
A ja se baš spremam u berbu srijemuša ili divljeg luka. Već sam ga vidjela da je lijepo niknuo!
|
Objavio: manči
Datum objave: 28 Ožujak 2009 u 20:05
.....andrea, stavi nam slike, da naučimo nešto novo....nemam pojma koji je to luk...
...mi beremo divlji poriluk!!
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 28 Ožujak 2009 u 21:30
... ja ga brala pred 3 tjadna eno ga toča se u šljivovici :))) imam negdje slike pa naljepim... :))
... ima list sličan đurđici ( mislim) al ne možeš ga fulati, jako miriši po češnjaku, mljac!! :)))))
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 28 Ožujak 2009 u 21:34
a presadila ga i u teglu da znam kad mu je vrijeme u šumi....
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 28 Ožujak 2009 u 21:35
...ali to je bilo još na početku sezone branja...
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 28 Ožujak 2009 u 22:24
Ima kod nas to ali mi se para malo drugačiji list.Uži a duži.
Lukovica mu stvarno daje na češnjak mirisom ali je glavica puno manja.
Ne usuđujem ga se brati jer nisam 100% sigurna da je to to. Griva, kad bude cvjetao, stavi i cvijet da usporedimo.
Kad se crijemuš zapravo bere? I što se od njega koristi?
Ako bih htijela napraviti tinkturu, što ću staviti u rakiju?
|
Objavio: Božikovine
Datum objave: 28 Ožujak 2009 u 23:18
Medvjeđi luk - lat. Allium ursinum L.
Porodica : Liliaceae - ljiljani
Narodni nazivi : crijemuš, sremuš, divlji luk, šumski luk
Više podataka imate na prvoj stranici cvijet.info.
Jedina opasnost koja prijeti kod berbe ovog luka je da njegovu lukovicu zamjenite sa lukovicom đurđice. Lišće i lukovicu dobro pomirišit i ako ne "miriši" na češnjak manite je se.
-------------
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 29 Ožujak 2009 u 00:13
Sa đurđicom ga nikako ne mogu zamijeniti jer kod nas uopće nema đurđica.
Ali brine me uski list koji nije takav kao na slici cvijet.info.
Miris je češnjaka a i cvijet je baš takav kao na tvojoj slici.
Valjda je na moru, u siromašnoj zemlji malo manje bujan.
|
Objavio: Božikovine
Datum objave: 29 Ožujak 2009 u 00:18
FD, iskustva sa morskim divljim lukom nemama pa ti nemogu pomoći. Pokušaj konzultirati lokalne sakupljače bilja.
-------------
|
Objavio: manči
Datum objave: 29 Ožujak 2009 u 12:03
...sad će i kod nas procvjetati takav sličan luk, cvijet vrlo sličan , ali list nije, kako kaže Fermina puno uži...... imam ga i u vrtu u gradu, prebacila lukovice iz prirode.....
....đurđice dobro poznamo, a i nema ih osim u vrtovima kao ukrasna biljka....
..za medvjeđi luk znam sa terenske nastave, ali nisam znala da se konzumira....
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 29 Ožujak 2009 u 20:49
.. ja osobno mislim da baš svaka biljka ima blage varijacije zavisno od sastava tla na kojem raste, vlage , dostupnosti svijetla, kemije okolnog bilja ali samog sjemena koje se selektiralo na tom prostoru.... ja radim tinkturu od lista ( žao mi čupati lukovice) ali stavim puuuuno veći omjer listova ( al tako raim sve tinture) u većini slučajeva 50:50 ali nekad više.
...e fermina... meni se one lukovice koje ti izvadila za poslati već osušile.... strašna sam sa poštom, al onda kad odem vučem po 2 ogromne vreće svaki put na šalter... :( tako da i drugima koji čekaju... eve, ovaj tjedan!! :))))))))
...lijep je članak na naslovnici, nisa ni znala za njega...istina je što kaže, vrlo zapostavljena biljka ali možda zao što i nije tako jako česta po cijeloj držai ( zbog tla i vlage koje traži) a i relativno brzo prođe...
..morski divlji luk... ja ga ne berem... ali zar on nema kružni list kao vlasac odprilike...?... ne znam odakle mi to...
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 29 Ožujak 2009 u 21:15
Pa ima jedan sa ružičastim cvijetom za kojega kažu da je ljekovit.
Ali ništa ja to nevjerujem dok mi netko stručan ne potvrdi.
Lokalni sakupljači? Nema ih.Zapravo ima onih koji ne raspoznaju ni
maslačak i beru krivu preslicu pa ipak se upuštaju u skupljanje
ljekovitog bilja.Pa često puta ja moram pojašnjavati stvari...
griva, koji je to morski medvjeđi luk?
|
Objavio: manči
Datum objave: 29 Ožujak 2009 u 22:26
....od poznate žene na placi kupujem paziju ( mješanciju proljetnih biljaka ), u njoj bude i jedna vrsta luka koju ona zove divlji poriluk....stvarno mu listovi sliče na poriluk, a lukovica je okrugla i spljoštena , okružena sa puno malih lukovičica.....okus odličan kad se skuha, a sirov baš nema neki intezivan miris......ne znam ga prepoznati u prirodi tj. nisam sigurna da je to baš to....
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 30 Ožujak 2009 u 08:44
Vidila sam i toga sa širokim listom.Nisam kopala lukovicu jer sam zaključila da to nije medvjeđi luk a ja baš njega tražim.
Manči, kad naiđeš u prirodi na jednog i/ili drugog slikaj, i ja ću isto pa da usporedimo.
Zašto tu ženu ne bi upitala za medvjeđi luk.Doduše, on nije sastojak mišancije ali možda ona ipak nešto zna.
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 30 Ožujak 2009 u 08:57
Fermina-Daza napisao:
Pa ima jedan sa ružičastim cvijetom za kojega kažu da je ljekovit.
Ali ništa ja to nevjerujem dok mi netko stručan ne potvrdi.
Lokalni sakupljači? Nema ih.Zapravo ima onih koji ne raspoznaju ni
maslačak i beru krivu preslicu pa ipak se upuštaju u skupljanje
ljekovitog bilja.Pa često puta ja moram pojašnjavati stvari...
griva, koji je to morski medvjeđi luk?
|
....morski divlji luk.... hmmm... jednoć davno mi je bila u rukama
fotokopija knige pod nazivom jestivo samoniklo bilje ili nešto slično
na tu temu ...neka knjiga koja se već tad nije mogla bar 10-20 god
nigdje nabaviti......... ali nije grlićeva enciklpedija samoniklg
bilja...ali bilo je to bar pred 10-tak god.... ai znam da je tamo bilo
obrađeno 5-6 vrsta divljeg luka a čini mi se i morski se spominjao....
al da znam nešto više o tome... ne znam... :)
... znam da su fotokopije bile crno bijele ali čini mi se da je kod toga luka bila fotka za cvijetom u kuglicu....hmmm...vidjeh to pred 10-tak god....
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 30 Ožujak 2009 u 09:00
p.s. sad vidjela da sam krivo pročitala pitanje.... al da ti štogod pametnog imam za odgovoriti i nemam baš....... znam da srijemuš koji beru moji poznanici u gorskom kortu ima puno šire listove i veći je ..raste dosta kasnije nego ovaj koji ja berem, al opet mislim da je to do zemlje, oni beru na području gdje je nekad bila neka oranica.... ....ovaj koji je na mojim fotkama je slikan u prvo vrijeme kad je tek počela sezona .... pa je kao što se vidi vrlo mlad, svijetao nježan....
|
Objavio: Božikovine
Datum objave: 30 Ožujak 2009 u 12:33
Fermina-Daza napisao:
Pa ima jedan sa ružičastim cvijetom za kojega kažu da je ljekovit.
Ali ništa ja to nevjerujem dok mi netko stručan ne potvrdi.
Lokalni sakupljači? Nema ih.Zapravo ima onih koji ne raspoznaju ni
maslačak i beru krivu preslicu pa ipak se upuštaju u skupljanje
ljekovitog bilja.Pa često puta ja moram pojašnjavati stvari...
|
FD, u pravu si, uz more ima još nekih vrsta divljih lukova.
Trenutno sam u firmi pa ću ti detaljnije odgovoriti naveće ili sutra - kad konzultiram bukvare. Do konkretniog odgovora budi strpljiva i ne riskiraj.
-------------
|
Objavio: OTOK
Datum objave: 30 Ožujak 2009 u 12:47
hoya napisao:
A ja sve mislim da ne idem u Dalmaciju oko Uskrsa jer neće biti šparoga nego da odgodim za 1. svibanj.
Znači počelo je! |
Kod nas se šparoge već naveliko beru (ako uspiješ potrefiti da ne pada kiša, luduje jugo i slično), istina treba malo napregbuti oči da bi ih se vidjelo na ovoj sličici
|
Objavio: andrea01
Datum objave: 01 Travanj 2009 u 23:21
Ovdje ima lijep tekst o divljem luku! Kod mene ga teško zamijeniti sa đurđicom zbog agresivnijeg mirisa (već dovoljno ga protrljati u rukama)
http://www.cvijet.info/savjeti/kategorije/11/savjet/159.aspx - http://www.cvijet.info/savjeti/kategorije/11/savjet/159.aspx
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 03 Travanj 2009 u 20:43
..ili se sagnuti i pomirisati.... mirišeee :))))))))))))))) ja volim češnjak.... ajde andrea01 kad budeš brala ako ti bude zgodno poslikaj ga.... ima ih više varijateta medvjeđeg luka a i zavisi od sjemena/genotipa koje raste na tom području i zemlje..baš me zanima kakv je kod vas... :)
|
Objavio: andrea01
Datum objave: 05 Travanj 2009 u 20:37
Griva, evo slikica! Prva slika šuma pokrita sremušom.
Kao što se vidi listovi su bucmasti, sad već poveliki, jako slični listu đurđice.
A evo ih što će uskoro i procvjetati!!!
P.S. Pogodi koju sam salatu imala večeras!!!
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 05 Travanj 2009 u 20:43
gledam i rastu mi zazubice :))))))))))))))))))))))))))))))).... morati ću ja uhvatiti vremena i otići na moje mjesto zločina vidjeti kakva je sada situacije, ono su bili prvi proljeti primjerci a sada je vjerujem sasvim drugačije..... al vremena ni od kuda...na kompu imam masu toga za završiti pa ću se srasti sa stolicom... :(
|
Objavio: Vilavita
Datum objave: 20 Travanj 2009 u 22:03
Objavio: griva1978
Datum objave: 20 Travanj 2009 u 22:20
... bome je krasan :)))))))))))))))) i on i okolno bilej,.)
|
Objavio: OTOK
Datum objave: 21 Travanj 2009 u 13:31
Boražina - borač - borago officinalis
Za hranu se koriste cvjetovi i listovi. Svježi cvjet može se koristiti kao jestivi ukras na sladoledima i kolačima, a može ga se i sušiti i kristalizirati.
Mlade list se dodaje u salate, sitno narezan, a može se dodati i u jogurt, svježi sir, ukiseljeno povrće, sendviče. Okusom sličan krastavcu.
Može se i kuhati poput špinata ili sa njim.
Boražina je i ljekovita biljka, ali o tome ne znam baš puno, pa neka netko drugi nadopuni
|
Objavio: Triša
Datum objave: 21 Travanj 2009 u 14:49
Ta biljka čiji listovi sliče đurđicama je izvrsna, Jagoda mi je objasnila da se kod nas zove srijemuš ili crijemuš, donijela mi pun najlon, skuhala sam prvi dan samo repiće ko šparoge s jajima, a drugi dan s krumpirom, kao blitvu, meni je bolje nego blitva, izvrsn i ukusna biljka. Gore u Skradniku zovu je nekako drugačije, a kad su još krave hodale po zemlji, morali su jako paziti da se ne najedu toga, jer je poslije mlijeko smrdilo na luk.
------------- RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
|
Objavio: manči
Datum objave: 01 Svibanj 2009 u 09:35
...ovo je divlji poriluk, nadam se, još nisam sigurna pa ne berem....ima glavnu lukovicu malo okruglo-plosnatu sa puno malih lukovičica....vrlo ukusan u paziji - mješanciji bilja...
|
Objavio: manči
Datum objave: 01 Svibanj 2009 u 09:36
Objavio: arim
Datum objave: 20 Lipanj 2009 u 08:28
Kad sam bila mala sjećam se da mi je baka kuhaka u proljeće štir i lobodu bilo je ukusno nešto kao špinat.
|
Objavio: oceana
Datum objave: 07 Lipanj 2010 u 11:28
Podizem temu (ni trazilica je nije uspjela naci!)
Na internetu postoji veliki broj video snimaka (Sergei Boutenko, Green Deane, etc) o samoniklom jestivom bilju diljem svijeta, ali nema ih bas o bilju s ovih podrucja. Isto tako postoji mnostvo knjiga i enciklopedija, ali rijetko se usudimo uzeti njihove crteze ili fotografije kao reference tako da je osobno iskustvo i fotografije forumasa izuzetno dragocjeno.
Ako naidjete na nesto u prirodi i uspijete fotografirati, molim vas stavite to ovdje i opisite kako ste tu biljku koristili (osobno preferiram sirovo, ali mnogi vole kuhano pa javljajte sve).
------------- Položaj:puno sunčevog http://www.flickr.com/photos/50739724@N02/ - svjetla tijekom cijele godine.
http://www.wanderingsoflight.net/blog - http://www.wanderingsoflight.net/blog
|
Objavio: oceana
Datum objave: 07 Lipanj 2010 u 12:53
Evo, s teme o identifikaciji bilja. Postavila sam ovo na temu:
oceana napisao:
...Pozdrav svima... Long time no see s nekim starim forumasima :). Mozete mi pomoci identificirati ovog malisana sto se ugostio u loncanici jedne palme na balkonu? Hvala!
|
A Frida je odgovorila:
frida napisao:
evo, mislim da je to to...TUŠAC.. preuzeto s neta...
LJEKOVITI PLODOVI PRIRODE |
http://novine.novilist.hr/default.asp?WCI=Rubrike&WCU=285B2858286328612863285A28582858285F286328A2289628632863285A2861285F2858285B285D28632863286328582863T - Tušt liječi želudac
|
U našim južnim krajevima tušt je ljeti omiljen u
salatama. To je samonikla biljka blagog kiselkasto-slanog okusa,
aromatičan je, a koristi se na razne načine, od pripreme svježih
sirovih salata do kiseljenja u octu. U Njemačkoj i Engleskoj tušt se
tradicionalno koristi ukiseljen za zimnicu, kao pikantan začin dodaje
se raznim jelima, i to uvijek svjež, jer sušenjem gubi svoju vrijednost
Piše Ivan LESINGER, mailto:lesinw@yahoo.com - lesinw@yahoo.com
|
|
javascript:openWindow%28aspx/showimage.aspx?id=297035,400,432,%29;"> Tušt
(Portulaca oleracea L. - sativa) pripada obitelji tušnjeva (Familiae
Portulacaeae). Ova je biljka prirodni antihelmetik, antipiretik,
antiskorbut, depurativ, dermetik, diuretik, laksativ, regulator,
roborans, tonikum i vermifug. Druga imena za tušt su tušanj, tušac,
tušnjak i portulak, a strani su mu nazivi: ... |
|
Kušala sam ga i jako je finog, osvježavajuće kiselkastog okusa.
------------- Položaj:puno sunčevog http://www.flickr.com/photos/50739724@N02/ - svjetla tijekom cijele godine.
http://www.wanderingsoflight.net/blog - http://www.wanderingsoflight.net/blog
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 08 Lipanj 2010 u 00:18
Da, to je tušt, 100%. Često ga jedem u rano proljeće.
|
Objavio: neretva
Datum objave: 09 Lipanj 2010 u 22:49
ja ga obožavam..ako ti je ovaj nepolijevan uberi ga i pojedi samog ili s drugim povrćem u salati.... evo moje salate s tušcem, od neki dan...uff sad ga cijelo ljeto uživamo; inače pun je vitamina E i omega 3..ja ga obožavam:
------------- puno ljubavi za ljekovitim biljem , melemima i svakom vrstom prirodnog liječenja...volim stvor prirodu...
|
Objavio: neretva
Datum objave: 09 Lipanj 2010 u 22:52
a evo me ovdje vidi koliko velikog tušca čistim za našu salatu:
------------- puno ljubavi za ljekovitim biljem , melemima i svakom vrstom prirodnog liječenja...volim stvor prirodu...
|
Objavio: bora
Datum objave: 18 Prosinac 2010 u 21:27
Pitanje za iskusnije forumase, naime da li sremus moze da se cuva tokom godine u zamrzavacu. Inace moja omiljena samonikla biljka, ja je berem na Fruskoj Gori gde u sumi rastu citave livade. Unapred hvala za odgovor.
|
Objavio: manči
Datum objave: 11 Siječanj 2011 u 11:07
.....bora, ja sam sa mora, ne znam nista o srijemuzu....
....kako je jesen bila klim. povoljna brala sam kostric i mjesala sa blitvom...vrlo ukusno....
....momentalno ga nema tj. vrlo malo....
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 11 Siječanj 2011 u 22:35
Manči, iznenadila bi se da i kod nas ima jedna vrsta srijemuša (divljeg česna ) ali su mu listivi puno uži a cvijet identičan ali nešto manji.Logično za naše područje (Južni Jadran ).Baš fino miriše na česan.
Bora, nema nikakvog razloga da sa srijemušom ne postupiš isto kao sa svakim drugim zelenim povrćem tj. da ga zamrzneš, zašto ne? Ne košta te probati.Zamrzni manju količinu na nekoliko dana pa je izvadi i pripremi na uobičajeni način. Vidit ćeš da li ti odgovara.
------------- Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
Objavio: manči
Datum objave: 12 Siječanj 2011 u 08:38
.....Fermina poslikaj taj nas srijemus kad stignes...
...nalazim vise lukovica ali se ne usudjujem konzumirati...
...upravo mi je poceo ( prerano ) udarati tankolisni sa bijelim cvijetom koji mirise bas na luk, ne cesan.....slikat cu ga kad procvjeta....
|
Objavio: Fermina-Daza
Datum objave: 12 Siječanj 2011 u 23:10
Mislim da govorimo o istome, uski list bijeli cvijet, mala lukovica. Ali još ga ne nalazim, kad bude slikat ću ga.
------------- Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 21 Siječanj 2011 u 15:21
mislim da sam ja negdje stavila slike toga srijemuša ako msilimo na isti... list širok na najširem dijelu cca 1-1,5 prsta :) i u svemu je isti onom koji je više na kontinentu ali je puno manji i list je uži na način da nema tako "obao trbuh"-recimo širina na najširem dijelu ..... hm....čak je imani teško shvatiit šta sam napisala... :)))))))))))))))))))))))))))))
------------- http://studio-martina-natura.hr/
|
Objavio: manči
Datum objave: 21 Siječanj 2011 u 16:34
....nisam nasla sirokolisnog....izrazito uski list...nista prije slike....mah-mah...
|
Objavio: griva1978
Datum objave: 29 Siječanj 2011 u 23:08
:))) ajde ti to poslikaj ;))) znaš da mi kaskamo za tvojim tropima po 2 mj bar pa da bar u slikama uživamo ako ne u okusu :)))
------------- http://studio-martina-natura.hr/
|
Objavio: bora
Datum objave: 15 Veljača 2011 u 18:07
Fermina-Daza napisao:
Manči, iznenadila bi se da i kod nas ima jedna vrsta srijemuša (divljeg česna ) ali su mu listivi puno uži a cvijet identičan ali nešto manji.Logično za naše područje (Južni Jadran ).Baš fino miriše na česan.
Bora, nema nikakvog razloga da sa srijemušom ne postupiš isto kao sa svakim drugim zelenim povrćem tj. da ga zamrzneš, zašto ne? Ne košta te probati.Zamrzni manju količinu na nekoliko dana pa je izvadi i pripremi na uobičajeni način. Vidit ćeš da li ti odgovara.
|
Hvala na odgovoru, pokusacu da ga prvo blansiram pa onda u friz.
Inace, jos koji dan pa ce da se pojave prvi mladi izdanci, a video sam prosli vikend, kopriva polako krece. U sumi je bilo i dosta veprine ali jos nisu poceli mladi izdanci.
Pozdrav.
|
Objavio: oceana
Datum objave: 06 Travanj 2011 u 18:20
It's time! :)
http://www.flickr.com/photos/antonia_oceana/5595681754/"> http://www.flickr.com/photos/antonia_oceana/5595681754/ - Happiness by http://www.flickr.com/people/antonia_oceana/ - Antonia Oceana , on Flickr
------------- Položaj:puno sunčevog http://www.flickr.com/photos/50739724@N02/ - svjetla tijekom cijele godine.
http://www.wanderingsoflight.net/blog - http://www.wanderingsoflight.net/blog
|
Objavio: manči
Datum objave: 06 Travanj 2011 u 20:06
....kod mene sve cvjeta takvom brzinom da imam osjecaj da nista necu stici ubrat....ovih dana beremo sparoge i kuke...maslacak cvjeta, kopriva je pobjegla u cvijet, majcina dusica cvjeta, buhac samo sto nije....ove godine neko brzopotezno proljece...
|
Objavio: oceana
Datum objave: 20 Travanj 2011 u 14:47
Vjerujem da su mnogi od vas upoznati s obitelji Boutenko. Sergejeve snimke su mi uvijek bile zanimljive, a sad je napravio i iPhone aplikaciju o samoniklom jestivom bilju: http://greensmoothiesblog.com/wild-edibles/ :)
------------- Položaj:puno sunčevog http://www.flickr.com/photos/50739724@N02/ - svjetla tijekom cijele godine.
http://www.wanderingsoflight.net/blog - http://www.wanderingsoflight.net/blog
|
Objavio: manči
Datum objave: 01 Svibanj 2011 u 10:57
....konacno je procvjetao divlji luk o kojem smo pricali....dakle, miise na luk , bijeli rastresiti cvat, juzna Dalm.....da li netko zna nesto o njemu??
...losa slika mobitelom...
|
Objavio: manči
Datum objave: 01 Svibanj 2011 u 10:58
....druga vrsta luka - mozda cak cesna...nisam pomirisala....ima njezno rozikaste cvatove, zbijenije i cvrscu stabljiku....???
|
Objavio: Mari,5510
Datum objave: 02 Svibanj 2011 u 18:03
medvjeđi luk ( srijemuš ) u prirodi (kod mene u gradu uz potok
-------------
|
|