Carex ornithopoda Variegata
Web: Cvijet.info
Kategorija: Cvijeće - Forum o cvijeću
Ime foruma: Ukrasne trave i travnjaci
Opis foruma: Sve o ukrasnim travama i travnjacuma i njihovom uzgoju.
URL: http://www.cvijet.info/forum/forum_posts.asp?TID=811
Datum ispisa: 20 Lipanj 2025 u 10:41 Verzija softvera: Web Wiz Forums 10.15 - http://www.webwizforums.com
Tema: Carex ornithopoda Variegata
Objavio: administrator
Tema: Carex ornithopoda Variegata
Datum objave: 05 Siječanj 2008 u 10:37
Predivna ukrasna trava koja naraste visine 20-30 cm. Listovi su joj duhi i elegantno povijeni i šareni. bijeli u sredini sa sa strana zeleni.
Voli umjereno vlažna tla pa cak i vlazna ali da su vrlo propusna.
Idealna je biljka zakamenjare, ukrasne posude, malene vrtove za dekoraciju, simpaticno izgleda između malih grmova i biljki. sadi se ili pojedinacno ili u manjim grupa i tada se sadi na gustocu od 10-tak komada na 1m2. A ukoliko ju razmnozavate ili sadite u posude neka bude najmanje promjera 9 cm. a kasnije i veca.
|
Odgovori:
Objavio: shasha
Datum objave: 06 Siječanj 2008 u 21:49
To je ona kaj ju ja zovem klorofit?
Moram to u proljeće potražiti kod nas(ako nema kod nas zman di ima  ).To imaš za prodaju,jel?
|
Objavio: administrator
Datum objave: 06 Siječanj 2008 u 23:10
Upravo ovu koju vidis... a imam neku i za pokloniti
|
Objavio: gioiaa
Datum objave: 14 Ožujak 2009 u 16:53
Narucila sam Carex Ice Dens i jako mi lici na C.o.,treba sledece sedmice da stigne,verovatno se radi o istoj travi.
|
Objavio: SLAVONKA
Datum objave: 14 Ožujak 2009 u 17:22
ovo moje čudo što neznam što je,jel to ta trava sa Adminove slike?
------------- čovjek uči dok je živ
|
Objavio: Baka Bea
Datum objave: 15 Ožujak 2009 u 04:58
Nije, ovo je isto šaš, Carex ali C. morrowii, prekrasna trava višeg rasta i robusnijeg zimzelenog lišća od prethodne. 'Ice Dance', 'Gold Band', 'Gilt' i 'Variegata' se razlikuju po uzorku na listu.
|
Objavio: Suzizana
Datum objave: 20 Lipanj 2010 u 18:09
ja sam kupila Carex brunnea i sva se osušila, odnosno, tera mlade travčice ali vrhovi su im već smeđi. ne znam kaj joj smeta, na suncu je (kad sunca ima), ne zalijevam je prečesto. jedino ak ju je mm zeznuo. kad smo posijali travu zalijevao ju je svaki dan pa je Carexici dao malo, a ja to nisam znala. vidim da tjera i cvjet, ali izgleda ofucano. sva je osušena (već sam ju rezala, ali ništa, kaj da radim?
Izgledala je na početku jako slično onoj s prve slike.
|
Objavio: mali cvjetic
Datum objave: 17 Siječanj 2011 u 18:26
Pozdrav!
Imam doma ukrasnu travu pa me zanima zasto su joj se sad odjednom počeli sušiti listovi.
|
Datum objave: 18 Siječanj 2011 u 06:56
Dobro nam došla MC. Valjda je nisi zalijevala, držala na toplom? Premalo je podataka, ukrasna trava je vrlo širok pojam. Ima ih mnogo.
|
Datum objave: 18 Siječanj 2011 u 19:57
Hvala BB na dobrodošlici.
Ne znam kako se zove ova vrsta trave, ali ovdje je slika:
Kao što možete vidjeti, krajevi listova se suše, a držim je u dnevnom boravku ispod prozora, iako do nje ne dopire puno svjetlosti, pa mogu reći da je i u dosta tamnom (mračnijem) dijelu sobe.
U sobi ne grijemo tako često, pa je dosta hladno, prostor je podosta vlažan (živim na moru, odnosno blizu mora), a zaljevam je jedanput u dva tjedna (sada zimi).
Nadam se da će Vam ovo biti dosta informacija, ako imate još koje pitanje, slobodno pitajte, a ja se nadam da ćemo na kraju uspjeti oživiti moju travu...
|
Objavio: muhlenbergia
Datum objave: 18 Siječanj 2011 u 21:27
Da vam nije to Chlorophytum?
|
Datum objave: 19 Siječanj 2011 u 12:05
Hvala vam na pomoći. Sad znam da ova trava koju imam doma je klorofitum.
Pozdrav.
|
Objavio: Belina
Datum objave: 20 Veljača 2011 u 19:29
Imam ovu ukrasnu travu,zimzelena,nesmije se šišati,ni kositi,voli sunce i vodu,ima male bobice plave, MOLIM VAS TKO ZNA KAKO SE ZOVE?
|
Objavio: Triša
Datum objave: 20 Veljača 2011 u 19:59
Ajme kakva ti je trava, predivno, a nema samo plave bobice nego i neki pas (pardon kuja) izrasla iz nje
------------- RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok"
|
Objavio: dado_84
Datum objave: 20 Veljača 2011 u 20:03
Objavio: Belina
Datum objave: 20 Veljača 2011 u 20:27
dado_84 napisao:
Ophipogon japonicus |
Hvala vam,mi je zovemo majmunska trava,izgleda da zato i meni uspjeva,ha,ha.
|
Objavio: angie011
Datum objave: 26 Ožujak 2011 u 19:57
ljudi evo jedno vjerojatno glupo pitanje...ali ja sam tu da ga postavim!!:)ima li tko za prodati ili pokloniti šacicu sjemena od neke trave ili razlicitih trava(neka niska trava)....treba mi jer uredjujem staniste za svoje kornjace pa bi posijala nesto trave nije bitno kakve samo da se zeleni i traje....u poljoprivrednim apotekama ima samo kupiti na vrece a meni treba malo...pa ako ima neka dobra dusa neka mi se javi na pm!!!bila bih jako zahvalna
|
Objavio: Mira K
Datum objave: 15 Travanj 2011 u 15:36
Belina napisao:
Imam ovu ukrasnu travu,zimzelena,nesmije se šišati,ni kositi,voli sunce i vodu,ima male bobice plave, MOLIM VAS TKO ZNA KAKO SE ZOVE?
|
Evo Dado je odgovorio, zove se Ophipogon japonicus pa sada kada je i ja imam od drage Beline morala sam malo pretražiti CIF!
Divna je! Hvala Belina!
|
Datum objave: 15 Travanj 2011 u 18:25
Curke, pomiješale ste kruške i jabuke. Klorofitum je biljke iz porodice ljiljana i pripada u sobne biljke, nije trava. Ophiopogon samo izgleda kao trava, ali nije. Popularno prozvani na CIF-u "crnac" je njegov tamni varietet. Carex ornithopoda (šaš) je nešto sasvim drugo, iako i on botanički gledano ne pripada pravim travama. Carex ornithopoda "Variegata" je zgodna mala vazdazelena travica, pogodna za uzgoj na balkonima, terasama, uz vrtna jezerca. Carex buchanani, comans, flagellifera, petriei, sve su vazdazeleni točnije vazdasmeđi, C. testacea žuti i nikad se ne režu kao ostale trave, samo se u proljeće očešljaju suhe vlati.
|
Datum objave: 15 Travanj 2011 u 23:58
Hvala Baka Bea! Uvjek korisni savjeti od Vas!
|
Datum objave: 29 Travanj 2011 u 22:23
Zasađena je baš ovako i svugdje po malo ( Ophiopogon japonicus)! Hvala Belina!
|
Objavio: flover
Datum objave: 02 Svibanj 2011 u 20:02
ovo je moja mala ukrasna travica koju sam dobila prije mjesec dana,i jako dobro napreduje...
------------- "Cvijet treba sunce da postane cvijet, čovjek ljubav da postane čovjek."
|
Objavio: Free
Datum objave: 08 Rujan 2011 u 22:39
http://imageshack.us/photo/my-images/684/sam0962.jpg/">
Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us
Evo je u cvijetnom izdanju!!! Belinina trava u mome dvorištu!! Baš je prekrasna i ja je obožavam!! A bobice ćemo morati malo pričekati!!!
------------- Međimurje - Marijin cvetjak med dve vode
|
Objavio: trava
Datum objave: 09 Rujan 2011 u 00:12
Ona biljka od SLAVONKE bi isto trebala biti Ophiopogon japonicus-variegata?
|
Datum objave: 09 Rujan 2011 u 05:49
Imaš pravo Trava, Carex cvate smeđim klasićima, promaknula mi ona osušena cvjetna stapčica. Hvala na ispravci.
|
Datum objave: 09 Rujan 2011 u 09:16
trava napisao:
Ona biljka od SLAVONKE bi isto trebala biti Ophiopogon japonicus-variegata?
|
nije ophipogon nego je liriope muscari variegata..i to nije uopce trava :) Prepoznaje se po osusenim klasicima. Ophipogon japonicus (cak ni u satiranim sortama) ima tanke i uske listove. Ophiopogon planiscapus ima siroke listove.
------------- Spasimo Hrvatsku kupujmo domaće!
|
Datum objave: 09 Rujan 2011 u 09:17
freeland44 napisao:
http://imageshack.us/photo/my-images/684/sam0962.jpg/">
Uploaded with http://imageshack.us - ImageShack.us
Evo je u cvijetnom izdanju!!! Belinina trava u mome dvorištu!! Baš je prekrasna i ja je obožavam!! A bobice ćemo morati malo pričekati!!!
|
To je Liriopa i opet nije trava :)
|
Objavio: trava
Datum objave: 10 Rujan 2011 u 23:25
To smo već konstatirali da ovo nisu trave,trebalo bi ovih nekoliko postova prebaciti,ali kad smo već ovdje...Ja nemam O.japonicus-variegata,nego obični zeleni i rekao bih da je po cvjetu drugačiji od Liriope muscari variegata.Imam neki zaperčić variegata ali neznam što je dok ne procvjeta.Kod SLAVONKE se vidi ocvala cvjetna stapka i ona mi sliči više na O.japonicus.
|
Datum objave: 10 Rujan 2011 u 23:59
Po meni nikako ne moze biti O. japonicus po morfologiji one biljke. Prvo listovi u O. japonicus (O. planiscapus ima siroke listove) nisu nikad tako siroki, drugo cvijetovi kod O. japonicus se nikad ne razvijaju iznad lisca nego uvijek ispod pri dnu stabljike (cvatnja nikad nije tako ocita) i nisu nikad tako veliki (zapravo da bi se vidila cvatnja ophiopogona treba odmaknuti lisce i pogledati pri dnu stabljike) i trece listovi u O. japonicus nisu nikad tako aranzirani kao na sliki od Slavonke.
Upravo se po cvijetu najbolje razlikuji liriope i muscari (po tom kriteriju - i mnogo drugih- i spadaju u razlicite vrste). :)
|
Objavio: Silvy
Datum objave: 17 Rujan 2011 u 13:28
Pozz svima. Da li je ovo stenotaphrum secundatum - portugalska trava?
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/slike_od_clanova/portugalska_trava/32191.aspx">
Ja imam 3 vrste, svaka raste u posebnoj vazi, Zelena, sredina bijela i sredina zelena.
|
Objavio: anta 188
Datum objave: 15 Studeni 2011 u 11:16
e ja sam ove god.počela sa sadnjom cvjeća i ukrašavanjem dvorišta i napravila sam kamenjar i na vrh sam tu travu stavila ukrasnu i preljepo izgleda to sam od neke bake na dolcu kupila
|
Objavio: natalija
Datum objave: 22 Studeni 2012 u 08:19
jučer sam, surfajući, slučajno naišla na još jednu vrstu carexa - Carex humilus "Velebit Humilis", niska, spororastuća trajnica
meni nepoznata biljka, do sada, razveselila me ta informacija pa sam je htjela negdje spomenuti 
-------------
|
Objavio: rajski vrtovi
Datum objave: 31 Srpanj 2014 u 17:45
http://www.cvijet.info/slike_cvijeca/ukrasna_trava/carex_sa_bacopom/72794.aspx -
|
Objavio: rajski vrtovi
Datum objave: 31 Srpanj 2014 u 17:51
Ove godine sam malo kombinirala carex-ić sa bacopom i dobro se drže. Moje iskustvo sa ovom travicom je jako pozitivno, nije zahtjevna, na kontinentu bez problema prezimi vani (čak i u cvjetnim posudama). Jedino na čega je osjetljiva je pretjerana vlaga pogotovo ona zimi (dosta mi je biljčica uništeno kad se snijeg na njima zadržava). Zato ju treba zaštititi samo od pretjerane vlage, jednako dobro mi uspjeva i na suncu i u sjeni.
|
|