Početna stranica Početna stranica > Ostale biljne vrste - Forum o biljkama > Začinsko i ljekovito bilje
  Aktivne teme Aktivne teme RSS Feed - Samoniklo jestivo bilje
  Pomoć Pomoć  Pretraga foruma   Događanja   Registracija Registracija  Prijava Prijava


Samoniklo jestivo bilje

 Odgovori Odgovori Stranica  123 4>
Korisnik
Poruka Obrnuti redoslijed
Mari,5510 View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 30 Srpanj 2009
Lokacija: Hrvatska
Status: Offline
Bodovi: 12480
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Mari,5510 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Tema: Samoniklo jestivo bilje
    Objavljeno: 02 Svibanj 2011 u 18:03
medvjeđi luk ( srijemuš ) u prirodi (kod mene u gradu uz potok

Na vrh
Sponzorirani linkovi


Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 03 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Svibanj 2011 u 10:58
....druga  vrsta  luka  -  mozda  cak   cesna...nisam  pomirisala....ima  njezno  rozikaste  cvatove,  zbijenije  i  cvrscu  stabljiku....???
 
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 03 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 01 Svibanj 2011 u 10:57
....konacno  je  procvjetao  divlji  luk  o  kojem  smo  pricali....dakle,  miise  na  luk  ,  bijeli  rastresiti  cvat,  juzna  Dalm.....da  li  netko  zna  nesto  o  njemu??
 
...losa  slika   mobitelom...
 
 
 
 
 
 
Na vrh
oceana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 10 Studeni 2007
Status: Offline
Bodovi: 405
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje oceana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 20 Travanj 2011 u 14:47
Vjerujem da su mnogi od vas upoznati s obitelji Boutenko. Sergejeve snimke su mi uvijek bile zanimljive, a sad je napravio i iPhone aplikaciju o samoniklom jestivom bilju: http://greensmoothiesblog.com/wild-edibles/
:)

Položaj:puno sunčevog svjetla tijekom cijele godine.
http://www.wanderingsoflight.net/blog
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 03 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Travanj 2011 u 20:06
....kod  mene  sve  cvjeta  takvom  brzinom  da  imam  osjecaj da  nista  necu  stici  ubrat....ovih  dana  beremo  sparoge  i  kuke...maslacak  cvjeta,  kopriva  je  pobjegla  u  cvijet,  majcina  dusica  cvjeta,  buhac  samo  sto  nije....ove  godine  neko  brzopotezno  proljece...Wacko
Na vrh
oceana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 10 Studeni 2007
Status: Offline
Bodovi: 405
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje oceana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 06 Travanj 2011 u 18:20
It's time!
:)


Happiness by Antonia Oceana, on Flickr

Položaj:puno sunčevog svjetla tijekom cijele godine.
http://www.wanderingsoflight.net/blog
Na vrh
bora View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 21 Ožujak 2009
Lokacija: Yugoslavia
Status: Offline
Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bora Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 15 Veljača 2011 u 18:07
Originalno poslano od člana Fermina-Daza Fermina-Daza napisao:

Manči, iznenadila bi se da i kod nas ima jedna vrsta srijemuša (divljeg česna ) ali su mu listivi puno uži a cvijet identičan ali nešto manji.Logično za naše područje (Južni Jadran ).Baš fino miriše na česan.Wink

Bora, nema nikakvog razloga da sa srijemušom ne postupiš isto kao sa svakim drugim zelenim povrćem tj. da ga zamrzneš, zašto ne?
Ne košta te probati.Zamrzni manju količinu na nekoliko dana pa je izvadi i  pripremi na uobičajeni način.
Vidit ćeš da li ti odgovara.
Hvala na odgovoru, pokusacu da ga prvo blansiram pa onda u friz.
Inace, jos koji dan pa ce da se pojave prvi mladi izdanci, a video sam prosli vikend, kopriva polako krece. U sumi je bilo i dosta veprine ali jos nisu poceli mladi izdanci.
Pozdrav.
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 29 Siječanj 2011 u 23:08
 :)))  ajde ti to poslikaj ;))) znaš da mi kaskamo za tvojim tropima po 2 mj bar pa da bar u slikama uživamo ako ne u okusu :)))
http://studio-martina-natura.hr/
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 03 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Siječanj 2011 u 16:34
smile96
 
 
....nisam  nasla  sirokolisnog....izrazito  uski  list...nista  prije  slike....mah-mah...
Na vrh
griva1978 View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 01 Srpanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1612
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje griva1978 Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 21 Siječanj 2011 u 15:21
mislim da sam ja negdje stavila slike toga srijemuša ako msilimo na isti... list širok na najširem dijelu cca 1-1,5 prsta :) i u svemu je isti onom koji je više na kontinentu ali je puno manji i list je uži na način da nema tako "obao trbuh"-recimo širina na najširem dijelu .....   hm....čak je imani teško shvatiit šta sam napisala... :)))))))))))))))))))))))))))))smile59
http://studio-martina-natura.hr/
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2011 u 23:10
Mislim da govorimo o istome, uski list bijeli cvijet, mala lukovica. Ali još ga ne nalazim, kad bude slikat ću ga.
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 03 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 12 Siječanj 2011 u 08:38
.....Fermina  poslikaj  taj  nas  srijemus  kad  stignes...
 
...nalazim vise lukovica  ali  se  ne  usudjujem  konzumirati...
 
...upravo  mi  je  poceo  ( prerano )   udarati  tankolisni  sa  bijelim  cvijetom  koji  mirise  bas  na  luk,  ne  cesan.....slikat  cu  ga  kad  procvjeta....
Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Siječanj 2011 u 22:35
Manči, iznenadila bi se da i kod nas ima jedna vrsta srijemuša (divljeg česna ) ali su mu listivi puno uži a cvijet identičan ali nešto manji.Logično za naše područje (Južni Jadran ).Baš fino miriše na česan.Wink

Bora, nema nikakvog razloga da sa srijemušom ne postupiš isto kao sa svakim drugim zelenim povrćem tj. da ga zamrzneš, zašto ne?
Ne košta te probati.Zamrzni manju količinu na nekoliko dana pa je izvadi i  pripremi na uobičajeni način.
Vidit ćeš da li ti odgovara.
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Na vrh
manči View Drop Down
Cvjetni guru
Cvjetni guru
Avatar

Pridružen: 03 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 5398
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje manči Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 11 Siječanj 2011 u 11:07

.....bora,  ja  sam  sa  mora,  ne  znam  nista  o  srijemuzu....

....kako je  jesen  bila  klim.   povoljna  brala  sam  kostric i  mjesala  sa   blitvom...vrlo  ukusno....

....momentalno  ga  nema  tj.   vrlo   malo....

 

 

Na vrh
bora View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 21 Ožujak 2009
Lokacija: Yugoslavia
Status: Offline
Bodovi: 2
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje bora Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 18 Prosinac 2010 u 21:27
Pitanje za iskusnije forumase, naime da li sremus moze da se cuva tokom godine u zamrzavacu. Inace moja omiljena samonikla biljka, ja je berem na Fruskoj Gori gde u sumi rastu citave livade. Unapred hvala za odgovor.
Na vrh
neretva View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 05 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 37
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje neretva Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2010 u 22:52
a evo me ovdje vidi koliko velikog tušca čistim za našu salatu:

Na vrh
neretva View Drop Down
Novo sjeme
Novo sjeme
Avatar

Pridružen: 05 Listopad 2009
Status: Offline
Bodovi: 37
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje neretva Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 09 Lipanj 2010 u 22:49
ja ga obožavam..ako ti je ovaj nepolijevan uberi ga i pojedi samog ili s drugim povrćem u salati....
evo moje salate s tušcem, od neki dan...uff sad ga cijelo ljeto uživamo;
inače pun je vitamina E i omega 3..ja ga obožavam:


Na vrh
Fermina-Daza View Drop Down
Odrastao grm
Odrastao grm
Avatar

Pridružen: 21 Travanj 2008
Status: Offline
Bodovi: 1594
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje Fermina-Daza Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 08 Lipanj 2010 u 00:18
Da, to je tušt, 100%.
Često ga jedem u rano proljeće.

Na vrh
oceana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 10 Studeni 2007
Status: Offline
Bodovi: 405
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje oceana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2010 u 12:53
Evo, s teme o identifikaciji bilja.
Postavila sam ovo na temu:
Originalno poslano od člana oceana oceana napisao:

...Pozdrav svima... Long time no see s nekim starim forumasima :).
Mozete mi pomoci identificirati ovog malisana sto se ugostio u loncanici jedne palme na balkonu?
Hvala!



A Frida je odgovorila:



Originalno poslano od člana frida frida napisao:

evo, mislim da je to to...TUŠAC..  preuzeto s neta...
LJEKOVITI PLODOVI PRIRODE
Tušt liječi želudac
U našim južnim krajevima tušt je ljeti omiljen u salatama. To je samonikla biljka blagog kiselkasto-slanog okusa, aromatičan je, a koristi se na razne načine, od pripreme svježih sirovih salata do kiseljenja u octu. U Njemačkoj i Engleskoj tušt se tradicionalno koristi ukiseljen za zimnicu, kao pikantan začin dodaje se raznim jelima, i to uvijek svjež, jer sušenjem gubi svoju vrijednost

Piše Ivan LESINGER, lesinw@yahoo.com

TUŠT%20%28Portulaca%20oleracea%20L.%20-%20sativa%29Tušt (Portulaca oleracea L. - sativa) pripada obitelji tušnjeva (Familiae Portulacaeae). Ova je biljka prirodni antihelmetik, antipiretik, antiskorbut, depurativ, dermetik, diuretik, laksativ, regulator, roborans, tonikum i vermifug. Druga imena za tušt su tušanj, tušac, tušnjak i portulak, a strani su mu nazivi: ...



Kušala sam ga i jako je finog, osvježavajuće kiselkastog okusa.
Položaj:puno sunčevog svjetla tijekom cijele godine.
http://www.wanderingsoflight.net/blog
Na vrh
oceana View Drop Down
Pustio korijenje
Pustio korijenje
Avatar

Pridružen: 10 Studeni 2007
Status: Offline
Bodovi: 405
Opcije poruke Opcije poruke   Hvala (0) Hvala(0)   Citiranje oceana Citiranje  OdgovoriOdgovor Direktni link do posta Objavljeno: 07 Lipanj 2010 u 11:28
Podizem temu (ni trazilica je nije uspjela naci!)

Na internetu postoji veliki broj video snimaka (Sergei Boutenko, Green Deane, etc) o samoniklom jestivom bilju diljem svijeta, ali nema ih bas o bilju s ovih podrucja. Isto tako postoji mnostvo knjiga i enciklopedija, ali rijetko se usudimo uzeti njihove crteze ili fotografije kao reference tako da je osobno iskustvo i fotografije forumasa izuzetno dragocjeno.

Ako naidjete na nesto u prirodi i uspijete fotografirati, molim vas stavite to ovdje i opisite kako ste tu biljku koristili (osobno preferiram sirovo, ali mnogi vole kuhano pa javljajte sve).

Smile
Položaj:puno sunčevog svjetla tijekom cijele godine.
http://www.wanderingsoflight.net/blog
Na vrh
 Odgovori Odgovori Stranica  123 4>
  Prosljedi temu   

Pređi na drugi forum Forumska ovlaštenja View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.15
Copyright ©2001-2013 Web Wiz Ltd.

Stranica je generirana u 0,172 sekundi.