Samoniklo jestivo bilje |
Odgovori | Stranica <1234> |
Korisnik | |||||||
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
Ovdje ima lijep tekst o divljem luku! Kod mene ga teško zamijeniti sa đurđicom zbog agresivnijeg mirisa (već dovoljno ga protrljati u rukama)
http://www.cvijet.info/savjeti/kategorije/11/savjet/159.aspx |
|||||||
Sponzorirani linkovi | |||||||
griva1978
Odrastao grm Pridružen: 01 Srpanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1612 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
..ili se sagnuti i pomirisati.... mirišeee :))))))))))))))) ja volim češnjak....
ajde andrea01 kad budeš brala ako ti bude zgodno poslikaj ga.... ima ih više varijateta medvjeđeg luka a i zavisi od sjemena/genotipa koje raste na tom području i zemlje..baš me zanima kakv je kod vas... :) |
|||||||
andrea01
Cvjetni guru Pridružen: 29 Svibanj 2007 Status: Offline Bodovi: 5238 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
Griva, evo slikica! Prva slika šuma pokrita sremušom.
Kao što se vidi listovi su bucmasti, sad već poveliki, jako slični listu đurđice. A evo ih što će uskoro i procvjetati!!! P.S. Pogodi koju sam salatu imala večeras!!! |
|||||||
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
gledam i rastu mi zazubice :))))))))))))))))))))))))))))))).... morati ću ja uhvatiti vremena i otići na moje mjesto zločina vidjeti kakva je sada situacije, ono su bili prvi proljeti primjerci a sada je vjerujem sasvim drugačije..... al vremena ni od kuda...na kompu imam masu toga za završiti pa ću se srasti sa stolicom... :(
|
|||||||
Vilavita
Mladi grm Pridružen: 05 Veljača 2009 Lokacija: Croatia Status: Offline Bodovi: 537 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
vidim da je neko zaljubljen u sremuš...ovo su slikice mog sad već rascvjetalog sremuša..andrea01 je bacila oko na njega i rekla da ga jedna griva1978 voli-nadam se da ćeš uživati..
|
|||||||
Bolje biti vjetar nego list!
|
|||||||
griva1978
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
... bome je krasan :)))))))))))))))) i on i okolno bilej,.)
|
|||||||
OTOK
Cvjetni guru Kreator Cvijet.info enciklopedije Pridružen: 26 Rujan 2008 Status: Offline Bodovi: 13777 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
Boražina - borač - borago officinalis
Za hranu se koriste cvjetovi i listovi. Svježi cvjet može se koristiti kao jestivi ukras na sladoledima i kolačima, a može ga se i sušiti i kristalizirati.
Mlade list se dodaje u salate, sitno narezan, a može se dodati i u jogurt, svježi sir, ukiseljeno povrće, sendviče. Okusom sličan krastavcu.
Može se i kuhati poput špinata ili sa njim.
Boražina je i ljekovita biljka, ali o tome ne znam baš puno, pa neka netko drugi nadopuni |
|||||||
Triša
Cvjetni guru ZLATNI DONATOR Pridružen: 04 Siječanj 2008 Lokacija: Rijeka Status: Offline Bodovi: 19699 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
Ta biljka čiji listovi sliče đurđicama je izvrsna, Jagoda mi je objasnila da se kod nas zove srijemuš ili crijemuš, donijela mi pun najlon, skuhala sam prvi dan samo repiće ko šparoge s jajima, a drugi dan s krumpirom, kao blitvu, meni je bolje nego blitva, izvrsn i ukusna biljka. Gore u Skradniku zovu je nekako drugačije, a kad su još krave hodale po zemlji, morali su jako paziti da se ne najedu toga, jer je poslije mlijeko smrdilo na luk.
|
|||||||
RIJEKA
"NEVERA S KVARNERA" odabrala "otok" |
|||||||
manči
Cvjetni guru Pridružen: 03 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 5398 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
...ovo je divlji poriluk, nadam se, još nisam sigurna pa ne berem....ima glavnu lukovicu malo okruglo-plosnatu sa puno malih lukovičica....vrlo ukusan u paziji - mješanciji bilja...
|
|||||||
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
|
|||||||
arim
Odrastao grm Pridružen: 16 Ožujak 2009 Lokacija: Vinkovci Status: Offline Bodovi: 1377 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
Kad sam bila mala sjećam se da mi je baka kuhaka u proljeće štir i lobodu bilo je ukusno nešto kao špinat.
|
|||||||
oceana
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje Pridružen: 10 Studeni 2007 Status: Offline Bodovi: 405 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
Podizem temu (ni trazilica je nije uspjela naci!)
Na internetu postoji veliki broj video snimaka (Sergei Boutenko, Green Deane, etc) o samoniklom jestivom bilju diljem svijeta, ali nema ih bas o bilju s ovih podrucja. Isto tako postoji mnostvo knjiga i enciklopedija, ali rijetko se usudimo uzeti njihove crteze ili fotografije kao reference tako da je osobno iskustvo i fotografije forumasa izuzetno dragocjeno. Ako naidjete na nesto u prirodi i uspijete fotografirati, molim vas stavite to ovdje i opisite kako ste tu biljku koristili (osobno preferiram sirovo, ali mnogi vole kuhano pa javljajte sve). |
|||||||
oceana
Profil člana
Pošaljite privatnu poruku
Pronađi poruke člana
Poseti WEB site člana
Dodaj na listu prijatelja
Pustio korijenje Pridružen: 10 Studeni 2007 Status: Offline Bodovi: 405 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
Evo, s teme o identifikaciji bilja.
Postavila sam ovo na temu:
A Frida je odgovorila:
Kušala sam ga i jako je finog, osvježavajuće kiselkastog okusa. |
|||||||
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
Da, to je tušt, 100%.
Često ga jedem u rano proljeće. |
|||||||
neretva
Novo sjeme Pridružen: 05 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
ja ga obožavam..ako ti je ovaj nepolijevan uberi ga i pojedi samog ili s drugim povrćem u salati....
evo moje salate s tušcem, od neki dan...uff sad ga cijelo ljeto uživamo; inače pun je vitamina E i omega 3..ja ga obožavam: |
|||||||
neretva
Novo sjeme Pridružen: 05 Listopad 2009 Status: Offline Bodovi: 37 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
a evo me ovdje vidi koliko velikog tušca čistim za našu salatu:
|
|||||||
bora
Novo sjeme Pridružen: 21 Ožujak 2009 Lokacija: Yugoslavia Status: Offline Bodovi: 2 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
Pitanje za iskusnije forumase, naime da li sremus moze da se cuva tokom godine u zamrzavacu. Inace moja omiljena samonikla biljka, ja je berem na Fruskoj Gori gde u sumi rastu citave livade. Unapred hvala za odgovor.
|
|||||||
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
.....bora, ja sam sa mora, ne znam nista o srijemuzu.... ....kako je jesen bila klim. povoljna brala sam kostric i mjesala sa blitvom...vrlo ukusno.... ....momentalno ga nema tj. vrlo malo....
|
|||||||
Fermina-Daza
Odrastao grm Pridružen: 21 Travanj 2008 Status: Offline Bodovi: 1594 |
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
Manči, iznenadila bi se da i kod nas ima jedna vrsta srijemuša (divljeg česna ) ali su mu listivi puno uži a cvijet identičan ali nešto manji.Logično za naše područje (Južni Jadran ).Baš fino miriše na česan.
Bora, nema nikakvog razloga da sa srijemušom ne postupiš isto kao sa svakim drugim zelenim povrćem tj. da ga zamrzneš, zašto ne? Ne košta te probati.Zamrzni manju količinu na nekoliko dana pa je izvadi i pripremi na uobičajeni način. Vidit ćeš da li ti odgovara. |
|||||||
Sadržaji o kojima pišem su informativnog karaktera.Za korištenje mojih savjeta i recepata pitajte svog liječnika ili ljekarnika.
|
|||||||
manči
Opcije poruke
Hvala(0)
|
||||||
.....Fermina poslikaj taj nas srijemus kad stignes...
...nalazim vise lukovica ali se ne usudjujem konzumirati...
...upravo mi je poceo ( prerano ) udarati tankolisni sa bijelim cvijetom koji mirise bas na luk, ne cesan.....slikat cu ga kad procvjeta....
|
|||||||
Odgovori | Stranica <1234> |
Tweet
|
Pređi na drugi forum | Forumska ovlaštenja Vi ne možete objavljivati nove teme na ovom forumu Vi ne možete odgovarati na teme Vi ne možete brisati vaše poruke Vi ne možete urediti svoje poruke Vi ne možete dodati anketu Vi ne možete glasati u anketi |