http://www.cvijet.info//slike_cvijeca/povrce_i_vrt/korabica/36696.aspx">
Drugi nazivi: keleraba, koloraba, korabica,koleraba
OPIS Korabica spada u skupinu kupusnjača.Ova
jednogodišnja koleraba iz obitelji Brassica uzgajamo prvenstveno zbog
podebljanog ukusnog bijelog stabla, koji se razvija samo iznad tla. Naraste
do 30 cm u visinu i toliko u širinu. Koža je zelenkasta ili ljubičasta.
Kolerabe su vrlo hranjive, ugodnog mirisa i okusa, te se jedu sirove ili
kuhane.
UZGOJ Korabica voli humusno i bogatlo tlo,koje je rahlo i dobro zadržava vlagu.Sijeme klija 8-12 dana.Vrijeme sjetve u zatvorenom prostoru za presadnice je krajem veljace do ožujka,a na otvoreno od travnja do srpnja. Uzgaja se na sunčanim i polusjenovitim mjestima koja se nesmiju isusiti.Presadnice pikiramo na 4x4 ,a presadjujemo kad dosegnu visinu od 10cm, na razmak od 20 x 30 cm.
Dobri susjedi: grah,grašak, poriluk, cikla, salata, špinat,rajčica,celer,rotkvica,krumpir,crni korijen
VRSTE
Korabica bijela bečka - rana sorta (38-40 dana). Ukusni bijelo-zeleni gomolj jest plosnato okrugao do okrugao. Mlade listove korabice možemo koristiti kuhane kao špinat. Bere se vrlo mlada. Pucanje se može spriječiti redovitim zalijevanjem! Korabica bečka plava-rana sorta dozrijeva u 38-40 dana nakon presađivanja. Ukusni gomolj jest plosnato okrugao do okrugao i plavo-ljubičast.
SAVIJETI:
- Korabicu malcirarti,kako se tlo nebi isusilo.
- Listovi od mlade korabe,mozete iskoristi i staviti ju juhu,varivo...
- moze se presaditi po cijlom vrtu da popuni praznine
- umjereno ju zaljevati,zbog previse vode bilja odrveni,a zbog premalo vode puca,te u rupama se mogu pojaviti usi te zagniti.
|