Obzirom da sam novi član pozdravio bih sve prisutne, a posebno one koji su spremi pomoci onima poput mene, koji su blagi entuzijasti i pocetnici u pravom smislu te rijeci.
Naime, dolaskom nase kceri na svijet u kucu smo sa dolascima prijatelja i rodbine dobili na poklon nekoliko biljcica koje su nasle svoje mjesto u nasem stanu koji zahvaljujuci njima sada izgleda zaista zivopisnije i ugodnije. Naravno nikada nisam imao nekog iskustva sa cvijecem, kao muskarac valjda za to nisam imao potrebu, ali sa novo probudjenim ocinskim insinktima  valjda se i to promijenilo 
Kao sto sam vec rekao trenutno u kuci imamo: Dracenu, Gardeniju, Zimsku tresnju, Drvo zivota, Kucnu palmu (chamaedora elegans), Lucky Bamboo
Nedavno smo se odlucili da presadimo Gardeniju i Drvo Zivota u vecu posudu i tada su se desili problemi.
Kod Drva zivota donji listovi su poceli da zute i da se suse (ne znam da li je moglo utjecati na to cinjenica da je par dana znalo biti blizu otvorenih vrata - zbog promaje), ali u gornjem dijelu jos uvijek "baca" nove listove 
dok su na nekim vrhovi samo suhnuli tj. sasusen vrh sa malo zutila dok je ostatak lista ok 
Sa gardenijom je slicna situacija, jedan veci dio biljke (listova) je ok dok se na nekim pojavljuju zute "fleke" sa tamnim mrljama (cvjet je bio ljetos sada ga nema pretpostavljam zbog zime). 
Mislio sam da nije do vlaznosti jer se grijemo na radijatore pa da zbog isusenosti zraka ne dolazi do ove pojave (niti jednu biljku koju imam ne prskam listove tj. ne ovlazujem ih).
Ako mi netko moze dati par savjeta tj. da li je ovo normalna reakcija nakon presadjivanja u vecu posudu ili izgleda da sam nesto pogrijesio kod odrzavanja (zalijevanje, vlaznost i sl.)
Jos nesto, citao sam i na netu da drvo zivota pripada porodici (Yucca) a negdje da spada u Dracene, pa ako netko moze da mi pojasni koja je ova moja kako bi za nju trazio na netu vise informacija.
P.S. Nadam se da sam pogodio mjesto sa temom, ako ne molim da moderatori premjeste ovu temu na odgovarajuce mjesto
Unaprijed hvala
|